Novi finančni glavoboli Barcelone

La liga 6. Avg 20228:57 > 9:01 1 komentar
Joan Laporta. Foto: AP Photo/Joan Monfort

Kljub velikim finančnim težavam, s katerimi se spopadajo vse od začetka pandemije koronavirusa, so pri nogometnem klubu Barceloni v letošnjem poletnem prestopnem roku pripeljali že kar nekaj odmevnih okrepitev, ki pa jih zaradi pravila finančnega fair playa morda sploh ne bodo uspeli registrirati.

Barcelona je v poletnih mesecih prevetrila svoj igralski kader in napela vse moči, da bo v novi sezoni znova konkurenčna svojemu največjemu tekmecu Realu Madridu. Nogometni velikan je zaenkrat samo za trojico nogometašev – Raphinho, Roberta Lewandowskega in Julesa Koundeja – odštel 153 milijonov evrov, medtem ko sta se jima brez odškodnine pridružila še Franck Kessie in Andreas Christensen.

A kot poročajo španski mediji, pri Barcelona tako Kessija kot Christensena in Lewandowskega v primeru uresničitve najbolj črnega scenarija morda sploh ne bodo uspeli registrirati za nastope v španskem prvenstvu in Evropi. Po pravilih finančnega fair playa, ki veljajo v španskem prvenstvu, so na Camp Nouu znova preveč zapravljivi, zato bodo morali močno zarezati v plače nekaterih nogometašev.

Za rešitev neprijetne težave naj bi se tako že obrnili na svoja veterana Gerarda Piqueja in Sergia Busquetsa ter ju zaprosili v zmanjšanje plač, v kar sta sicer prvič privolila že v začetku pandemije koronavirusa.

Pri Barceloni si pravila interpretirajo drugače

Kljub temu se ob tem poraja vprašanje, zakaj se je katalonski klub, čigar dolg znaša več kot milijardo evrov, znova znašel v neprijetni finančni zagonetki. Kot ugotavlja športni časnik Sport, težava tiči v različnih interpretacijah pravil finančnega fair playja. Pri Barceloni namreč trdijo, da so imeli za 667 milijonov evrov prihodkov, pri čemer so upoštevali tudi 150 milijonov evrov prilivov iz kapitalskih dobičkov, ki pa jih vodstvo la lig ne šteje.

Kot dodaja Sport, bi Katalonci poleg znižanja plač težavo sicer lahko rešili s prodajo dodatnega deleža uradne klubske ustvarjalne platforme Barca Studios. 24,5-odstotni delež le tega so v ponedeljek že prodali mednarodnemu podjetju Socios.com in zaslužili 100 milijonov evrov.

Fc barcelona
Foto: Joan Mateu Parra/AP/Guliverimage

Tvegamo, a to delamo premišljeno. Zmagovanje je pogoj, univerzalna človeška motivacija. V času mojega predsedovanja smo dvignili pričakovanja in bili uspešni. Navijači Barcelone, teh je po vsem svetu okoli 400 milijonov, od nas pričakujejo, da smo uspešni,” je finančno tvegane odločitve, ki jih sprejema Barcelona, ta teden opravičeval njen predsednik Joan Laporta.