Čontala: Če ne bo Evrope, bo to neuspeh

Damir Čontala, NŠ Mura
Foto: Jure Banfi

Na Fazanerijo se je po zimskem premoru znova vrnil nogomet. Nogometaši Mure so po včerajšnji skupni večerji danes opravili prvi trening in s tem pričeli s pripravami na spomladanski del. Slednji bo za črno-bele poln izzivov, prenovljena ekipa Damirja Čontale pa se bo v preostanku Prve lige Telemach borila za uvrstitev v evropska tekmovanja.

Po Kopru, ki je kot prvi pričel s pripravami na spomladanski del, so rokave zavihali še v Murski Soboti. Trener Damir Čontala bo spomladi vodil nekoliko spremenjeno zasedbo. Na dan začetka priprav Mure se je končala glavna prestopna saga tega premora, Luka Bobičanec je Fazanerijo uradno zamenjal za Stadion Z’Dežele in si nadel dres Celja. Ob njemu so Muro zapustili še dolgoletni kapetan Alen Kozar, Nik Lorbek in Mihajlo Baić, blizu odhoda v Serie A za rekordno odškodnino je še Tio Cipot.

Novinci pri Muri: Filippo Tripi, Florijan Raduha, Ivan Šarić in Lazar Zličić. Pripravam članske ekipe sta priključena tudi nova obraza mladinske selekcije, Timotej Brkić in Luka Turudija.

Mura je jesenski del sklenila na šestem mestu s štirimi točkami zaostanka za drugim Koprom. Navkljub vsem spremembam v članski zasedbi je Čontala pred začetkom priprav zelo optimističen: “Sestavili smo ekipo, ki je karakterno odlična. Za to dam roko v ogenj. Ekipa je kvalitetna, še boljša, kot je bila. Na vseh nas je, da to pokažemo na igrišču. Od besed ne moremo živeti.”

Mura se v spomladanski del Prve lige Telemach podaja brez Luke Bobičanca, ki se je preselil v Celje. FOTO: Jure Banfi.

Ob povratku na delovno mesto je logično sledilo tudi vprašanje glede splošne ocene jesenskega dela, ki glede na položaj na lestvici za Muro ni bil uspešen. “Z določenimi stvarmi iz jeseni smo zadovoljni, z določenimi pa ne. Lahko bi dosegli več, glede na sam začetek, kot je kazalo v prvih devetih krogih, pa tudi manj. Žal nam je predvsem zadnje tekme, na kateri sta tudi vreme in igrišče močno vplivala na končni razplet. Dejstvo je, da je pet ekip v štirih točkah. Vse se bo odločalo spomladi. Točkovno je imela Mura v jesenskem delu le enkrat več točk, a je konkurenca letos veliko bolj ostra. Takšnega boja za Evropo še nismo imeli,” se je nazaj ozrl Čontala in o boju za Evropo dodal: “Pomembna bo vsaka tekma, vsak prejeti gol, vsaka napaka.”

Damir Čontala o boju za Evropo: “Takšnega boja za Evropo še nismo imeli. Pomembna bo vsaka tekma, vsak prejeti gol, vsaka napaka.”

Mura je že v jesenskem delu sklenila z nastopanjem v Pokalu Pivovarna Union, zato si lahko evropsko vstopnico zagotovi le v prvenstvu. To ne spreminja ciljev in po mnenju trenerja tudi ne veča pritiska. Čontala sicer zelo iskreno priznava, da bi bila neuvrstitev v Evropo neuspeh: “Mura vedno želi vedno biti na vrhu ali pri vrhu. Če ne bo Evrope, bo to neuspeh.”

Trener napoveduje še vsaj en prihod

Skupno večerjo je ob Luki Bobičancu, ki se je danes preselil v Celje, zaradi bolezni izpustil Nejc Vidmar, ki se bo v drugem delu sezone za mesto med vratnicama boril s Klemnom Mihelakom in novincem Florijanom Raduho. Čontala je priznal, da Mura še ni sklenila s kadrovanjem. Tik pred odhodom je Tio Cipot, ki je jeseni tudi zavoljo potrpežljivosti trenerja črno-belih postal eden izmed nosilcev igre, športni direktor Denis Rajbar pa naj bi lovil še vsaj eno okrepitev. Že dalj časa se govori, da bo Muro okrepil član Brava Almin Kurtović.

