Ante Šimundža po veliki zmagi: Zdaj lahko slavimo. Do jutri.

Evropa 25. Nov 202123:55 > 26. Nov 2021 2:32 8 komentarjev
FOTO: Jure Banfi.

"To je velika zmaga, fantje si zaslužijo vse čestitke, a nas ta zmaga ne sme ponesti. Zdaj lahko slavimo, a le do jutri," je po zmagi nad Tottenhamom z 2:1, ki je odjeknila tudi zunaj slovenskih meja, povedal trener Mure Ante Šimundža.

“Zaradi velikosti kluba, zaradi ugleda gostujočega trenerja, je to seveda prestižna zmaga, ki pa šteje le tri točke. V njej moramo uživati, igralci so si zaslužili, da proslavljajo, a z jutrom mora vse spet priti v ustaljene tirnice,” je v svojem slogu takoj po veliki zmagi, verjetno največji v zgodovini Mure, povedal Ante Šimundža, ki je na kolena spravil enega najbolj uglednih trenerjev na svetu ta hip, nekdanjega italijanskega selektorja Italije Antonia Conteja, ki je najpomembnejše lovorike osvajal s Chelseajem, Interjem, Juventusom …

Po štirih porazih, ki pa so se drug od drugega razlikovali – Mura je na zadnjih dveh tekmah proti Rennesu, ki ju je izgubila z 1:2 in z 0:1, pokazala veliko -, je eden najboljših slovenskih trenerjev prišel do prvih točk. Ne ene, ampak kar treh. Proti klubu, katerega mesečna plača prvega zvezdnika Harryja Kana znaša skorajda celoten letni proračun Mure. Za nameček z golom tik pred koncem tekme.

“Iz tekme v tekmo v Konferenčni ligi smo rastli. Na vsaki tekmi želimo napredovati. Po prvih treh tekmah, ko smo igrali z vsemi nasprotniki, smo vedeli, kje približno smo in kaj lahko pričakujemo. Zdaj je lažje. Zelo pomembno je, da smo v vseh prvinah, taktičnih, tekaških in ekipnih, na visoki ravni. Da rastemo iz tekme v tekmo. Danes se je razpletlo fenomenalno. Za navijače, za medije. To je za nas velika nagrada,” je po tekmi povedal 50-letni Mariborčan, ki je v četrtek zvečer še dodatno obogatil svoj trenerski ugled. Spomnimo, še preden je z Muro postal najprej pokalni in potem še državni prvak, je naslove osvajal tudi z Mariborom in ga popeljal do Lige prvakov, pa tudi do izločilnih delov Lige Europa.

Ob tem je Mura z odmevno zmago nad londonskimi milijonarji prekinila več kot mesec dni trajajoče obdobje brez zmage. Do tekme z Londončani namreč ni zmagala na šestih tekmah v nizu. Zdaj slovenski prvaki seveda upajo, da bodo z odmevno zmago dobili nov zagon. Ali bo tako, bomo videli že v nedeljo, ko jih čaka prvenstveni derbi proti v zadnjem času zanesljivemu Mariboru.

Na to, da njegovi nogometaši po odmevni zmagi ne smejo dvigniti nosov, je trener Mure po tekmi opozoril večkrat.

Veliko veselje nogometašev Mure po koncu tekme. FOTO: Jure Banfi.

O čem je trener Mure na novinarski konferenci še govoril?

O tekmi:
“Ko smo analizirali Tottenham, smo videli, da tako doma kot v Evropi igra tudi tako, da je Kane na svoji polovici, na 25, 25 metrih od svojega gola. Zakaj se potem tako ne bi branila tudi Mura? V prvem polčasu sem bil zelo zadovoljen s tem, kako smo igrali, ko smo bili 11 na 11. Malo manj sem zadovoljen z igro, ki smo jo pokazali z igralcem več.

Premalo smo izkoristili njihov šok, ko se po izključitvi niso znali postaviti. Imeli so odprto levo stran, a tega nismo izkoristili. Vedel sem, da se bodo ob polčasu sestavili, se organizirali, kar se je tudi zgodilo. Z vsemi najboljšimi igralci so bili seveda zelo nevarni, zato sem bil jezen, ker prej nismo povišali na 2:0.

S tem, kar smo odigrali, ko smo bili številčno izenačeni, sem zelo zadovoljen. Ne vem, če ni bila to celo naša najboljša tekma do zdaj. Smo si pa želeli zmage. Dejstvo je, da bi bili lahko na koncu tudi kaznovani, a smo izkoristili priložnost in zmagali.”

