Portugalska do treh točk proti Italiji

Euro 10. Sep 201822:43 > 22:53
UEFA

Portugalci so doma uspeli obdržati vse tri točke z minimalno zmago nad Italijani. Strelec edinega gola je bil Andre Silva.

Getty Images

Tekma današnjega večera je pripadla reprezentancama skupine A Portugalski in Italiji. Sicer brez nekaterih največjih zvezdnikov – Cristiana Ronalda, Maria Balotellija in drugih … sta se ekipi na Stadionu Luči v Lizboni pod budnim očesom škotskega sodnika Williama Colluma samozavestno spopadli.

Prvi so zapretili Italijani, nato pa se je situacija hitro obrnila. Portugalci so hitro prišli do dveh kotov in iz prekinitev ogrožali italijanska vrata. V 16. minuti je po lepem preigravanju Federico Chiesa streljal z roba kazenskega prostora in ogrel dlani portugalskega vratarja Ruija Patricija. Najlepša priložnost za vodstvo pa se je v 27. minuti ponudila Bernardu Silvi, ki je v kazenskem prostoru prvi prišel do odbite žoge in streljal, a je v zadnjem trenutku na golovi črti posredoval eden od gostujočih branilcev. V 35. minuti je iz srednje oddaljenosti poskušal William Carvalho, pa je žoga za malo zgrešila gol mimo desne vratnice. Za Italijane je imel lepo priložnost Jorginho, a je v 41. minuti njegov vole zaustavil Rui Patricio. Tik pred koncem prvega polčasa je Domenico Criscito storil grob prekršek, zaradi česar je dobil rumeni karton, a vseeno razbesnel Portugalce in najglasnejši med njimi, Ruben Neves, je prav tako prejel rumeno kazen. Prvi polčas se je končal brez zadetkov.

V drugem polčasu pa se je situacija hitro spremenila, ko je v 48. minuti po podaji Bruma za Portugalsko zadel Andre Silva. Še naprej so imeli pobudo v svojih nogah domači in v 54. minuti bi skoraj prišli do povišanja vodstva po strelu Bernarda Silve, a se je z res izjemno obrambo izkazal Gianluigi Donnarumma. Po uri igre so se Italijani vendarle prebudili in večkrat zapretili proti vratom Portugalcev, a je bila domača obramba z vratarjem na čelu na mestu. Na drugi strani je imel lepo priložnost Pizzi, pa mu jo je preprečil italijanski vratar. V 70. minuti je zaradi grobega štarta porumenel Berardi, v 79. minuti pa je s strelom z glavo čez vrata priložnost za izenačenje zapravil Giacomo Bonaventura. Do konca tekme je bilo nevarneje le še na italijanski strani, a je spet Donnarumma dobro ubranil strel Renatu Sanchezu. Tik pred sodnikovim žvižgom je še Pepe prejel rumenu karton. Tekma pa se je končala z minimalno zmago Portugalcev 1:0.