Bizaren razlog za konec kariere branilca Frankfurta

Nogomet 23. Jun 202217:20 > 17:29
Foto: Guliverimage

Branilec Eintrachta Frankfurta Martin Hinteregger je pri 29 letih napovedal svojo upokojitev. Avstrijec je v prejšnji sezoni osvojil Ligo Evropa, v zadnjih tednih pa je moral prekiniti stike z dvomljivim poslovnim partnerjem.

Avstrijski branilec Martin Hinteregger je le nekaj več kot mesec dni po zmagi v Ligi Europa z Eintracht Frankfurtom naznanil, da se pri 29 letih nepričakovano poslavlja od profesionalnega nogometa.

“Že lani jeseni sem razmišljal o tem, da bi ob koncu sezone prenehal z igranjem,” je Hinteregger povedal v izjavi, ki jo je objavil Eintracht Frankfurt, ki ga zastopa od leta 2019. “Bil sem v težkem športnem obdobju – moji nastopi na igrišču so bili nestanovitni,” je dejal Hinteregger. “Naše zmagoslavje v Ligi Evropa sem praznoval tako intenzivno, ker sem že vedel, da bo to moja zadnja zabava ob zmagi z našimi fantastičnimi navijači v mestu, ki je postalo moj drugi dom.”

Hintereggerjev dom je majhno mesto Sirnitz v Avstriji, ki se je pred kratkim znašlo na naslovnicah časopisov, potem ko je gostilo “Hinti Cup” – priložnostni nogometni turnir, ki sta ga organizirala Hinteregger (z vzdevkom “Hinti”) in njegov nekdanji poslovni partner Heinrich Sickl, kot je razkril avstrijski novinar Michael Bonvalot.

Povezave s skrajno desnico

Sickl, prav tako iz Sirnitza, je bil do leta 2021 član mestnega sveta Gradca za Svobodnjaško stranko Avstrije (FPÖ) in je v tem času zaradi svojih stikov s skrajnimi desničarji prišel na naslovnice medijev. Tako je na primer najemal prostore skrajno desničarskemu Identitarnemu gibanju Avstrija. Simboli Identitarcev so v Avstriji od sredine leta 2021 prepovedani, vlada pa je organizacijo opisala kot desničarsko ekstremistično, rasistično, seksistično, nacionalistično in etnično usmerjeno.

Sickl je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v mladosti član nemške neonacistične organizacije Nacionalistična fronta, ki je bila leta 1992 prepovedana kot neustavna. FPÖ je to zavrnila kot politikov mladinski greh. Ko so se pojavile njegove povezave s Sicklom in ko bi moral “Hinti Cup” potekati na posestvu v lasti Sicklove matere, je Hinteregger, ljubljenec frankfurtskih navijačev, na Instagramu pojasnil svoje stališče.

“Neverjetno je, da lahko neznana oseba o meni govori takšne stvari,” je zapisal Hinteregger. “Tako kot družina Sickl imam tudi jaz korenine v Sirnitzu – s pokalom ‘Hinti’ sem želel pokazati svojo hvaležnost in se zahvaliti navijačem, pokroviteljem in podpornikom iz svojega otroštva. Nisem seznanjen s preteklimi ali prihodnjimi dejavnostmi družine Sickl – želim le, da se izvede nogometni turnir, in nič več. Kakršni koli poslovni odnosi z družino Sickl bodo zaradi trenutnega stanja znanja nemudoma prekinjeni.”

“S svojim delom v profesionalnem nogometu in tudi zasebno imam prijatelje po vsem svetu in jasno zavračam obtožbe, da sem desno usmerjen, ter se še naprej zavzemam proti kakršni koli diskriminaciji,” je še dodal avstrijski branilec.

“Vedno dobrodošel v Frankfurtu”

Hinteregger se je v svoji izjavi o upokojitvi še dodatno distanciral od skrajno desničarskega ekstremizma, kar je pozdravil športni direktor Eintrachta Frankfurt Markus Krösche, ki pa je kljub temu izrazil presenečenje.

“Martinova odločitev je prišla nepričakovano, vendar nam je svoje razloge predstavil jasno in prepričljivo. Zato je bila odločitev, da izpolnimo njegovo željo, ki je za nas s športnega vidika boleča, a osebno razumljiva, očitna,” je dejal Krösche. “Martin bo v Frankfurtu vedno dobrodošel, ne le kot dokazan igralec in zmagovalec evropskega pokala, temveč tudi zaradi njegovega iskrenega opravičila za obnašanje v zadnjih dneh in tednih ter jasnega in prepričljivega distanciranja od skrajno desne ideologije,” je dodal Krösche.

Hinteregger je velik ljubljenec navijačev in je postal simbol frankfurtske presenetljive zmage v Ligi Evropa. Avstrijski glasbenik DJ Ötzi in frankfurtski raper Vega sta bila med tistimi, ki naj bi nastopili na pokalu “Hinti”. Vega je zaprisežen član navijaške skupine Eintracht Ultras Frankfurt 97. Hinteregger naj bi celo najel letalo, da bi udeležence pripeljal na nogometni turnir.