Čeferin v Atenah: Prišli smo do točke, ko je treba reči ‘dovolj’

Nogomet 16. Avg 202314:40 0 komentarjev
Čeferin na obisku v dvorcu Maximos v Atenah; FOTO: Guliverimage

Predsednik evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin se mudi na obisku v Atenah pri tamkajšnjem predsedniku vlade Kirijakosu Micotakisu. Pogovarjala sta se, kako bi najbolj učinkovito napadli huliganstvo, "rak" sodobnega nogometa, in izkoreninili nasilje. Kasneje so se jima pridružili še predsedniki štirih največjih grških nogometnih klubov.

Naj spomnimo, minuli teden je pred tekmo med AEK-om in Dinamom iz Zagreba v spopadih navijačev ena oseba izgubila življenje.

Čeferin je med obiskom Aten dejal, da gre za težavo, ki pesti vse konce (nogometne) Evrope. “To je rak sodobnega nogometa in ljudje, ki širijo nasilje, niso ljubitelji nogometa. Samo izkoriščajo ga za svoje bedaste ideje. Prišli smo do točke, ko moramo reči ‘dovolj’. Storiti je treba vse, da se takšna tragedija ne ponovi,” je dejal Čeferin.

Dodal je, da s se huliganstvom ne sooča le Grčija, temveč vse evropske države, zato morajo krovne organizacije, mediji in z nogometom povezane organizacije sodelovati, da bi se v bodoče izognili podobnim tragičnim dogodkom, kot je atenski iz prejšnjega torka.

Kasneje so se jima pridružili še predsedniki Olympiakosa, Panathinaikosa, AEK-a in PAOK-a.

Načeti odnosi med državama

Po smrti 29-letnega pristaša AEK-a Mihalisa Kacurisa, ki ga je eden izmed huliganov v Atenah zabodel do smrti, so bile pred sodnika privedene 104 osebe, večina (97) hrvaških državljanov.

Zaradi številnih (nepotrebnih) pridržanj tamkajšnje policije so se politični odnosi med Grčijo in Hrvaško ohladili. Grška diplomacija na čelu z zunanjim ministrom Georgejem Gerapetritisom zagotavlja, da bodo spoštovali pravice osumljenih v priporu.

Čeferin je nagovoril zbrane predsednike štirih najmočnejših grških klubov; FOTO: Profimedia

“Kakšna oseba morate biti, da nekoga brutalno napadete samo zato, ker nosi dres nekega drugega kluba?” se je na sestanku vprašal Čeferin.

Težave z nasiljem v nogometu imajo v Grčiji “dolgo brado”, zadeve se na tem področju ne izboljšujejo. Lani je po pretepu in vbodni rani pred stadionom Arisa v Solunu umrl 19-letni navijač. Micotakis je Čeferinu zagotovil, da resno razmišlja o uvedbi poostrenih pravil, ki bi zmanjšala nasilje na športnih prireditvah. Pooblastila za nadzor na vhodih v stadione bo imela odslej tudi policija.

Dinamo in AEK sta včeraj odigrala prvo tekmo 3. kroga kvalifikacij za preboj v Ligo prvakov. V Zagrebu je z 2:1 slavil grški klub. Povratno tekmo bodo Atene gostile to soboto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!