Ob 20.45 na SK1: Prerojeni Nizozemci gostijo Nemčijo

Euro 24. Mar 20198:55 > 9:31
Stuart Franklin, Bongarts

Derbi dneva v kvalifikacijah za EURO 2020 bo v nedeljo gostila Johan Cruyff Arena, kjer se bosta drevi pomerila večna rivala Nizozemska in Nemčija. Obračun bo izredno zanimiv tudi zaradi dejstva, ker sta reprezentanci v zadnje pol leta povsem zamenjali vlogi.

Po žrebu za Ligo narodov se je marsikdo spraševal, kako so se lahko Nizozemci, ki so manjkali na zadnjih dveh velikih tekmovanjih (prvič po letu 1986), znašli v Ligi A. Veliko je bilo tudi vprašanj, kaj lahko dosežejo tulipani med evropsko elito, saj jim je žreb namenil dva zelo močna nasprotnika. V skupini 1 so se merili s Francijo in Nemčijo, na koncu pa osvojili prvo mesto ter se uvrstili na zaključni turnir.

Nemci so bili med žrebom za Ligo narodov še vedno aktualni svetovni prvaki in med glavnimi favoriti, da v Rusiji ubranijo naslov. Elf je nato padel v krizo in mundial zapustil že po skupinskem delu. V tistem trenutku zagotovo še nihče ni upal pomisliti, da bodo Nizozemci v naslednjih mesecih zaigrali kot prerojeni in na eni izmed tekem tudi ponižali velikega rivala. Nemčija je v Ligi narodov najprej remizirala z aktualnimi svetovnimi prvaki Francozi (0:0), ki so nato z 2:1 ugnali Nizozemce. Mesec dni kasneje je sledila prva medsebojna tekma med Nizozemci in Nemci v Amsterdamu, tulipani pa so navdušili in zmagali s 3:0.

Nizozemci so na omenjeni tekmi opozorili na vse slabosti zasedbe Joachima Löwa, ki so se sicer kazale že dalj časa. Na krilih te zmage je Nizozemska nato osvojila prvo mesto v skupini 1 v Ligi A, tulipani pa bodo polni samozavesti začeli tudi kvalifikaciej za EURO 2020.

162 dni po odigrani tekmi v Ligi narodov Johan Cruyff Arena znova gosti sosedski derbi, v katerega Nizozemska vstopa v vlogi velikega favorita. Reprezentanci sta tako v manj kot letu dni povsem zamenjali vlogi, žreb pa je poskrbel da bomo v letu 2019 videli še dva medsebojna obračuna. Nizozemci so kvalifikacije v skupini C začeli z zanesljivo zmago proti Belorusiji (4:0), za Nemce pa bo današnja tekma prva v novem ciklusu.

Tekma, ki je nogometni navdušenci ne smete zamuditi, se začne ob 20.45 s prenosom na kanalu Sportklub 1.