Danci z remijem v Dublinu potrdili uvrstitev na EURO

Euro 18. Nov 201922:16 > 22:38
Catherine Ivill/Getty Images

Ponedeljkov večer je dal še dve reprezentanci, ki sta se uvrstili na EURO 2020. Iz skupine D sta se na turnir stare celine uvrstili Švica in Danska.

Na zadnji tekmovalni dan v skupini D nismo dočakali morebitnega presenečenja. Švica je v Gibraltarju zanesljivo slavila s 6:1 in si zagotovilo na stop na evropskem prvenstvu, to pa je uspelo tudi Dancem, ki so sicer v Dublinu trpeli. Irska se je odlično borila in bila vse do konca v igri za zmago, ki bi jo popeljala na EURO. Zaradi remija med Irsko in Dansko je prvo mesto v skupini zasedla Švica, ki bo na žrebu skupin med nosilci.

Na stadionu Aviva smo sicer oba gola dočakali v drugem polčasu, ko je najprej anemičnost domače obrambe izkoristil Martin Braithwite, ki je bil natančen v 73. minuti. Za upanje domačih je pet minut pred koncem rednega dela poskrbel Matt Doherty, Irska pa nato ni uspela priti do popolnega preobrata in bo uvrstitev na EURO lovila v dodatnih kvalifikacijah.

V skupini F je Španija prišla do zanesljive zmage proti Romuniji (5:0), drugo mesto pa je zasedla Švedska, ki je s 3:0 premagala Ferske otoke. V tej skupini je Norveška z 2:1 premagala Malto in na koncu zasedla tretje mesto. Norvežane čakajo dodatne kvalifikacije.

V ponedeljek je do zgodovinske zmage prišla še Italija, ki je Armenijo razbila z 9:1 in si prvič zagotovila nastop na evropskem prvenstvu s 100-odstotnim izkupičkom v kvalifikacijah. Mancini je na zelenico poslal izredno močno enajsterico, ki je glavnino dela opravila že v prvem polčasu. Armenija je doživela najhujši poraz vseh časov.

V skupini J je do zmage prišla tudi Bosna in Hercegovina, ki pa bo nastop na prvenstvu lovila v dodatnih kvalifikacijah. Zasedba, ki jo vodi Robert Prosinečki je s 3:0 ugnala Lihtenštajn, v majici Bosne pa je debitiral Dino Hotić, ki je v igro vstopil pred začetkom drugega polčasa. BiH je sicer zasedla šele četrto mesto.