Čeferin: Brez enajstmetrovke za Maribor, napaka v Domžalah

Nogomet 19. Apr 202210:30 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

V sodniškem pogledu tokratne oddaje Pod prečko Darko Čeferin ni imel pretežkega dela. Analizirali smo tri situacije in ugotovili, da so sodniki dve ocenili pravilno, eno sodniško napako pa je moral popraviti VAR.

Duel med Mužkom in Selloukijem premalo za enajstmetrovko

Situacija: V drugem polčasu obračuna med Mariborom in Radomljami je v dvoboju z Mateom Mužkom v kazenskem prostoru padel Malik Sellouki. 

Foto: Zajem zaslona

Komentar Darka Čeferina: “Vidimo, da pride do kontakta branilčeve roke z napadalcem, a vidimo tudi, da gre za duel telo ob telo. V takih primerih mora biti za prekršek izražena večja intenziteta oziroma močno odrivanje. Za razliko od situacije, ko gre za porivanje v hrbet. To je ključna razlika, porivanje s hrbta je prekršek.”

Napaka sodnika v Domžalah, v teh primerih je dobro, da imamo VAR

Situacija: V drugem polčasu tekme med Domžalami in Koprom je Gaber Dobrovoljc kot zadnji branilec s prekrškom nad Laminom Colleyjem prekinil obetaven napad Koprčanov. Sodnik David Šmajc mu je pokazal rumeni karton, po intervenciji VAR-a in ogledu posnetka pa svojo odločitev spremenil in Dobrovoljca izključil.

Foto: Zajem zaslona

Komentar Darka Čeferina: “Vidimo, da je prišlo do očitne napake sodnike. Sodnik je dosodil prekršek in ko ga je dosodil, bi moral biti igralec izključen. Smer gibanja žoge je proti vratom, napadalec je imel žogo pod nadzorom in če ne bi prišlo do prekrška, bi napadalec sam prišel pred vratarja. V tem primeru govorimo o preprečitvi čiste situacije za dosego zadetka. Prav zato je bil vpeljan VAR, gre za očitno napako, VAR ima dokaz in sodniku predlaga pregled posnetka. Sodnik nato igralca pravilno izključi.”

Brez namere, brez rdečega kartona

Situacija: V drugem polčasu tekme med Olimpijo in Taborom je Mustafa Nukić v dvoboju z Mihaelom Ristićem visoko dvignil nogo in nasprotnika zadel v glavo. Za prekršek je prejel rumeni karton.

Foto: Zajem zaslona

Komentar Darka Čeferina: “Napadalec želi igrati z žogo, ki mu jo poda soigralec. Medtem mu prihaja nasprotnik s hrbta, ki ga ne vidi, pride pa do kontakta med nogo napadalca in glavo branilca. Gre za brezobziren prekršek, za katerega mora dobiti rumen karton, a čisto nič več od tega. Za VAR ni bilo dvoma, zadevo je pogledal, a šel hitro naprej. Tu ni razloga, da bi igralca izključili. Če pa bi napadalec videl nasprotnika, potem bi bila lahko situacija drugačna.”

Celoten sodniški pogled:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!