Barcelona je pripravljena tožiti lastnega igralca

La liga 8. Avg 202215:00 > 15:41 3 komentarji
Foto: Guliverimages

Barcelona je, če močno posplošujemo, španski ekvivalent ljubljanske Olimpije. Na igrišču zadeve delujejo odlično, v pisarnah pa vlada kaos. Iz dneva v dan tako v javnost prihajajo informacije o težavah iz zakulisja, ki jih ima katalonski velikan. Zadnja novica je povezana s Frenkijem de Jongom.

Vodstvo nogometnega kluba Barcelona, na čelu s predsednikom Joanom Laporto, v teh dneh intenzivno išče način, kako sprostiti klubske finance do te mere, da bo blaugrana lahko registrirala poletne novince, predvsem Roberta Lewandowskega. Največja težava so presežki plač nogometašev, ki kršijo pravila La lige, zato rdeče-modri še dodatno klestijo bajne pogodbe, ki so jih nogometaši podpisali s prejšnjim vodstvom katalonskega ponosa.

Najnovejši zaplet je pogodba Frenkija de Jonga. Slednji je namreč oktobra 2020 z Barcelono podpisal izjemno donosno pogodbo, po kateri bo do leta 2026 brez bonusov zaslužil okrog 90 milijonov evrov. S  podpisom se je sicer za sezoni 2020/2021 in 2021/2022 odpovedal delu svojega zaslužka, da je lahko katalonski velikan vsaj začasno znova posloval v dovoljenih finančnih okvirjih. A nekaj več kot 18 milijonov evrov, ki jih je Barcelona privarčevala v tem obdobju, naj bi bila Nizozemcu po pogodbi prisiljena izplačati v naslednjih štirih letih.

Foto: AP Photo/Joan Monfort

Ker Barcelona nima manevrskega prostora, bo uporabila celo pravna sredstva

To seveda predstavlja veliko težavo za Katalonce, ki pa s pomočjo svojih odvetnikov celo grozijo de Jongu, da bodo zaradi “dokazov kriminalnih dejanj” pri sklepanju te pogodbe Nizozemca in njegove zastopnike poslali na sodišče, če njihov nogometaš ne pristane na pogoje, kakršne je imel sklenjene v svoji stari pogodbi iz leta 2019, po kateri bi do leta 2024 zaslužil približno 75 milijonov evrov.

Ta poteza kluba bo zelo verjetno še dodatno ohladila že tako skrhane odnose med izvrstnim vezistom in vodstvom kluba. Nizozemec je tako ali tako že nekaj časa na izhodnih vratih kluba, najresneje se zanj zanimata Manchester United in Chelsea, a de Jong naj bi si na vsak način želel ostati na stadionu Camp Nou.

Čeprav mu zdaj grozijo s tožbo, si tega očitno želijo tudi vodilni možje Barcelone. “Res je, ima ponudbe, a želi si ostati. Tudi mi pa si želimo, da ostane,” je po včerajšnji zmagi na pripravljalni tekmi proti mehiškemu Pumasu (6:0) potrdil predsednik Joan Laporta.