Ponosni Slovenec, za katerega navija celo papež Frančišek

Foto: SK

Nogometna zgodba Andresa Vombergarja je resnično posebna. V Sloveniji je bila doslej povezana izključno z ljubljansko Olimpijo, v kateri je osvojil dva pokalna in en državni naslov in tudi zaradi svojega izjemno prijetnega karakterja postal ljubljenec navijačev zmajev. Od tega tedna pa se lahko 27-letnik pohvali tudi z nastopom za slovensko izbrano vrsto. In to je mejnik kariere, ki nogometašu San Lorenza resnično ogromno pomeni.

Ko so iz Argentine začele prihajati informacije o tem, da Andres Vombergar v zadnjem obdobju redno trese mreže v majici San Lorenza, je v slovenski nogometni javnosti hitro vzklilo prepričanje, da se bo nekdanji nogometaš ljubljanske Olimpije znašel na seznamu Matjaža Keka za novembrski pripravljalni tekmi s Črno goro in Romunijo. In res, Vombergar je bil prvič v karieri vpoklican v slovensko A reprezentanco in v drugem polčasu tekme proti Romuniji vpisal tudi svoj prvi nastop za izbrano vrsto.

“Res sem vesel, to je bil eden najlepših tednov v moji karieri. Užival sem. Zmagi sta pika na i. Vesel sem, da sem bil del ekipe, v Romuniji sem debitiral za slovensko reprezentanco. Krasno. Upam, da se znova vidimo marca. Še naprej moramo redno igrati in dosegati zadetke. To je za napadalca najbolj pomembno. S tem verjamem, da bom prepričal tudi selektorja Keka,” se na minuli teden s pogledom v prihodnost ozira Andres Vombergar.

Proti Romuniji je Andres Vombergar debitiral v majici slovenske nogometne reprezentance. Foto: Guliverimages

Ni dvomov o tem, za koga bo navijal na mundialu

Vrnitev v Argentino bo še malce počakala. V tamkajšnjem elitnem rangu nogometa je namreč trenutno tekmovalni premor, trener San Lorenza pa je Vombergarju namenil nekaj več odmora, ki ga bo preživel v Sloveniji. Ker je to seveda čas svetovnega prvenstva, bo tudi slovenski reprezentant pogledoval proti Katarju, kjer je jasno, za koga bo stiskal pesti.

“Jasno, vsi v Argentini upamo, da bo naša reprezentanca šla do konca. Smo optimisti. Pričakujemo, da bomo z Messijem na čelu osvojili naslov svetovnega prvaka. Ampak ne bi rad preveč vnaprej napovedoval stvari,” ostaja previden argentinski Slovenec.

Celotna nacija verjame, da bo Lionel Messi naslov svetovnega prvaka vrnil v Argentino. FOTO: Guliverimages.

Vesel, da ima tako zveste navijače

Ob debiju v Romuniji je imel Vombergar na tribunah tudi svoje osebne navijače. Skupinico argentinskih Slovencev ste imeli priložnost podrobneje spoznati tudi na Sportklubu.

“Fantastično. Takoj, ko so izvedeli, da igramo v Romuniji, so kupili vozovnice in si v živo ogledali moj debi. Pa še zmagali smo. Hvaležen sem selektorju, da mi je namenil minute in upam, da bo tako tudi v prihodnosti,” poudarja naš sogovornik po tekmi s Črno goro.

Navijači Andresa Vombergarja v Romuniji. Foto: SK

Tehnično je argentinska liga na zelo visokem nivoju

Argentinska liga je nekoliko umaknjena od oči evropske nogometne javnosti, a vsekakor gre za kvalitetno prvenstvo, v katerem igrajo številni veliki talenti, po drugi strani pa kariere v njem zaključujejo nogometaši, ki so velik vtis pustili tudi na največjih nogometnih odrih.

“V reprezentancah so zbrani najboljši evropski nogometaši in to je poseben nivo. Ampak tudi argentinska liga je zelo kvalitetna in v njej sem se ogromno naučil. Nogometaši so tehnično izvrstni. Sicer pa za San Lorenzo navija tudi papež. Če nam uspe kakšen odmeven dosežek, bo morda prišel na kakšno tekmo,” v šali razmišlja Vombergar.

V prvem delu sezone je za San Lorenzo dosegel šest zadetkov. Foto: Guliverimages

Še vedno navija za Olimpijo

V zaključku pogovora ne morem mimo ljubljanske Olimpije, v kateri je Vombergar doživel nekaj izjemno lepih trenutkov. Še posebej mu je v spominu ostal zadetek iz maja 2018, ko je na derbiju proti Mariboru zadel za zmago Olimpije s 3:2 in tlakoval pot zmajem proti končnemu naslovu.

“Tisti zadetek je zagotovo eden izmed najpomembnejših v moji karieri. Zadel sem v Mariboru in v tisti sezoni smo bili prvaki. Lepi spomini. Olimpijo še vedno podrobno spremljam, tekem sicer ne gledam v živo, ogledam pa si vrhunce. Igrajo na zares visokem nivoju in imajo odličnega trenerja. Seveda še vedno navijam zanje,” pogovor zaključuje Andres Vombergar.