Zakaj Olimpija četrtkovo evropsko tekmo igra v sredo?

Evropa 20. Sep 202312:30 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Nogometaši Olimpije danes začenjajo zgodovinsko evropsko popotovanje. Zmaji prvič v svoji zgodovini igrajo v skupinskem delu enega izmed evropskih tekmovanj, čeprav pa so za konferenčno ligo rezervirani četrtkovi termini, bodo zeleno-beli tekmo z Lillom odigrali že danes ob 16.30. Zakaj? Nogomet se mora prilagajati ragbiju.

Začenja se tretja sezona konferenčne lige, najmlajšega izmed Uefinih tekmovanj, v katerem bo slovenske barve zastopala ljubljanska Olimpija. Slednja bo tudi odprla letošnjo sezono, zmaji bodo že danes ob 16.30 ‘prekrižali kopja’ s favoriziranim francoskim Lillom, katerega prvi zvezdnik Kanadčan Jonathan David je denimo na Transfermarktu vreden štirikrat (in še malo) več kot celoten kader Ljubljančanov.

Sredin termin konferenčne lige ne bo uporabljen prvič, a še zdaleč ni stalna praksa. Razlog, da Olimpija svoje tekme ne bo igrala v tradicionalnem četrtkovem terminu pa je ragbi. V Sloveniji je to marginalen šport, zaradi katerega se zagotovo ne bi prestavljale evropske nogometne tekme, drugače pa je v Franciji, eni izmed zibelk ragbija, ki te dni gosti svetovno prvenstvo v tem športu. Dosedanjih šestnajst odigranih tekem si je ogledalo že več kot 700.000 navijačev oziroma več kot 45.000 na tekmo …

To je lovorika, za katero se te dni borijo v Franciji. Foto: Guliverimages

Eno izmed prizorišč mesec in pol trajajočega dogodka, ki ga lahko spremljate na naši televiziji, je tudi Lille oziroma stadion Pierra Mauroyja. In na Lillovem domačem stadionu bo v soboto tekma svetovnega prvenstva med Anglijo in Čilom. Da bo zelenica pravočasno pripravljena in da bi preprečili mešanje vročekrvnih otoških ragbi navijačev z Lillovimi navijači, pa tudi privrženci Olimpije, pa potrebujejo organizatorji nekaj več časa, kot ga ponuja razlika med četrtkom in soboto, zato je bila tekma Lilla in Olimpije prestavljena na sredo.

Če temu dodamo še dejstvo, da bo v četrtek zvečer tekmo svetovnega prvenstva v ragbiju odigrala tudi domača reprezentanca, ki se bo v Marseillu pomerila z Namibijo, potem je odločitev za izogib temu terminu še toliko bolj logična. Ker pa so sredini večeri seveda rezervirani za ligo prvakov, je uvodna tekma zmajev v jesenski evropski druščini pač dobila nenavadno časovnico sredinega popoldneva.

FOTO: Aleš Fevžer.

Henriques: Vselej iščemo tri točke. Brez izjem!

Zmaji so na sever Francije dopotovali včeraj dopoldne, po uradnem treningu pa je pred novinarske mikrofone stopil glavni trener zeleno-belih Joao Henriques.

“Zelo lepo je biti tukaj! Uvrstili smo se v skupinski del tekmovanja, klubu je to uspelo prvič v zgodovini in s tem smo izpolnili glavni poletni cilj! Sedaj nas čaka nova naloga in potrudili se bomo po najboljših močeh. Vselej bomo iskali tri točke. Brez izjem. Lille seveda velja za favorita skupine. So najmočnejši izmed vseh. Zapretiti znajo s posamezniki, močni so tudi kot celota. Vse to spoštujemo, a Francozom se bomo po robu zoperstavili maksimalno,” obljublja prvi mož stroke pri Olimpiji.

Joao Henriques
Foto: Aleš Fevžer

Obračun Lilla in Olimpije bo hkrati tudi obračun portugalskih strokovnjakov. Trener Francozov Paulo Fonseca je sicer v evropskem nogometnem prostoru zelo uveljavljeno ime, nenazadnje je 50-letnik v karieri sedel tudi na klopeh Porta, Šahtarja in Rome. Henriquesov trenerski vzpon se je na portugalskem začel, ko je Fonseca že zapustil svojo domovino, tako da se kot trenerja nasprotnih ekip za zdaj rojaka še nista srečala.

“Paulo Fonseca je zelo dober trener, ki goji poseben slog igre. Dolgo se poznava, saj sva v preteklosti že sodelovala na Portugalskem. Imava tudi kar nekaj skupnih prijateljev. Paulo ima rad posest, toda enako velja zame. Bomo videli, kdo bo uspešnejši. V primerjavi z menoj je v klubu precej dlje časa, vendar ideja same igre je zelo podobna. Navajeni smo igrati, imeti pobudo. Radi prihajamo v priložnosti in iščemo prazne prostore. V domačem prvenstvu vselej napadamo zmago iz kroga v krog. Tudi mi želimo biti dovolj agresivni z žogo in brez nje. Kar nekaj podobnosti torej, ker pa igramo s samo eno žogo, bomo videli, kdo bo pri tem spretnejši,” optimistično v tekmo zre trener Olimpije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!