Rešil prijatelja, nato pa se zlomil sam

Euro 13. Jun 20219:10 > 9:20
Simon Kjaer je pokazal veličino in postal junak. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Kapetan danske izbrane vrste Simon Kjaer je bil eden ključnih mož, da je Christian Eriksen še vedno med nami. Ploska mu nogometni svet, na koncu pa so bile tudi zanj emocije prehude.

V drami v Köbenvahnu je bilo več junakov. Od zdravnikov na klopi Danske, od medicinskega osebja organizatorja, do sodnika Antonyja Taylorja, ki je takoj po izgubi zavesti Christiana Eriksena prekinil tekmo, v očeh javnosti pa je za prijatelja največ storil kapetan reprezentance Simon Kjaer.

Branilec AC Milana je po padcu Eriksena videl, da gre zares, stekel iz obrambe do svojega prijatelja, mu sprostil dihalno pot in ga dal v položaj za nezavestnega. Vse se je zgodilo še preden so na igrišče pritekli zdravniki.

Pristopil je tudi do skrušene Eriksonove žene. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Kjaer je zbral ekipo, ki je med oživljanjem soigralca postavil tudi živi zid, da oživljanje Eriksena ni bilo na očeh javnosti. Za konec je pristopil tudi do povsem obupane Eriksenove žene in ji v najtežjih trenutkih, ko ni vedela, kaj se dogaja z njegovim soprogom, nudil oporo.

Vse skupaj je terjalo svoj davek, čustva so bila premočna. Ko se je iz bolnišnice javil Eriksen, da je z njim bolje ter soigralcem sporočil naj dokončajo tekmo, so morali pretreseni danski nogometaši spet na zelenico. Med njimi je bil na začetku tudi Kjaer a dolgo ni zdržal. V 63. minuti je selektorja prosil za menjavo.

Po grozljivki je skušal nadaljevati z igro, a ni šlo. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

“Kjaer je bil preveč pretresen, da bi igral, moral je zapustiti igrišče. Vse, kar se je zgodilo, se ga je globoko dotaknilo in pretreslo. Poskušal je igrati, a ni mogel. Če bi moral sam igrati v tej situaciji, ne vem, če bi zmogel. Igralci so to storili, bolj ne bi mogel biti ponosen nanje. Zdaj so čustveno izčrpani, “je dejal danski selektor Kasper Hjulmand.

Danska je kljub premoči klonila proti Fincem, ki so z edinim strelom v okvir vrat zmagali z 1:0. A na sobotni večer rezultat ni bil v ospredju, pomembno je le to, da se Eriksen bolje počuti.

Komentari

Vaš komentar