Kek: Slovenija je po kvaliteti igre naredila korak naprej

Nogomet 20. Jun 20231:10 2 komentarja

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2024 v Stožicah remizirala z Dansko in prvič v petih medsebojnih dvobojih osvojila točko. Selektor Matjaž Kek je bil s prikazano predstavo svojih nogometašev zadovoljen, a je obenem poudaril, da ima ekipa še ogromno neizkoriščenega potenciala.

Poškodbe, bolezen in nenazadnje tudi predčasen odhod vratarja Aljaža Ivačiča so krojile tokratno reprezentančno akcijo slovenske vrste, ki jo je sklenila z eno osvojeno točko na dveh tekmah. Po porazu v Helsinkih proti Finski (0:2) so si jo slovenski nogometaši priigrali v domačih Stožicah proti Dancem, ki so bili statistično gledano boljši tekmec na igrišču, a so po prikazanem kljub vsemu lahko zadovoljni z remijem.

A podobno velja tudi za vrsto selektorja Matjaža Keka, ki je proti na papirju najmočnejši ekipi skupine H ostala neporažena in po štirih odigranih tekmah s sedmimi osvojenimi točkami ostaja v boju za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto v Nemčiji.

Foto: Aleš Fevžer.

Slovenci so sicer v tekmo dobro vstopili, v 25. minuti povedli po lepo izpeljani akciji, ki jo je zaključil Andraž Šporar, a so gosti še v prvem polčasu prek Rasmusa Höjlund izenačili. V drugem delu so bili nekoliko konkretnejši Danci, ki so po nespretnem posredovanju domače obrambe zadeli vratnico, a je nedolgo zatem na drugi strani okvir vrat zadel tudi Jan Mlakar.

“Ne glede na rezultat je bil to drug obraz Slovenije. Jasno je, da proti takšnemu nasprotniku v določenem trenutku tudi trpiš. S hrabrostjo, odločnostjo in korektnostjo smo vse skupaj zdržali Velika energija je prihajala tudi s tribun. Kdor tega ni videl … To je bilo dejstvo. Čestitam fantom za borbo. Mislim,da je ta rezultat dobra spodbuda za naprej. Del izgubljenega v Helsinkih smo nadoknadili,” je po prvem remiju Slovenije na petih medsebojnih tekmah z Dansko svoje igralce pohvalil Kek.

Kaj je po tekmi še povedal Matjaž Kek:

Matjaž Kek je opravil le dve menjavi. Drugo v 94. minuti. FOTO: Aleš Fevžer.

O največjih razlikah med tekmama proti Fincem in Dancem:

“Zagotovo v kvaliteti nasprotnika, ki te prisili, da se na tekmo pripraviš na drug način. V Helsinkih smo preveč stavili na tehniko, lepoto, všečnost. Res je, da smo imeli priložnosti, ki si jih tokrat niti približno nismo priigrali, a smo danes vseeno dosegli zadetek. Tokrat sta bila že sam pristop in odločnost pravilna. Bilo bi nepošteno govoriti, da so to naredile menjave v prvi postavi. Že zaradi ritma in težav, ki smo jih imeli v ekipi, smo morali stvari obrniti.

Že večkrat sem dejal, da se mora Slovenija najprej boriti, biti taktično disciplinirana in šele nato bo ta generacija tehnično bolj razgledana in bila všečna. Danes smo bili v določenih trenutkih mirni pri podajah in všečni, a se je videli, da nekateri niso fizično stoodstotni. Tu se je nato pojavilo vprašanje menjav. Ali naj posežemo po njih in spreminjamo ritem, ali pa pustimo igralce na igrišču, da odigrajo do konca.

Nekatere odločitve so bile, kakršne so bile, a tudi Danska nas je v določenih trenutkih prisilila, da smo zelo trpeli. A na koncu smo znova imeli priložnosti, ki bi nas lahko popeljalo do tega, da bi zdaj drugače razmišljali.”

O tem, da so igralci prvi polčas odigrali tako, kot si je želel:

“Strinjam se, da bi lahko ves čas igrali tako kot v prvem polčasu, a le če bi bili fizično vsi 100-odstotni. To je predpogoj. A predvsem na desno strani smo zamujali. Petar Stojanović in Davor Karničnik sta igrala tako, da raje ne razlagam. Videlo se je, da danes ni pomemben posameznik in da lahko nadomestimo tudi odsotnost največjih imen slovenskega nogometa. Ni pomemben posameznik, pomemben je odnos do reprezentance, do soigralcev publike in nasprotnika. Danes je bilo vse našteto na vrhunski ravni.

Foto: Aleš Fevžer

Zdi se mi, da smo naredili tudi po kvaliteti igre naredili korak naprej. Za nami so tekme, ki smo jih odigrali relativno solidno, ima pa ta ekipa še ogromen potencial. Tako po mladosti kot kvaliteti. Za evropske razmere je Slovenija namreč res majhna ekipa.”

