KOLUMNA: Tega je zmožen le Maribor

Liga prvakov 14. Sep 201711:19 > 11:39
Marko Pigac

Kakšna predstava Maribora. Tretja liga prvakov in še tretja uvodna tekma brez poraza.

Darko Milanič je s sodelavci znova poskrbel za vrhunsko taktično pripravo. Ob fanatični borbi in sijajnem vzdušju v Ljudskem vrtu je to proti ruskemu prvaku Spartaku zadostovalo za točko. Maribor je na sinočnji tekmi proti vratom nasprotnika sprožil kar 27 strelov in že s prvim napadom v prvi minuti nakazal, da so bile obljube po igri na zmago iskrene.

Če bi mi kdo pred začetkom letošnje sezone rekel, da bodo vijoličasti po prvi tekmi skupinskega dela lige prvakov razočarani, ker niso zmagali, bi ga vprašal po zdravju. Kljub neprepričljivim predstavam ob koncu lanske sezone in kljub odhodu nekaterih nosilcev pred začetkom nove, sem sam sicer verjel v evropsko jesen. Uvrstitve v ligo prvakov sicer nisem pričakoval, ker se mora za kaj takšnega poklopiti ogromno stvari, je pa bilo upanje po evropski ligi povsem upravičeno. Maribor enostavno ima tisto kar klub potrebuje, da lahko tekmuje in ne le sodeluje tudi na mednarodnem prizorišču.

NK Maribor/Facebook

Ob pogledu na finančno razmerje moči na evropskih tekmah, bi sicer marsikdo že pred obračunom obupal in vrgel puško v koruzo. Zlatko Zahovič je to miselnost spremenil in od leta 2007 naprej vijoličastim počasi, a vztrajno vračal tisto predrznost, ki jih je krasila že ob koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja. V desetletni zgodovini kralja mariborskega nogometnega sveta je sicer bilo nekaj predstav, ko so Mariborčani razočarali, a kdor ne greši, ta ne dela.

Temelji za včerajšnjo predstavo so se sicer začeli postavljati že kar nekaj časa nazaj. Ob omenjenih odhodih pred začetkom nove sezone je moral Milanič reagirati in lansko taktiko prirediti pomlajeni in osveženi zasedbi. In strateg vijoličastih je zadel v polno. Romb, ki je lani deloval predvsem zaradi razpoloženega Dareta Vršiča, je postal zgodovina, Maribor pa je nato že na pripravah v postavitvi 4-5-1 oz. 4-2-3-1 deloval zelo poletno. Ob trdem delu, ki ga Milanič velikokrat omenja, je prav omenjena postavitev, kjer sicer edinemu napadalcu ogromno pomaga Valon Ahmedi, glavni razlog za letošnje evropske uspehe.

Če so vijoličasti v kvalifikacijskih tekmah še igrali v krču, pa se je to včeraj povsem spremenilo. Igralci Maribora so v sredo leteli po zelenici Ljudskega vrta in znova potrdili, da vrednosti, ki nam jih ponuja dobro znani portal transfemarkt, na tekmi ne igrajo nobene vloge. V drugem polčasu je svoj razkošni talent vnovič pokazal Martin Kramarič, Damjan Bohar pa je le še enkrat potrdil, da je rojen za velike evropske tekme.

https://twitter.com/nkmaribor_en/status/908068084665200643

Ob podobnih predstavah in pozitivni energiji Ljudskega vrta je na naslednjih tekmah možno prav vse. V štajerskem vijoličastem peklu se je opeklo že ogromno velikanov, zato Maribora ni za odpisati. Varovanci Milaniča so v preteklosti že dokazali, da so sposobni igrati tudi s Sevillo, ki je bila v sezoni 2013/14 zagotovo močnejša kot je danes. Če je šlo takrat, zakaj ne bi tudi letos? Nikakor ne smemo pozabiti, da se na zelenice vztrajno vrača poškodovani Luka Zahović, ki bo napadu Maribora zagotovo dodal širino, pomemben pa bo tudi Dare Vršič, ki je v vijoličastem debitiral prav z golom na prvi tekmi šestnajstine finala evropske lige proti Sevilli.

Kljub vsej evropski evforiji pa Maribor ne sme pozabiti na domače državno prvenstvo. Že v nedeljo jih čaka gostovanje pri Gorici, kjer so tri točke nujne, saj Olimpija v prvem delu PLTS igra res dobro. Previsok zaostanek na lestvici bi v slačilnico in na mestne ulice zagotovo vnesel povsem nepotreben nemir. Mariborčani so namreč včeraj dokazali, da so sposobni igrati proti vsakemu, zato je za zmage v domači ligi, ki je odskočna deska za Evropo, kot kaže pomembna le zadostna motivacija. Še ena naloga za strokovni štab, ki pa si za dosedanje delo v tej sezoni zasluži le pohvale.