"Slovenski" Panionios naslednja ovira Gorice

Liga Europa 7. Jul 201711:23 > 11:35
ND Gorica

Potem ko so brez večjih težav izločili armenski Širak, nogometaše Gorice v 2. predkrogu kvalifikacij za Evropsko ligo čaka grški Panionios, ki ima v svojih vrstah tudi nogometaša iz Slovenije, in sicer Matica Kotnika, ki se je v Grčijo preselil iz Celja pred začetkom letošnje sezone.

Panionis je bil leta 1890 ustanovljen v Izmirju, v Atene pa se je preselil leta 1922 in praktično vse od ustanovitve pod svojo streho združeval tudi druge športne panoge tako v moški kot ženski konkurenci. Čeprav klub nikoli ni osvojil naslova državnega prvaka, je od same ustanovitve ena od stalnic grške prve lige, saj je le dvakrat v celotni zgodovini nastopal v drugem kakovostnem razredu. Za Panionios so nastopali številna velika imena grškega nogometa, kot so Nikos Anastopoulos, Thomas Mavros in Dimitris Saravakos pa tudi Nikos Tsiantakis in Takis Fyssas. Velik pečat je pustil tudi nekdanji srbski napadalec Milinko Pantić, ki je v majici Panioniosa zabil 51 zadetkov in s tem dosežkom velja za najboljšega ostrostrelca v klubski zgodovini. Za Panionios je nastopal tudi nekdanji slovenski reprezentant Ermin Šiljak, ki je na 38 nastopih zabil 13 zadetkov.

Okoli leta 1990 je klub padel v finačne težave, a kljub temu v sezoni 1998/99 vpisal največji uspeh v zgodovini v evropskih tekmovanjih, ko ga je rimski Lazio izločil v četrtfinalu predhodnice današnje Evropske lige, Pokalu UEFA. Kasneje je klub tudi nekoliko spremenil svoje uradno ime, da bi se tako izognil izključitvi iz prvo ligo in padcu v nižji kakovostni razred tekmovanja.

S prihodom grškega ladjarskega mogotca Constantinosa Tsakirisa leta 2004 se je začelo novo klubsko obdobje. Med drugim je v klub prišel tudi sloviti Alvaro Recoba, klub pa je v atenskem predmestju Koropi dobil tudi svoj trening center. Panionios je v zadnji sezoni grškega prvenstva zasedel peto mesto, v dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev v evropska tekmovanja pa vpisal eno samo zmago in neodločen izid ter si priigral nastop v 2. prekrogu kvalifikacij za Evropsko ligo, kjer jih čaka ND Gorica.

V minuli sezoni je bil najboljši klubski strelec posojeni igralec Olympiacosa Ben Nabouhane (9 golov), Giorgos Masouras je prispeval šest golov, izkušeni Masoud Shojaei pa se je izkazal s šestimi podajami. Druga dva bosta ogrožala tudi vrata Primorcev, medtem ko se je Nabouhane vrnil v Olympiacos. Skupna vrednost ekipe po Transfermarktu je ocenjena na 12 milijonov evrov, noben igralec ni dražji od milijona evrov, tako da sta Taxiarchis Fountas in Yaya Banana z vrednostjo 750 tisoč evrov najdražja igralca v ekipi. Zagotovo najbolj znano ime Panioniasa je nekdanji napadalec Liverpoola David N’Gog, ki je daleč od predstav, ki so ga pripeljale na Anfield, saj je v lanski sezoni v igro vstopal večinoma s klopi, na skupno 16 nastopih pa se le trikrat vpisal med strelce.

Trenersko mesto je na začetku letošnje sezone prevzel Michalis Grigoriou, ki ima v ekipi tudi slovenskega vratarja Matica Kotnika. 26-letni čuvaj mreže je v Grčijo iz Celja odšel pred začetkom letošnje sezone. Bo prvi večji uspeh v novem klubskem okolju vpisal ravno proti slovenski ekipi ali bodo Goričani po Širaku uspeli preskočiti še drugo evropsko oviro?

Stadion in mesto: Stadio Neas Smirnis, Atene
Ustanovljen: Leta 1890
Barva: Rdeče-modra-bela
Trofeje: 2 × grški pokal
Uvrstitev v minulem prvenstvu: 5. mesto
Največji uspeh v Evropi: Četrtfinale pokala UEFA v sezoni 1998/99
Evropa v minuli sezoni: Zaradi finančnih težav ostali s strani UEFE izključeni iz kvalifikacij za Evropsko ligo
Trener: Michalis Grigoriou