Bizarno: Chelsea bi morda že odpustil trenerja, a ga ne sme

Nogomet 6. Feb 20247:22 0 komentarjev
Mauricio Pochettino. Foto: Profimedia

Po novem porazu londonskega Chelseaja narašča pritisk na trenerja Mauricia Pochettina, ki pa se mu vseeno očitno ni treba bati za svojo službo. Ker hodijo po robu finančnega 'fair playa' Premier lige, Londončani svojega stratega trenutno niti ne morejo odpustiti.

Breznu, v katerega je padel londonski Chelsea po slovesu Romana Abramovića, ni videti konca. Londončani so trenutno z 31 točkami šele na 11. mesto angleške Premier lige, za vodilnim Liverpoolom pa zaostajajo že za ogromnih 20 točk.

Minuli konec tedna je dvakratni evropski prvak na svojem stadionu po zelo bledi predstavi izgubil proti Wolverhamptonu (2:4), v angleški nogometni javnosti pa so zacvetele govorice, da bo Mauricio Pochettino kmalu preteklost modrih iz britanske prestolnice.

Mauricio Pochettino na klopi Chelseaja za zdaj ni preveč uspešen. Foto: Profimedia

Argentinčevo službo rešuje finančni ‘fair play’

A to se očitno ne bo zgodilo. Pravzaprav se niti ne more in ne sme. Če bi Chelsea namreč odpustil Argentinca bi morali slednjemu skupaj z njegovim strokovnim štabom Londončani plačati kar 10 milijonov funtov odškodnine. Bogati ameriški lastnik Todd Boehly ta denar sicer seveda ima, a ga ne sme zapraviti, saj bi njegovo moštvo s tem kaj lahko skočilo v rdečo cono finančnega ‘fair playa’ Premier lige.

Ta v Angliji narekujejo, da lahko klubi v triletnem obdobju z naslova nakupov in prodaj zabeležijo “zgolj” 105 funtov izgube. V to enačbo so vštete tako odškodnine za igralce kot tudi morebitne odpravnine za trenerje. In ker je Chelsea v zadnjih dveh letih, odkar ga je prevzel Američan Boehly, za nakupe igralcev zapravil že več kot milijardo evrov, ima glede nadaljnjega zapravljana denarja močno zvezane roke. Tudi zato bo morda Pochettino na trenerski klopi dlje, kot bi bil v običajnih razmerah.

Chelsea
Chelsea je v zadnjem letu in pol popolnoma prevetril ekipo, a rezultatov ni in ni. Foto: Profimedia

Spomnimo, v tej sezoni je Everton zaradi kršenja omenjenih pravil za zeleno mizo izgubil kar 10 točk, v podobnih težavah je Nottingham Forest, ki se bo prav tako težko izognil izgubljenim točkam zaradi kršenja t. i. ‘financial sustainability rules’ oziroma pravil finančne vzdržnosti.

Če bo Chelsea vendarle našel način, kako se posloviti od Pochettina, je eden glavnih kandidatov za trenersko klop kluba stari znanec Stamford Bridga Jose Mourinho.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!