“Igralci odhajajo in prihajajo. Poleti sta nas zapustila Tomi Horvat in Jan Gorenc, pa smo na koncu jeseni zbrali več točk kot prej. Lani pozimi je odšel Karničnik. Vsak odhod se pozna. Dejstvo pa je, da mi stremimo k temu, da smo vedno boljši, da je naša ekipa vedno močnejša. Tudi zdaj smo delali na ta način. Ekipa še ni dokončno sestavljena, še imamo nekatere želje, smo pa zelo blizu željeni celoti,” o prestopih razmišlja Čontala, ki se je dotaknil tudi odhoda mladega Cipota: “Če bo Tio odšel, mu želim srečno v novi sredini. Jeseni se je zares izstrelil, postal standarden igralec. Z delom si je vse to zaslužil, prav tako si je zaslužil tudi prestop, če bo do njega prišlo.”

Balažic prepričan, da se odsotnost Prekmurcev v slačilnici ne bo poznala

Ob trenerju Čontali je pred novinarje stopil tudi izkušeni branilec Gregor Balažic, ki je še pred koncem leta 2022 podaljšal pogodbo z Muro. Za novo pripravljalno obdobje v karieri ima le eno veliko željo: “Želim si, da bi priprave vsi končali zdravi. Hkrati si želim, da vse trenerjeve naloge dobro izpolnimo in da bomo tudi vsak posamezno napredovali.”

V slačilnici bo v spomladanskem delu manj Prekmurcev, kot smo bili pri Muri vajeni. “Zagotovo je Prekmurcev manj, kot nas je bilo v prejšnjih letih. Tisti, ki smo tu, bomo naredili vse, da se to na igrišču ne bo poznalo,” pove Balažic, ki je nato odgovoril še na vprašanje, če bo Mura spomladi močnejša, kot je bila jeseni: “Če bomo močnejši kot jeseni? Za zdaj še ne morem ničesar trditi, vendar verjamem, da je vodstvo kluba s skavtsko službo opravilo dobro nalogo.”

Izkušeni branilec Gregor Balažic bo v spomladanskem delu zelo pomemben člen Murine obrambne vrste. FOTO: Uroš Skaza.

Že v uvodnem krogu spomladanskega dela nas čaka spopad Celja in Mure

Usoda se je vsaj nekoliko poigrala z Muro in Celjem, ki sta v zadnjih tednih bila bitko izven zelenic. Kluba se bosta namreč pomerila v prvem krogu po koncu premora Prve lige Telemach. Motivacije na eni in na drugi strani ne bo manjkalo. “Verjetno bodo naši nekdanji igralci zelo motivirani. Pol celjske ekipe bodo sestavljali nekdanji igralci Mure. To bo za njih največja dodatna motivacija, vsekakor bo to dodatna motivacija tudi za nas. Sigurno so Celjani neposredni konkurenti za Evropo, zato bo prva tekma zelo pomembna.”

Prva medsebojna tekma na stadionu Z’Dežele je bila izredno napeta:

Nekaj dodatnega naboja bo ekipi in tudi navijačem dalo dejstvo, da se bliža velik jubilej – stoletnica Mure. To potrjuje bogato nogometno tradicijo v okolju, ki je specifično, a vselej diha s klubom. Za črno-bele in Damirja Čontalo bo pomlad izredno napeta. Če bi jo odprli z zmago proti neposrednemu konkurentu iz Celja, bi to zagotovo dvignilo apetite in zmanjšalo pritisk, vse pa bo povedalo igrišče, na katerem si bodo Prekmurci na preostalih 16 tekmah v Prvi ligi Telemach skušali zagotoviti uvrstitev v evropska tekmovanja. Ob morebitnem neuspehu bo pritisk na odgovorne izjemen.