Bomba v Parizu: Mbappe na izhodnih vratih

Ligue 1 13. Jun 20237:29 1 komentar
Kylian Mbappe
Kylian Mbappe; FOTO: Guliverimages.

Francoski zvezdnik Kylian Mbappe je svoj klub Paris Saint-Germain obvestil, da ne bo izkoristil klavzule, s katero bi lahko še za eno leto podaljšal pogodbo, ki se mu sicer izteče s koncem prihodnje sezone. Kot kaže se obeta nova poletna prestopna saga.

Le dobrih 12 mesecev nas loči od zadnje prestopne drame Kyliana Mbappeja, ki je naslovnice medijev polnila praktično vse od poletja 2021 do konca sezone 2021/22, ko je hitronogi Francoz vendarle podaljšal zvestobo s Parižani. Takrat se je dogovoril za megalomansko triletno pogodbo, ki bi mu do leta 2026 navrgla približno 600 milijonov evrov. Pogodba je bila sicer obvezujoča le za prvi dve leti in opcijska za tretje.

Pogodba naj bi bila sestavljena iz treh delov. Bonusa za podpis v višini kar 180 milijonov evrov. Letne plače, ki znaša 70 milijonov na sezono. In treh bonusov, ki so mu izplačani za vsako leto služenja pogodbe. Če leta 2023 ne zapusti PSG-ja, naj bi prejel 70 milijonov, če ostane zvest v 2024 še dodatnih 80 in če ostane tudi leta 2025, še 90 milijonov evrov.

24-letni krilni napadalec je po poročanju številnih tujih medijev PSG preko pisma obvestil, da klavzule, ki mu omogoča pogodbo podaljšati še za zadnje, tretje leto, ne bo izkoristil. V Parizu so se tako znova prižgali alarmi. A za razliko od prejšnje sage, ko so francoski prvaki pri prepričevanju v podaljševanje vztrajali praktično do izteka obstoječe pogodbe, naj bi bilo zdaj drugače.

Ne želijo ga izgubiti zastonj

Parižani naj bi namreč spreminjali politiko nakupov, potem ko so leta lovili le največje zvezdnike, kar jim na evropskih tleh ni prineslo uspeha. Mbappeja naj prav tako ne bi bili pripravljeni izgubiti zastonj, zato prodaja že to poletje tokrat ni izključena. Prav lahko se torej zgodi, da bo PSG ostal brez zvezdniškega napadalnega trojčka. Lionel Messi je že podpisal za Inter Miami, prav tako pa naj bi si odhoda želel Neymar.

Zvezdniški trojček PSG je pred razpadom.. Foto: Guliverimages.

Najbolj naravna možnost za nakup izjemnega napadalca je Real Madrid, ki je ostal brez Karima Benzemaja in išče svežo moč v napadu. Mbappe sicer preferira igrati na levi strani napada, kjer v Madridu blesti Vinicius, torej bi se moral eden od obeh preseliti v konico napada. Prav tako je Real Madrid ravnokar odštel dobrih 100 milijonov evrov za Juda Bellinghama, zato bi bil prestop Kyliana za klub velik finančni zalogaj. Parižani bi brez dvoma zanj zahtevali vrtoglavo odškodnino.

Mbappe se je PSG pridružil leta 2017. Sprva s statusom posojenega igralca Monaca, leto pozneje so ga tudi dokončno odkupili za 180 milijonov evrov. Od takrat je na 260 tekmah zabil neverjetnih 212 golov. V tem času je blestel tudi za francosko reprezentanco in na 68 tekmah zabeležil 38 zadetkov, vključno s hat-trickom v finalu SP 2022, kar ni bilo dovolj za zmago proti Argentini in drugi zaporedni svetovni naslov galskih petelinov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje