SK 1 ob 19:45: Za Kamplom in druščino stoji Rumeni zid, najbolj glasna tribuna na svetu

Liga prvakov 18. Mar 201517:22 > 17:24
Juventus je morda v rahli prednosti pred povratno tekmo osmine finala Lige prvakov, potem ko je prvo tekmo pred domačimi gledalci dobil z rezultatom 2:1, toda danes ga čaka še gostovanje na Westfalnu, največjemu stadionu v Nemčiji, kjer bo tekmo spremljalo skorajda še enkrat več gledalcev, kot v Torinu. Toda ni velikost stadiona, ki najbolj buri duhove, ne samo v Nemčiji, v zadnjih letih tudi drugod po svetu, seveda sorazmerno z vzponom kluba kot evropske sile. Na bundesligaških tekmah že desetletja pred vsako tekmo deluje t.i. Rumeni zid na južni tribuni stadiona, ki pripravi peklensko vzdušje. Že sama pot nogometašev iz slačilnice skozi črno-rumeni predor na zelenico je peklenska, vedo povedati nogometaši, ki so gostovanje na Singal-Iduna Parku, kot se imenuje zaradi sponzorja, uradno imenuje. V Dortmundu so ob Rumeni zid že dvakrat trčili nogometaši Reala Madrida, pa tudi Arsenal, Malaga, Manchester City in številni drugi. Nocoj bo najbolj glasen stadion na svetu podpiral varovance Jürgena Kloppa na poti do morebitnega preobrata in tretjega zaporednega preboja v četrtfinale, na igrišču pa bodo navijači ponesli tudi Slovenca Kevina Kampla. 24-letnik začenja od prve minute. Ne pozabite, začnem že ob 19:45 ekskluzivno na kanalu SK 1.


Rumeni zid je tako slaven, da so o njem pred kratkim posneli celo dokumentarni film. Kot pravi njegovi režiser Marc Quambusch, glasnejšega objekta v nogometu ni: “Če pa je, pa mi povejte, kje je?” V zadnjih letih smo izkusili nekaj veličastnih evropskih noči v Dortmundu, toda kot najbolj slavna je šla v anale zmaga nad Realom s 4:1 pred dvema letoma, ko je Robert Lewandowski zabil vse štiri zadetke. Nekdanji nogometaš Manchestra Uniteda Gary Neville, ki zdaj dela kot strokovni komentator za Televizijo SkySports, je pred dvema letoma v svojem blogu zapisal: “Med stotinami tekem, ki sem jih pokrival, prav nobena ne more prekositi vzdušja, ki sem ga izkusil ob zmagi Borussie nad Realom!”
Južna tribuna, ki bo nocoj glasno stiskala pesti za Kevina Kampla in druščino, je bila zgrajena v začetku 70. let prejšnjega stoletja, ko je bilo na njej sprva prostora za 12 tisoč ljudi, v 90. letih pa so jo povečali na 24 tisoč, saj je Dortmund začel osvajati velike trofeje in je bilo zanimanja vse več tudi drugod po Nemčiji in svetu, ne samo v Porurju.
Rumeni zid na Westfalnu je torej nemška verzija Kopa na Anfieldu in njegov edini izzivalec v modernem nogometu. Nihče sicer točno ne ve, od kje ime Rumeni zid, nemški mediji pa poročajo, da je bilo ime prvič uporabljeno leta 2005, ko je skupina ultras-navijačev izobesila velik transparent z napisom “Rumeni zid”.

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images