Euro 2024 bo napolnil blagajni Celja in Olimpije, kaj pa Maribora?

Nogomet 14. Apr 202416:00 > 18:53 0 komentarjev
Žan Karničnik Timi Max Elšnik
Foto: Aleš Fežver

Evropsko prvenstvo v Nemčiji bo spektakularen festival nogometa pa tudi pomemben vir zaslužka za države, katerih reprezentance so se uvrstile na Euro 2024. Še posebej to velja za manjše nogometne dežele, kakršna je Slovenija.

9.250.000 evrov. To je znesek, ki ga bo Nogometna zveza Slovenije prejela za uvrstitev naše izbrane vrste na evropsko prvenstvo, ki ga to poletje gosti Nemčija.

Vsota nagrad se lahko še precej poveča, vsaka zmaga varovancev Matjaža Keka bi NZS navrgla novih milijon evrov, remi pa 500 tisočakov. V primeru napredovanja v izločilne boje je nagrada za ta uspeh dodatnih 1,5 milijona evrov.

NZS
Matjaž Kek je s svojimi varovanci Nogometni zvezi Slovenija prinesel lep zaslužek. Večji proračun zvez pomeni tudi dobro novico za klube. Foto: Aleš Fežver

Dnevnice bodo višje, kot so bile pred štirimi leti

Na račun evropskega prvenstva bodo zaslužili tudi klubi. Za nekatere velikane so ti zneski, čeprav bodo najboljši kolektivi na evropsko prvenstvo ‘izpustili’ praktično celoten kader, bolj simbolični. Za vsakega nogometaš, ki bo igral na Euru, bo namreč klub dobil nadomestilo, v obliki fiksne ‘dnevnice’.

Zneski se razlikujejo glede na kategorijo, v katero spada klub. In ker nas najbolj zanimajo klubi Prve lige Telemach, se moramo ob enačbi denarja, ki pripada našim prvoligašem, spustiti v tretjo, najnižjo kategorijo. Natančni zneski, ki bodo pripadli klubu, še niso določeni, lahko pa v oporo preverimo, kakšne so bile te vsote na Euru 2020.

Klubi 1. kategorije so prejeli 8.700 evrov za vsak dan, ki ga je igralec preživel na Euru.

Klubi 2. kategorije so prejeli 5.800 evrov.

Klubom 3. kategorije je pripadlo 2.900 evrov.

Opomba: Števec dni, ko so klubi opravičeni do nadomestila začne teči 10 dni pred turnirjem in se ustavi, ko ekipa izpade iz tekmovanja.

Uefa
Uefa bo to poletje znova razdelila velike vsote denarja. Foto: Uroš Skaza

Zneski bi lahko narasli prek 100.000 evrov

Ker lahko z veliko gotovostjo predvidevamo, da bosta Celje in Olimpija imela svojega predstavnika v izbrani vrsti, to bosta Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, si lahko ta dva kluba obetata tovrsten finančni priliv.

Številke bodo sicer še višje, kot so bile, celoten znesek se je namreč iz 130 milijonov dvignil na 140 milijonov, klubi pa so nekaj denarja zaslužili tudi že na račun tega, ko so njihovi igralci igrali v kvalifikacijah.

Ostali slovenski klubi za zdaj nimajo nogometaša, ki bi bil na seznamu selektorja Matjaža Keka, se pa to lahko morda spremeni, če se seznam nogometašev na Euru 2024 iz trenutne številka 23 povzpne na 26.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!