Barcelona v zadnjem hipu registrirala večino okrepitev

La liga 13. Avg 20228:10 0 komentarjev
Foto: Guliverimages

Španski nogometni velikan Barcelona je v zadnjem hipu pred prvo tekme nove sezone domačega prvenstva vendarle registriral večino novopodpisanih igralcev, med njimi poljskega napadalca Roberta Lewandowskega.

Globoko zadolžen klub je pod budnim očesom vodstva španske lige zaradi izpolnjevanja predpisov o finančni vzdržnosti. Za registracijo novih igralcev je tako moral zagotoviti ustrezne prihodke, piše AFP.

V petek je klub tako napovedal prodajo že drugega 25-odstotnega deleža v svojem podjetju za medijsko produkcijo Barca Studios v vrednosti 100 milijonov evrov. S tem si je zagotovil zadostna sredstva, da je pravočasno registriral Lewandowskega, Francka Kessieja, Andreasa Christensena in Raphinho za današnjo uvodno tekmo sezone proti Rayu Vallecanu. Francoski branilec Joules Kounde medtem še vedno ostaja neregistriran.

V poletnem prestopnem roku naj bi Barcelona porabila 153 milijonov evrov za prihod novih igralcev. A te do zdaj še ni registrirala, saj je prvo morala izpolniti zahteve po zadostnih prihodkih v skladu s pravili La Lige o finančne vzdržnosti.

Klub si je v času debelih krav po nekaterih ocenah nakopal kar 1,35 milijarde dolga, poroča AFP, zaradi česar ga je ob učinkih koronske krize doletelo boleče zategovanje pasu in iskanje novih prihodkov. Prav zaradi tega se je lani moral posloviti od dolgoletnega prvega zvezdnika Lionela Messija.

Prihodke za odplačevanje dolga in redno delovanje si je v zadnjem obdobju zagotovil s prodajo 25-odstotnega deleža domačih televizijskih pravic za obdobje 25 let ameriški investicijski družbi Sixth Street za 400 milijonov evrov in s prodajo dveh 25-odstotnih deležev v Barca Studios za po 100 milijonov evrov.

Kljub temu se še vedno sooča z omejitvami pri svojem delovanju zaradi izpolnjevanja finančnih pravil. Španski športni časopis Marca tako poroča, da bo Koundeja, ki ga je privabil v svoje vrste iz Seville, lahko registriral le ob zmanjšanju skupne plačne mase. “To pomeni, da bodo v naslednjih dneh nekateri igralci morali zapustiti klub,” je dodala Marca.