Angleški mediji ponosni, družbena omrežja razjeda rasizem

Euro 12. Jul 202111:48 > 14:11 0 komentarjev
Bukayo Saka je zapravil zadnji strel z bele točke in postal tarča zmerjanja. Foto: Guliverimage.

Povsem drugačno razpoloženje kot v evforični Italiji seveda dan po finalu evropskega prvenstva vlada v Angliji. Njihova reprezentanca ni izkoristila prednosti domačega igrišča in v finalu razočarala, a kljub temu so angleški mediji v večini ponosni nad igro Gordon Albiona. Precej ostrejši je odziv na družbenih omrežjih, kjer so nogometaši podvrženi žaljenju in rasizmu.

Angleži so se po letih razočaranj končno v vrnili v finale velikega tekmovanja. Do letošnjega evropskega prvenstva so na sklepnem dejanju zaigrali le enkrat, leta 1966 so postali svetovni prvaki, tudi takrat so igrali na Wembleyju. Po 55 letih jim torej ni uspelo ponoviti pravljice in tako ostajajo pri eni veliki lovoriki za angleško reprezentanco.

Naslovnice angleških medijev:
Guardian: Zlomljeno srce
Daily Express: Boli, a smo zelo ponosni na vas
Daily Mail: Vse se je končalo v solzah
Metro: Levi so nas naredili ponosne
Mirror: Oh ne, ne že spet!
The Daily Telegraph: Agonija, znova zlom srca po 11-m
Star Sport: Strupene enajstmetrovke
The Sun: Ponos levov

V tekmo so vstopili z nizom neporaženosti, ki je trajal 12 tekem. Prav tako so na zadnjih 17 tekmah na Wembleyju slavili kar 15-krat. Dva statistična podatka, ki sta Angležem vplivala veliko upanja in optimizma, a so proti Italiji zmogli le en strel v okvir gola.

“Trema na odru je znova udarila Anglijo,” je predstavo Anglije opisal Daily Mail, ki še piše, da je Italija zasluženo zmagala. Hkrati so izrazili prepričanje, da ob tej mladi in talentirani postavi Anglije na naslednji nastop v finalu ne bo treba čakati 55 let.

“Razočaran sem, kot vsi ostali, nogomet je včasih lahko tako zelo krut. To sem tudi sam občutil na svoji koži. Žal te fante čaka bolečina, ki bo še dolgo prisotna,” je za BBC povedal nekdaj odlični napadalec Alan Shrearer.

Mirror Sport
Star Sport
The Guardian
The Sun
Daily Express
Daily Express Sport
Daily Mail
Daily Telegraph
Metro

Agonija enajstmetrovk

Po hitrem golu Luka Shawa je podaljšek izsilil Leonardo Bonucci. Loterija enajstmetrovk je osrečila Italijo. Angleži so poraz po strelih z bele točke vpisali že četrtič, kar je rekord evropskih prvenstev.

Njihov katastrofalen izkupiček z velikih tekmovanj se je tako še poslabšal. Izločilne dvoboje Anglije so devetkrat odločile enajstmetrovke, kar sedemkrat so izgubili.

Temu primerne so tudi naslovnice, številni izpostavljajo prav za Anglijo tako zelo nesrečne enajstmetrovke. “Strupene enajstmetrovke” in “Agonija, zlom srca po enajstmetrovkah” sta le dva od številnih zapisov.

V polfinalu evropskega prvenstva proti Nemčiji leta 1996 je odločilno najstrožjo kazen zapravil tudi zdajšnji selektor Anglije Gareth Southgate.

Levjesrčni ponos

V nedeljo je Angliji po dveh serijah kazalo dobro, uspešna sta bila Harry Kane in Harry Maguire. Nato je vratnico nastreljal Marcus Rashford, Jadonu Sanchu in Bukayu Saki pa je Gianluigi Donnarumma obranil strel.

Gianluigi Donnarumma je obranil zadnji dve enajstmetrovki Anglije, foto: Guliverimage.

A večini je kljub neuspehu uspelo najti tudi pozitivno noto – ponos. Ponos ob fantastičnih predstavah, s katerimi so Angleži poskrbeli za najboljši niz na največjih tekmovanjih po letu 1966. “Levjesrčni do konca”, “Naredili ste nas ponosne” in “Ponos levjega krdela” je le nekaj od številnih odzivov angleških časnikov.

“Prihaja domov? Morda je bil tukaj ves čas” pa se začne zapis Angleške nogometne zveze, ki pravi, da nogomet niso le lovorike.

Celoten zapis zveze: “Nogomet. Ni vse v lovorikah in v našem čakanju. Niti v golih, ki smo jih dosegli ali prejeli. Gre za poti, ki smo jih prehodili, od samega začetka vse do vrha. Gre za prijateljstva, ki smo jih stkali, za ljudi, ki jih predstavljamo in smo z njimi tudi v težkih časih. Gre za povezanost, nogomet je družina. Skupnost. Enotnost. Dom.”

Zmerjanje in rasizem

Žal ima neuspeh Angležev tudi eno zelo črno stran. Nogometaši so bili po dvoboju podvrženi toči zmerljivk, ki so jih deležni predvsem po družbenih omrežjih.

Na tnalu so Rashford, Sancho in Saka, trije nesrečniki, ki so zapravili enajstmetrovko. Vsi trije to temnopolti Angleži in bili tarče rasističnih napadov. Policija je že sprožila preiskavo, odzval se je tudi premier Boris Johnson.

Gareth Southgate
Razočaranje Angležev po velikem finalu. Foto: Cal Sport Media via AP Images

“Odvratno. Ta ekipa si zasluži, da jo povzdigujemo kot heroje, ne rasistično zmerjamo na družbenih omrežjih. Odgovorni za to zlorabo bi se morali sramovati,” je dejal Johnson.

Zadnji strel je zapravil Saka, komaj 19-letni vezist Arsenala. Njegov klub se je odzval z izjavo za javnost: “Žalosti nas, da moramo znova obsojati rasistične napade na naše temnopolte nogometaše. To se ne sme nadaljevati, odgovorni morajo poskrbeti, da se zlorabe, ki se dogajajo vsakodnevno, končajo. Bukayu sporočamo, naj glavo drži visoko, zelo smo ponosni nanj in komaj čakamo, da se vrne v klub.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!