Čeferin pojasnil dosojeno enajstmetrovko v korist Olimpije

Nogomet 6. Sep 202212:38 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

V drugi epizodi nove sezone oddaje Pod prečko se je v naš studio vrnil Darko Čeferin. Strokovni sodelavec za sodniške zadeve na NZS je pojasnil nekatere mejne odločitve minulega kroga, še posebej pa smo se posvetili dogodku iz 5. kroga, ko je Olimpija dobila na voljo najstrožjo kazen na obračunu proti Gorici.

Celoten sodniški pogled tokratne oddaje Pod prečko

Prva analizirana situacija je bil domneven prekršek Dušana Stojinovića na tekmi med Celjem in Koprom, ko je branilec grofov zrušil nasprotnika in tvegal drugi rumeni karton. Sodnik Matej Jug ni dosodil ničesar. Darko Čeferin ocenjuje: “Prekršek da, rumeni karton ne, ker ne gre niti za prekinitev obetavne akcije niti za brezobzirno igro.”

Veliko polemik je sprožila situacija ob drugem zadetku sežanskega Tabora v Ljudskem vrtu. Sodniška ekipa je namreč najprej zadetek Jakoslava Stankovića razveljavila zaradi prepovedanega položaja Mihaela Briškega, nato pa je posredoval VAR in zadetek priznal. “V sobi za VAR so ob pomoči posnetka in navideznih črt ugotovili, da nogometaš Tabora ni bil v prepovedanem položaju. Branilec Maribora ga s konico nogometnega čevlja drži v igri,” pojasnjuje gost oddaje Pod prečko.

Foto: Zajem Zaslona

Ravno obratna situacija je pri morebitnem prekršku Davida Sualeheja nad Ivanom Durdovom. Na obračunu med Olimpijo in Domžalami je bil namreč napadalec rumene družine v prepovedanem položaju, ko ga je v nadaljevanju akcije Portugalec podrl in tvegal izključitev. “Če ne bi bil napadalec v prepovedanem položaju, bi se zelo verjetno vmešal VAR,” priznava Čeferin, ki zavrača možnost, da bi Olimpija na drugi strani dobile na voljo enajstmetrovko, ko je žoga v roko zadela Enesa Alića. Slednjega je sodniški analitik pohvalil, da je z rokama za hrbtom zmanjšal tveganje, da pride do dosojene najstrožje kazni.

VAR je imel dokaz, da je šlo za kršitev pravil igre z roko

Še največ polemik pa je v zadnjem obdobju zbujala najstrožja kazen, ki jo je Olimpija dobila na voljo v 5. krogu, ko je v Stožicah gostovala Gorica. Po podaji Almedina Ziljkića je žoga v roko zadela Mitjo Široka, po ogledu VAR-a pa je sodnik pokazal na belo točko.

Obrazložitev Darka Čeferina: “Sodnika v sobi za VAR imata na voljo različne posnetke in zorne kote kamer. Na enem izmed njih je bilo jasno vidno, da je roka razširjena od telesa, ko je prišlo do kontakta žoge z roko. Tu dejstvo, da je šlo za zelo majhno razdaljo od udarca žoge napadalca in kontakta branilca z roko, ne igra nobene vloge. Pomemben je dokaz, da je šlo za kršitev pravil igre z roko. Ko VAR ta dokaz ima, pokliče sodnika.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!