Čeferinov večer odrešitve. Konec je, Superliga razpada!

Evropa 20. Apr 202122:41 > 23:59
Guliverimages
Vse kaže, da bo Aleksander Čeferin iz vojne z najbogatejšimi evropskimi klubi izstopil kot zmagovalec.

"Sporočamo, da smo sprožili formalne postopke za izstop iz Superlige," so danes pozno zvečer v kratki izjavi za javnost zapisali pri Manchester Cityju in naznanili razpad Superlige, ki bo v naslednjih dneh verjetno sledil. Takšno odločitev naj bi že sprejeli tudi pri Chelseaju, kmalu pa se bodo verjetno za podoben korak odločili še preostali štirje angleški klubi, člani novoustanovljenega tekmovanja, ki ta teden buri duhove svetovne javnosti. Razplet dogodkov je navdušeno pozdravil tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Manj kot dva dni pred objavo novice, da bo 12 najbogatejših evropskih klubov ustanovilo Superligo, v kateri naj bi nastopalo 20 klubov, ideja Arsenala, Atletico Madrida, Barcelone, Chelseaja, Inter Milana, Juventusa, Liverpoola, Manchester Cityja, Manchester Uniteda, Milana, Real Madrida in Tottenhama že razpada.

Burni odzivi nogometnega sveta, tudi politike, in navijačev, predvsem na Otoku, so očitno poskrbeli, da so nekateri velikani potegnili ročno zavoro.

Danes popoldne so dobro obveščeni otoški viri in tudi novinar NY Timesa Tariq Panji, ki je načrte o Superligi kot prvi razkril že pred dvema letoma, začeli pisati o tem, da angleški klubi zategujejo ročno zavoro. Najprej naj bi takšno odločitev sprejeli pri Chelseaju, takoj za tem je sledil Manchester City, ki je to kot prvi tudi uradno potrdil.

Na stadionu Etihad so izjavo za javnost poslali pozno zvečer in z njo razveselili milijone nogometnih navdušencev z vsega sveta. Kako pomembna je ta novica, priča tudi dejstvo, da je Cityjeva objava na Twitterju v prvih desetih minutah dobila že več kot deset tisoč delitev.

Takoj po odločitvi Cityja se je oglasil tudi predsednik Uefe.

“Navdušen sem, ker lahko pozdravim Manchester City nazaj v evropsko družino. Pokazali so veliko pameti. City je pomemben faktor svetovnega nogometa. Vesel sem, da bom s tem klubom še naprej delal na boljši prihodnosti,” je zadovoljen Aleksander Čeferin, ki je ravno danes na kongresu krovne evropske nogometne zveze “uporniške” klube pozval, naj si premislijo.

Tisoč navijačev protestiralo pred Stamford Bridgom

Proti Superligi v zadnjih dveh dneh protestirajo številni z vsega sveta, še največje ogorčenje pa so navijači pokazali prav v zibelki nogometa, Angliji, ki bi morala biti s šestimi predstavniki tudi najmočnejša udeleženka novega tekmovanja.

Pred današnjo večerno tekmo angleške premier lige med Chelseajem in Brightonom se je tako pred stadionom Stamford Bridge zbralo okoli 1000 navijačev, ki so protestirali proti najnovejši odločitvi klubskega vodstva na čelu z lastnikom Romanom Abramovičem. Prav on naj bi bil tisti, ki je dal znak za zavoro.

Pri Chelseaju naj bi se za izstop danes odločili še pred protesti in napovedali, da v Superligi ne bodo nastopili. Od odstopa od ideje, ki ta teden polni medijski prostor vsega sveta, naj bi jih ločila le še dokumentacija.

Proti tudi Guardiola in De Bruyne

Zanimivo, že pred naznanitvijo izstopa Manchester Cityja, sta se oglasila pomembna akterja njegove ekipe, ki je trenutno zanesljivo v vodstvu angleške Premier lige. Negov trener Josep Guardiola je o tej pereči temi govoril z mediji in Superligi pokazal palec dol.

“To ni šport, če imaš uspeh že zagotovljen. Ni pomembno, če izgubiš. Večkrat sem že rekel, da si želim čim močnejših tekmovanj, a ne na tak način, ko imajo nekateri zagotovljen uspeh,” je povedal Španec, dvakratni evropski prvak z Barcelono.

Nenaklonjen novemu tekmovanju je tudi najboljši nogometaš Cityja, Belgijec Kevin de Bruyne, ki se je na Twitterju oglasil ravno v času, ko so v javnost začele kapljati novice o razpadanju Superlige.

“Najpomembnejša beseda je tekmovanje. Vemo, da gre za velik posel, katerega del sem tudi jaz, ampak še vedno sem majhen otrok, ki le želi igrati nogomet. N gre za zgolj eno entiteto, ampak za ves svet. Še naprej navdihujmo naslednje rodove nogometašev in dopustimo navijačem sanjati,” je zapisal belgijski zvezdnik.

Na stran navijačev so stopili tudi nogometaši Liverpoola. “Ideja nam ni všeč in je ne podpiramo. To je stališče celotne ekipe. Naša ljubezen do kluba in njegovih navijačev je absolutna in brezpogojna,” so zapisali načeloma s kapetanom Jordanom Hendersonom.

Z Anfielda se je že dan pred tem oglasil tudi trener Liverpoolčanov Jürgen Klopp. Tudi on je bil odločno proti.

Domino efekt. Kdo bo naslednji?

Ali bodo Manchester Cityju (in Chelseaju) sledili tudi preostali evropski velikani, še ni znano, a naj bi kmalu kot domine začeli “padati” tudi oni.

Preostali štirje angleški klubi, Arsenal, Manchester United, katerega podpredsednik Ed Woodward je že najavil svoj odhod iz kluba, Liverpool in Tottenham, skorajda zagotovo, trdijo otoški mediji. Vojno v primeru “odcepitve” jim je namreč danes dopoldne ob sestanku, ki ga je imel s predstavniki angleške nogometne zveze, napovedal tudi britanski premier Boris Johnson.

Ostro so šesterico po sestanku s 14 klubi, ki niso prišli v poštev za Superligo, napadli tudi v vodstvu angleške Premier lige.

Guliverimages
Andrea Agnelli, predsednik Juventusa in eden pobudnikov Superlige, se bo očitno moral obrisati pod nosom.

Agnelli in Perez z dolgima nosovoma

Govori se, da se na izstop že pospešeno pripravljajo tudi pri Atletico Madridu, Barceloni … Iz Juventusa in Real Madrida, katerih predsednika Andrea Agnelli in Florentino Perez sta glavna pobudnika zloglasnega tekmovanja, za zdaj takšnih namigovanj še ni, a vse kaže, da se je njun plan izjalovil.

Agnelli, dotedanji Čeferinov tesni zaveznik pri Uefi,  je po nedeljskem prevratu odstopil iz izvršnega odbora krovne evropske nogometne organizacije in zapustil tudi mesto predsednika Evropskega združenja klubov, zdaj pa bo, kot vse kaže, ostal brez vsega …