Viler o krizi NK Maribor: Skrbi me to, da ni nobene energije

Nogomet 6. Sep 202211:27 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Mitja Viler je vedno zanimiv in zabaven sogovornik. Jezik mu teče kot namazan in vedno pove natančno to, kar ima v mislih. A dolgoletni nogometaš Maribora, ki tudi po koncu kariere zelo podrobno spremlja dogajanje v Prvi ligi Telemach, s svojimi izkušnjami še kako dobro pokomentira tudi kakšno resnejšo temo. Recimo krizo svoje nekdanje ekipe.

Mitja Viler o krizi NK Maribor

Dres Maribora je nosil deset let in pol. Čeprav je Primorec, nosi v sebi vijoličasti DNK, ki ga tako zelo iščejo in pogrešajo v sodobni eri štajerskega ponosa. Z ekipo iz mesta ob Dravi je osvojil sedem državnih naslovov in bil del vseh evropskih uspehov prejšnjega desetletja. Njegova “finta Rulo” je šla navijaško folkloro. Z vsemi svojimi izkušnjami zna Mitja Viler še kako dobro oceniti, kaj se danes dogaja z aktualnimi državnimi prvaki.

“Navadno smo izjavo, da ni bilo prave energije in da se tako ne igra za Maribor slišali enkrat na leto. Zdaj jo vsako drugo tekmo. To me najbolj skrbi. Ni želje, energije in pripadnosti. Tehnične napake se dogajajo, to je razumljivo. Ampak odnos v Mariboru mora biti pravi,” ocenjuje gost oddaje Pod prečko.

Če ne spoštuješ kluba, spoštuj vsaj trenerja, ki te je pripeljal

Izjave o tem, da znotraj ekipe nekaj ni v najlepšem redu, so bile v resnici redkost komunikacije NK Maribor. Zdaj pa jih zelo pogosto slišimo, nazadnje s strani Roka Kronavetra po tekmi s Taborom. Na vprašanje, ali bi bilo bolje te stvari reševati znotraj slačilnice, Mitja Viler odgovarja …

“Tu in tam moraš zanetiti kakšno iskro, tudi takrat, ko gre ekipi vse po načrtih. Če je vse mirno, tudi to ni dobro. Novi trener je dejal, da pogreša moškost v ekipi. Zdaj pa slišimo izjave, kakršna je bila izjava Marka Tolića, da je tu samo do decembra. Če ne spoštuješ kluba, spoštuj vsaj trenerja, ki se je močno potrudil, da te je pripeljal in se potrudil zate. Glede na to, da je Kronaveter dobro odigral zadnje tekme, da je domačin in trenutno kapetan, si izjave o tem, da ni prave energije, lahko dovoli.”

Foto: Uroš Skaza

Včasih so po enem porazu zazvonili alarmi, danes pa …

Tudi sam se je sicer v vijoličastem dresu znašel v določenih kriznih obdobjih, a v njegovem desetletju igranja za Maribor je bilo vzponov precej več kot padcev. Čeprav ima še danes v slačilnici aktualnih prvakov veliko prijateljev, te dni ne vrti njihove telefonske številke.

“Ko gre slabo, ne drezam. Ko ti gre slabo, vse zanima, kaj se dogaja. Ko ti gre, redko kdo napiše kaj dobrega. So pa kriteriji, ne samo v Mariboru, ampak v naši ligi precej padli. Maribor je v zelo slabem stanju, a vzdušje v ekipi se mi ne zdi tako alarmantno, kot je bilo včasih, ko smo izgubili eno samo tekmo. Morda se potem tudi nogometašem ta situacija ne zdi nič posebnega in tako se nadaljuje iz tedna v teden,” razmišlja Mitja Viler.

Foto: SPS

Novi trener ga še ni prepričal

Na slabše rezultate ob začetku sezone so Mariborčani odgovorili z menjavo trenerja. Radovana Karanovića, ki je lani po treh letih državni naslov vrnil v Ljudski vrt, je zamenjal Hrvat Damir Krznar. Slednji 36-letnega Primorca za zdaj še ni prepričal.

“Prišel je nov trener in prvih petnajst minut tekme proti Celju je ekipa delovala odlično. Razmišljaš o tem, da je to prava energija in da bo to preobrat v sezoni, potem pa jih Celje do konca tekme ulovi. Nato še izpad proti Cluju, še ena tekma, v katero so šli energetsko znova zelo slabo. To se enostavno predolgo vleče,” ocenjuje Viler.

Celotna oddaja Pod prečko, v kateri sta gostovala Mitja Viler in Nejc Vidmar