Tekma, ki lahko reši skrhan ugled slovenskega nogometa

Evropa 25. Avg 20228:45 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

Upali so, da bo prišla že prej. Mariborska prelomnica namreč. A po seriji neuspehov v zadnjem obdobju je zdaj prišla tekma za biti ali ne biti. Tekma za evropsko jesen, za Uefine milijone, za vrnitev zaupanja navijačev, za "mir v hiši" pa tudi za reševanje skrhanega ugleda slovenskega nogometa. Danes ob 19:00 Maribor na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za Konferenčno ligo gostuje pri Cluju.

Romunski prvaki v tekmo vstopajo s prednostjo. Ne sicer rezultatsko, kajti prva tekma v Ljudskem vrtu se je končala z 0:0, ampak s prednostjo domačega igrišča in dejstva, da so minuli konec tedna počivali. Romuni, podobno kot še kakšna druga evropska država, svojim predstavnikov v Evropi nekoliko olajšajo delo s prilagajanjem domačega prvenstva. Model, ki bi mu veljalo slediti. Za igranje tekem državnega prvenstva se namreč skozi sezono že najde čas, pri iskanju poti v Evropo pa je popravnih izpitov zelo, zelo malo.

Foto: Jure Banfi

Nasprotniku ne priznavajo, da je boljši

In Maribor je danes zagotovo na enem izmed teh redkih popravnih izpitov. Ta je težji, kot sta bila dvoboja s finskimi Helsinki, na katerih bi si Maribor lahko že zagotovil evropsko jesen. Ni pa romunski Cluj nepremagljiv nasprotnik, kar je dokazala že tekma v Ljudskem vrtu. Smola Mariborčanov je ta, da bodo že četrtič zapored povratno tekmo kvalifikacij igrali v gosteh. Dejavnik, ki ni odločilen, a vemo, da je v nogometu povratna tekma na domači zelenici lahko določena prednost.

“Verjamem, da smo in da bomo boljši. Ustvarili smo povezavo z moštvom, igralci počasi sprejemajo naše zamisli. Smo v fazi, ko se prilagajam ekipi in hkrati ekipa meni. A tudi trenutno izhodišče bo dovolj, da lahko brez velikih napak v igri uresničimo namen. Tekmeci imajo tudi določeno evropsko kilometrino, ne glede na njihovo prednost v tržni vrednosti ekipe pa jim ne priznamo, da so boljši,” pred tekmo optimistično razmišlja trener Maribora Damir Krznar.

Damir Krznar se zaveda, da bi si z današnjo zmago močno olajšal nadaljevanje kariere na mariborski klopi. FOTO: Jure Banfi.

V Romunijo odpotoval tudi kapetan

Na pot v Romunijo je z ekipo odletel tudi Nemanja Mitrović, ki se vrača po krajši odsotnosti zaradi poškodbe. Ravno tako, če ne še bolj, so se soigralci na letalu razveselili Martina Milca. Ikona Maribora in bržkone najpomembnejši člen vijoličaste slačilnice sicer še ne bo nared za današnjo tekmo, opravljal bo vlogo moralne opore in svetovalca z ogromno evropskimi izkušnjami. Skrivnostna poškodba kapetana Maribora, ki se vleče že od uvoda v evropsko sezono, namreč še ni sanirana.

Toda tudi Romuni niso brez zdravstvenih težav. V Ljudskem vrtu se je poškodoval vezist Nana Boateng, že pred dvobojem z Mariborom je za dlje časa odpadel najboljši strelec lanske sezone Hrvat Gabriel Debeljuh.

Reševanje časti slovenskega nogometa

Maribor nocoj v Romuniji ne rešuje samo svoje sezone. Rešuje tudi čast slovenskega nogometa. Z uvrstitvijo v Konferenčno ligo bi namreč zagotovo ta vendarle dobil nov, svež zagon. Aktualni državni prvaki pa novo priložnost, da preverijo, kam trenutno spadajo v evropskem merilu. Šest dodatnih evropskih tekem bi znova dodobra napolnilo klubsko blagajno, tudi tekmeci pa bržkone ne bodo tako zelo kakovostni, da vijolice ne bi mogle vsaj sramežljivo razmišljati o evropski pomladi.

Če kje, potem so v Mariboru vajeni, da rešujejo čast slovenskega nogometa. FOTO: Jure Banfi.

A počakajmo, najprej bo ekipa iz mesta ob Dravi skušala poskrbeti za to, da se Slovenija pridruži Azerbajdžanu, Armeniji, Finski, Litvi in Irski. Vse to so namreč države, ki niso ravno evropske velesile, a že imajo moštvo v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Tam bo tudi zmagovalec dvoboja med kosovskim in makedonskim ter latvijskim in severnoirskim predstavnikom.

Ni kaj, če Mariboru ne uspe preboj v Konferenčno ligo, potem bomo pod črto lahko dokončno ugotovili, da je slovenski nogomet padel na samo obrobje evropskega zemljevida. In če se na tej točki nekdo ne bo pošteno zamislil, kam vse skupaj pelje …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!