Karanović pred tekmo s HJK: Stanje ni optimalno, a je, kar je

Liga Europa 3. Avg 202214:40 > 14:41
Radovan Karanović
Foto: Jure Banfi

Nogometaše Maribora v četrtek ob 20.15 čaka prva tekma tretjega kroga kvalifikacij za ligo Evropa. Izbranci trenerja Radovana Karanovića se bodo v Ljudskem vrtu pomerili proti ekipi HJK Helsinki, ki z 31 naslovi velja za najuspešnejši klub na Finskem. "Gre za fizično močno ekipo, ki pa ima tudi sama težave," pred dvobojem poudarja Karanović.

Pri slovenskemu prvaku iz Maribora so že povsem osredotočeni na nov evropski izziv. Po izpadu iz kvalifikacij za ligo prvakov proti moldavskemu Šerifu iz Tiraspola, si bodo vijolični evropsko jesen poskušali zagotoviti v ligi Evropa. Prva ovira na poti do zastavljenega cilja v drugorazrednem evropskem tekmovanju bo v tretjem predkrogu predstavljal 31-kratni prvak Finske HJK, ki je pred tem v kvalifikacijah za ligo prvakov s skupnim izidom 1:7 izpadel proti češki Viktorii iz Plzna.

“Mislim, da prejšnji rezultat, ki so ga dosegli proti Viktorii ni realen,” je pred jutrišnjo tekmo poudaril Radovan Karanović in naslednjega tekmeca opisal kot tipično skandinavskega. “Sicer ne igra samo na dolge žoge, ampak so tudi zelo dinamični. Poskušajo igrati tudi v globino. V vsakem primeru moramo v tekmo iti 150-odstotno, če želimo iztržiti pozitiven rezultat,” je dejal trener Maribora.

Zdaj še niso v luči, v kateri se želijo videti

Trenutna tržna vrednost finskega kluba, ki si po 17 tekmah v domačem prvenstvu deli prvo mesto s KuPS, po oceni Transfermarkta sicer znaša 9,20 milijona evrov, njegov najvrednejši igralec pa je napadalec Malik Abubakari (milijon evrov). Za primerjavo – vrednost Maribora je 8,78 milijona evrov, najdražji igralec pa je Ivan Brnić z 850.000 evri.

“Naša želja je, da bomo mi tisti, ki bomo s kratkimi podajami skušali priti do zaključka akcije. Želim si, da smo bolj direktni v igri proti nasprotnikovemu golu, po drugi strani pa moramo biti zelo pozorni, saj si ne želim spremljati divjega nogometa. Skozi celo tekmo želim, da imamo nadzor v posesti žoge,” je svoje načrte predstavil Karanović, ki se v teh dneh spopada s kar nekaj težavami.

Pri slovenskih prvakih ne skrivajo, da je naporen ritem dveh tekem na teden pustil posledice, kar se odraža tudi v slabših predstavah v prvenstvu. Mariborčani imajo po treh krogih na računu le tri točke, za nameček pa jih v nedeljo čaka še derbi z Olimpijo.

Radovan Karanović priznava, da ima njegova ekipa kar nekaj težav. FOTO: Aleš Fevžer.

“Najpomembneje je, da v klubu vemo, kje se nahajamo. Nemogoče je, da stvari uskladimo čez noč. Smo v položaju, ko okoli nas ne želim negativne energije. Vem, da bomo čez čas spet videti tako, kot moramo. Zdaj žal še nismo v luči, v kateri se želimo videti. A žal časa ni, kar pa ne pomeni, da smo prvenstvo dali na stranski tir. Stvari skušamo rešiti na najboljši način, je pa razumljivo, da prihaja do vzponov in padcev,” je obrazložil trener štajerske zasedbe.

Slabši rezultati načeli samozavest

Za nekaj boljše volje v slačilnici je medtem poskrbel prihod nove okrepitve Marina Laušića, ki bo že uvrščen v kader za jutrišnjo tekmo, v ekipo pa se po poškodbi vrača tudi vezist Marko Božić. “Manjkal bo le Rok Sirk,” je razkril Karanović in dodal: “Težko je reševati določene težave, zato stanje ni optimalno, a je, kar je.”

Da so slabši rezultati v zadnjem obdobju načeli samozavest ekipe, sicer priznava tudi Jan Repas, ki je prav danes podpisal nov dogovor z Mariborom do leta 2025.

Jan Repas

“Najprej smo izgubili proti Šerifu, nato smo slabo odigrali še proti Kopru. Težko se je pobrati, a po tekmi s Koprom smo si rekli, da moramo na to čim prej pozabiti in se osredotočiti na naslednjo preizkušnjo, ki nam lahko prinese veliko. Vse misli so usmerjeni proti Helsinkom. Smo profesionalci, zato je treba pozabiti, da si tekme sledijo druga za drugo. Motivirani moramo biti za vsako tekmo, to je naša služba,” je povedal 26-letnik in za konec spregovoril tudi o finskemu nasprotniku.

“Igralci Šerifa so stali zelo tesno ob nas in bili zelo čvrsti, enako pričakujemo tudi od Fincev. Nato smo se pripravljali tudi v taktičnem smislu, saj želimo prebiti njihovo zvezno linijo in priti čim prej do napadalca,” je zaključil Repas.