Čeferin razložil, zakaj sta enajstmetrovki dosojeni pravilno

Nogomet 10. Maj 202215:00 > 13. Maj 2022 13:14 2 komentarja
Foto: Uroš Skaza

V sodniškem pogledu, najbolj priljubljeni rubriki oddaje Pod prečko, je imel referent za sodniške zadeve na NZS Darko Čeferin znova precej dela. Najdlje smo se seveda zadržali pri situacijah s tekme med Bravom in Mariborom, nekdanji sodnik pa je prepričan, da sta bili obe odločitvi o dosojenih enajstmetrovkah pravilni.

Po končanem 34. krogu Prve lige Telemach sta s sodniškega vidika ostali odprti predvsem dve vprašanji. Obe sta se navezovali na enajstmetrovki v spodnji Šiški, na kateri je David Šmajc dvakrat, obakrat po intervenciji VAR-a, pokazal na belo točko v korist Brava. V taboru Mariborčanov so bili po tekmi nezadovoljni s sojenjem.

Radovan Karanović je vse skupaj po tekmi komentiral takole: “Mislim, da je to brezpredmetno komentirati. Razlaga je vedno drugačna. Žoga se je zagotovo pri obeh enajstmetrovkah odbila od noge v telo in nato v roko. Ne vem, kaj reči po tem, vem le, da se je po takšnih situacijah težko vrniti. Poleg tega se je igra še trikrat, štirikrat ustavila in se je neprestano gledalo VAR.”

V oddaji Pod prečko je Darko Čeferin zadevi pojasnil takole:

Prva enajstmetrovka (igranje z roko Nemanje Mitrovića): “Vidimo, da namere po igranju z roko ni bilo. Ključno za sodnika in za potem za VAR je, ali je roka stran oziroma razširjena od telesa. In v tem primeru je. Na osnovi Uefa navodil in Uefa smernic, ki jih stoodstotno upoštevamo, je odločitev VAR sodnika popolnoma pravilna. Na osnovi posnetka ima dokaz, da sodnika pokliče na ogled posnetka.

Če je roka stran od telesa, je brezpredmetno, da se je prej odbila od igralca. Tu so se vsi trije sodniki strinjali, da dvoma o enajstmetrovki ni. Na najvišjem nivoju branilci, ko gredo v dvoboj z napadalcem, roke držijo na hrbtu. Zakaj? Želijo se izogniti tveganju, da jih žoga zadane v roko. Če je roka stran od telesa, potem pač nogometaš to tveganje prevzame. Imamo VAR in sodniki bodo to opazili.”

Druga enajstmetrovka (igranje z roko Antoina Makoumbouja): “Tudi v drugem primeru gre za to igralec prevzema tveganje za igranje z roko. Naredi celo gib, s katerim roko potisne stran od telesa. Popolnoma evidentno je, da gre za kršitev pravil igre. Res se žoga odbije, ampak ključen je za gib roke proti žogi. Vidi pa se tudi, da si tu ne ščiti obraza. Ponovno – to je tveganje igralca. V podobnih primerih bo vedno dosojena enajstmetrovka. VAR sodniki sledijo kriterijem, ki se jih držijo.”

Celoten sodniški pogled oddaje Pod prečko:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje