Malteška izziva za Maribor in Domžale

FOTO: Jure Banfi.

Maribor in Domžale sta dobila tekmece v prvem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo. Oba slovenska predstavnika se bosta pomerila s kluboma iz Malte.

Maribor se bo v prvem krogu pomeril z malteško Birkirkaro, tudi Domžale bodo potovale na Malto, kjer se bodo pomerile z Balzanom. Vijolični bodo prvo tekmo igrali v Ljudskem vrtu, Domžale pa bodo na domačem igrišču igrale na povratnem obračunu.

Tako Mariborčani kot Domžalčani so nosilci. Vijolični imajo med vsemi 62 klubi celo tretji najvišji koeficient.

Birkirkara ni neznanka za Mariborčane. Tekmeca sta se srečala že pred desetletjem. V kvalifikacijah za ligo prvakov v sezoni 2013/14 so v drugem krogu slavili Mariborčani, ki so bili doma boljši z 2:0, v gosteh pa se je tekma končala brez zadetkov.

“Lahko rečemo, glede na nasprotnika in državo, v katero potujemo, kar vroč prvi krog. Zagotovo nas čaka izjemna vročina na Malti, tekmec pa si zasluži dolžno spoštovanje. Maltežani so v zadnjih letih trd oreh marsikomu. Spomnim se Gzire, ki je pred nekaj sezonami izločila moštvo Hajduka. Zdi se mi, da je tedanji trener Gzire zdaj trener Birkirkare, tako da moramo biti resni. Če se ne motim, gre za italijanskega trenerja Tedesca. Igrajo trdo, agresivno, organizirano v obrambi, v prepoznavnem italijanskem slogu. Imamo dovolj časa za temeljito analizo, seveda pa ne bežimo od vloge favorita. Naredili bomo vse, da preskočimo prvo oviro,” pa je tekmeca za klubsko spletno stran ocenil mariborski strateg Damir Krznar.

V drugem krogu se v kvalifikacije za konferenčno ligo vključi še Celje.

“Evropsko tekmovanje bo za našo mlado ekipo vsekakor pravi izziv. Spoštujemo vsakogar, po drugi strani pa se nikogar ne bojimo. To je naša miselnost od prvega dne. Hkrati imamo jasen cilj. Kar se tiče nasprotnika, poznamo pot, saj smo se z Balzanom že pomerili. Logistika bo zaradi tega lažja. Na Malti nas čaka peklenska vročina. Imajo izkušeno ekipo, ki je lani igrala dokaj konstantno. V samem zaključku prvenstva so si priborili nastop v Evropi, med nosilci pa so igralci z Balkana. Časa za temeljito pripravo imamo dovolj. Veselimo se evropskih izzivov in ob tem tudi nabiranja izkušenj na tem področju,” pa je za spletno stran Domžal dejal trener Simon Rožman.

Prve tekme uvodnega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo so na sporedu 13. julija, povratne sedem dni pozneje. Klubi morajo za preboj v skupinski del izločiti štiri nasprotnike. V uvodnem krogu sodeluje 62 klubov, od tega dva slovenska.

Kvalifikacije za konferenčno ligo, prvi krog:

Maribor (Slo) – Birkirkara (Mlt)

Domžale (Slo) – Balzan (Mlt)