O tem, ali je bil zadetek stvar improvizacije ali je šlo za uigrano akcijo:

“Tistim dvem, trem, ki so bili odgovorni za zadetek, čestitam. Končno so fantje izvedli, kar smo trenirali. Ideja je bila fenomenalna. Če takšna ekipa kot je Danska pade na rit, je to gotovo stvar treninga, dogovora in perfektne izvedbe. Tudi pri drugi veliki priložnosti smo bili zelo blizu temu, da dosežemo gol. A zdaj bo treba naštudirati nekaj novega, saj so vsi to videli.”

O tem, da je Slovenija v prvem delu napravila le dva prekrška in je bila premalo predrzna:

“Po prejetem golu smo stopili predaleč nazaj. Bili smo 10 metrov pregloboko. Dva vezista sta s Stojanovićem in Mlakarjem stopila pregloboko, zaradi česar smo začeli zamujati. V takšnih trenutih manjkajo izkušnje Jasmina Kurtića. Gol smo prejeli relativno naivno, a nasproti so stali vrhunski igralci, ki kaznujejo najmanjše napake. V drugem polčasu smo rabili nekaj časa, da smo znova rabili nekaj časa, da smo ujeli želeni ritem in žogo znova pomaknili na njihovo polovico.

Foto: Aleš Fevžer

Se pa nekaterim igralcem vidi, da so imeli zadnjo prvenstveno tekmo pred mesecem dni. Prejeti gol je morda posledica neizkušenosti oziroma pomanjkanja predrznosti. Škoda. Smo pa po drugi strani imeli v dveh treh primerih tudi nekaj sreče. Bolj agresivno moramo nappustili preveč prostora. Tu smo bili v podrejenem položaju, čeprav sta Timi Max Elšnik in Adam Gnezda Ćerin odigrala vrhunsko tekmo.”

O tem, ali so Aljažu Ivačiću zaprta vrata reprezentance:

Ne bi gledal na ta način. Ko je bil primer Kevina Kampla in morda še nekaterih igralcev, sem vselej dejal, da si moraš za reprezentanco želeti igrati. Reprezentanca je sveta. Ali igraš minuto, 95 minut, ali pa si na tribuni oziroma klopi. Vsak se odloča po svoji vesti. Dejstvo je, da spoštujem odločitev fanta, je pa ne odobravam. Selektor nikoli doslej ni obljubil, da bo igral. Neke zgodbe, ki so prišle v javnost, morda niso korektne do reprezentance, do fantov.

Aljaž Ivačič v dresu Portland Timbers. FOTO: Guliverimages.

Upam, da bo z vrhunskimi obrambami in normalnim odnosom prisilil selektorja, da bo nekoč znova v reprezentanci. Ni pa to način, kako se te stvari rešujejo. Vsi nosimo svoj krož in vsak se sam odloči. Da bi nekomu obljubil, da bo branil in da je zato prišel iz Amerike, se pa zdi malo privlečena. Kakorkoli, fant je mlad, dejstvo je, da so vsi v klubu pod pritiskom. A na napakah se učimo in sam sem zadnji, ki bi trmaril. Želim mu, da ostane zdrav in vrhunsko brani, kjerkoli to bo.

Zame noben igralec ne bo prečrtan, če se bo le zavedal, da so nekatere stvari težke. Meni je bilo po Helsinkih najtežje zaradi Vida Belca. Za gole je bil enako kriv kot tisti, ki je pred tem izgubil žogo, kot tisti, ki ni šel v blok ali pa zapravil priložnost. To je bila moja odločitev in samo jaz sem kriv, zato pribijajte mene na križ in ne igralca. Morda tudi z moje strani po Helsinkih glede Vida ni bilo dobro skomunicirano.”

Danci nezadovoljni z izkupičkom po štirih tekmah

Kasper Hjulmand
Kasper Hjulmand (Foto: Profimedia)

Danska vrsta ima tako kot Slovenija po štirih odigranih tekmah v v kvalifikacijah na svojem računu sedem točk. A kot je po remiju v Stožicah dejal njen selektor Kasper Hjulmand, z doseženim zaenkrat ne morejo biti zadovoljni.

“Nismo povsem zadovoljni s končnim izidom in kakovostjo naše predstave. Po prvih štirih tekmah smo osvojili manj točk, kot smo si želeli. A to velja predvsem za tekmo proti Kazahstanu, saj obračun s Slovenci ni lahek. Ciljali smo na več, želeli smo si več in imeli smo priložnosti v drugem polčasu, da bi dosegli več. Še vedno pogrešamo napadalno igro, ki smo jo že videli. Vseeno sem zadovoljen z moštvenim duhom. Verjamem, da bomo jeseni boljši, pred nami je še šest tekem, zato sem trdno prepričan, da bomo na naslednjih tekmah dvignili raven naše igre,” je po tekmi dejal Hjulmand, ki Dance vodi od leta 2020.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje