Anticepilci obračajo hrbet Borussii Dortmund

Bundesliga 16. Avg 202111:44 > 11:50 0 komentarjev
Anticepilci
Fotografija je simbolična. (Foto: Guliver Image)

Nogometaši Borussie Dortmund so v novo sezono nemškega nogometnega prvenstva vstopili z visoko zmago proti Eintracht Frankfurtu (5:2). A nekateri dolgoletni navijači rumeno-črnih si tekme protestno niso želeli ogledati.

Okoli 50 navijačev Borussie Dortmund je pred sobotno tekmo uvodnega kroga bundeslige vrnilo sezonske vstopnice in navijaške artikle. Razlog? Strogi pogoji za vstop na stadion, ki so posledica že dalj časa trajajoče pandemije koronavirusa.

Tekmo lani tretjeuvrščene ekipe v prvenstvu si je sicer zaradi v Nemčiji veljavnih epidemioloških ukrepov lahko v živo ogledalo le 25.000 navijačev, pri čemer so morali upoštevati tudi pri nam znano pravilo – cepljeni, testirani, preboleli.

A pri Borussii kot tudi pri nogometnem klubu iz Kölna bodo sedaj pravila še nekoliko zaostrili in vstop na stadion dovolili le še cepljenim in prebolelim. Izjema bodo mlajši od 18 let, a tudi teh z opravljenimi negativnimi testi na tribunah ne bo smelo biti več kot tisoč.

Izraz podpore navijačem, ki so “diskriminirani”

Kot piše Deutsche Welle, pa je ukrep dortmundskega nogometnega velikana močno ujezil del njihove navijaške baze. V večini so bili anticepilci in zanikovalci koronavirusa, ki so se v Nemčiji poimenovali Querdenkerji, pa tudi osebe, ki imajo somišljenike v skrajno desnih političnih ideologijah.

Querdenker
Foto: Guliver Image

“Vračam svoj dres!” se je imenovala skupina na komunikacijski aplikaciji Telegram, ki je še posebej priljubljena med podporniki skrajne desnice. “Ker Borussia Dortmund podpira politično ideologijo družbe dveh slojev, kluba ne bom več podpiral s svojim denarjem. S tem izražam podporo navijačem, ki so diskriminirani,” še piše v zapisu omenjene skupine na Telegramu.

Kot v času tretjega rajha?

Protestniki so se v soboto začeli zbirati okoli poldneva, na koncu pa se jih je zbralo okoli 50. Eden od njih je nosil majico z zapisom “necepljen”, na njej pa je bila tudi rumena šesterokraka zvezda, ki je močno spominjala na Davidovo zvezdo in so jo morali v času nacističnega režima nositi Judje.

Spet drugi je nosil obleko znamke Label 23, ki je povezana z neonacističnimi huliganskimi skupinami, pri sebi pa je imel tudi žepni nož, s katerim je uničeval nekatere vrnjene drese, so dodali pri Deutsche Welle.

Pobudnik protesta Michael Schele, sicer tudi sam anticepilec, zanikovalec pandemije in organizator dogodkov Querdenkerjev v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, je v svojem sobotnem govoru pogoje za vstop na stadion Borussie primerjal kar s pregonom določenih družbenih skupin v času tretjega rajha.

“Izvrstno, da vračajo navijaške artikle!”

Da za omenjenimi navijači pri Borussii ne bodo točili solz, pa je zatrdil Daniel Lörcher, vodja pobude, ki se bori proti diskriminaciji pri dortmundskem klubu. “Še nekaj manj nacistov, antisemitov in Querdenkerjev pri Borussii,” je zapisal na twitterju. “Nočemo nacistov, antisemitov in Querdenkerjev. Izvrstno, da vračajo navijaške artikle!” pa so se z Lörcherjem strinjali tudi ustvarjalci spletne navijaške revije Borussie, Schwarzgelb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!