O tem, ali so ga njegovi igralci presenetili z sijajno in pogumno predstavo:
“Ne, presenetijo me, ko tega ne pokažejo. Ko ni kakovosti, poguma. Ko ne pokažejo tega, kar znajo. Kar lahko. Njihovo energijo, kakovost poznam. Dolgo časa smo skupaj. Preseneti me, ko tega ne počnejo.”

O tem, kaj takšna zmaga pomeni za samozavest:
“Vsaka zmaga je pomembna za samozavest. Tako prestižna zmaga je seveda zelo dobrodošla, a nas ne sme prevzeti. Ne smemo živeti na tem, zato sem tudi dejal, da je vse, kar imamo od te zmage, tri točke.”

FOTO: Uroš Skaza.

O tem, ali se bo po tako veliki zmagi težko pripraviti za nedeljski derbi z Mariborom:
“Še več adrenalina je bilo, ko smo se v Konferenčno ligo uvrstili. Ko nam je to uspelo, sem rekel, da gremo tekmovati, kar smo tudi počeli. Danes smo bili nagrajeni. Ko bomo odigrali vseh šest tekem, bomo potegnili črto in analizirali. Lahko bi bili boljši v prvenstvu, ki je naš primarni cilj, a nabiramo izkušnje. Če se nam še kdaj uspe uvrstiti v skupinski del evropskih tekmovanj, bomo imeli izkušnje.”

O tem, kako pogasiti evforijo pred pomembno tekmo z Mariborom:
“Povedal sem že. Danes je čas za veselje, ki si ga igralci zaslužijo, z jutrišnjim treningom pa je vsega konec.”

O tem, kaj ta zmaga pomeni za slovenski nogomet:
“To je vprašanje, o katerem bi se lahko pogovarjali kar nekaj časa. Morda bi tudi dregnil tja, kamor si kdo ne želi. Strinjam se, da slovenski nogomet v zadnjem času nima nekih periodičnih rezultatov. Nam zaradi našega dela, načina rezultati rastejo iz leta v leto. To je zgodba, ki se je razvila s pokalom, prvenstvom in zdaj Konferenčno ligo. Ta je pomembna za slovenski nogomet.

Tako ne govorim, ker je tako lepo govoriti, ampak zaradi tega, ker je energija, ki smo jo ob njegovih uspehih v Evropi dobivali od Maribora, pomembna za vse slovenske klube. Tako velja tudi zdaj z nami. Želim si, da bi jo izkoristili. Dejstvo je, da potrebujemo podporo vseh skupaj. Da ne bo prihajalo samo do prebliskov. Samo s prebliski ne moremo biti konkurenčni.”

O tem, ali si še kdo ob Žanu Karničniku zasluži mesto v reprezentanci:
“Jaz sem trener, nisem v menedžerskem poslu.”

FOTO: Uroš Skaza

O zadetkih, ki ju je Mura dosegla na podoben način:
“Približno smo vedeli, česa smo si želeli. S profilom igralcev, ki sta različna, nam je dvakrat uspelo. To je pokazatelj, da je bila ideja o tem, kako priti do nasprotnikovih vrat, evidentna. Želeli smo si prebiti še večkrat, imeli še nekaj situacij, ko bi se to lahko zgodilo, dvakrat pa nam je dobro uspelo. Na to smo se pripravljali.”

O Antoniu Conteju:
“Po enajstih letih je prekinil vladavino Juventusa in Inter popeljal do naslova z igro, v kateri se je videl njegov način. Bil je prvak tudi s Chelseajem, selektor Italije. Njegovi uspehi najbolje govorijo o njem. Je eden najboljših trenerjev na svetu ta hip, Tottenham pa eden od največjih angleških klubov. Zato je ta zmaga prestižna.”

O tem, da trener Tottenhama na tiskovni konferenci pred njim niti enkrat ni omenil Mure:
“Tottenham je velik klub, zato lahko misli le na sebe, ko je favorit. Mi nismo na tej ravni, nismo favorit. Dejstvo je, da vsak velik klub razmišlja le o sebi. Mi pa smo tisti, ki smo jim skušali pokvariti načrte. To nam je danes uspelo.”

O tem, da lahko Mura na zadnji tekmi vpliva na razplet pri napredovanju:
“Mi smo prišli, da bi osvojili čim več. Z energijo, ki nam jo je dala ta zmaga, smo dobili potrditev, da delamo dobro. Tudi Vitesseju, ki ni tako velik klub, a je večji, izkušenejši od nas, se bomo skušali postaviti po robu in kaj z Nizozemske prinesti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje