Konec velikega zavezništva, Zvonimir Boban zapušča Aleksandra Čeferina

Evropa 25. Jan 20249:42 7 komentarjev
Čeferin je Bobanu zadal 'knock-out'. FOTO: Guliverimage

Iz Hrvaške prihaja udarna novica, da se nekdanji hrvaški nogometni virtuoz Zvonimir Boban poslavlja od mesta funkcionarja pri Evropski nogometni zvezi. Kot poroča Večernji list, je prišlo do kratkega stika na relaciji nekdanjega zvezdnika AC Milana in predsednika UEFA Aleksandra Čeferina.

Boban se je odločil zapustiti krovno nogometno organizacijo kot najbližji Čeferinov sodelavec, razlog za to pa je sklep na zadnjem sestanku UEFE.

Hrvat se sodeč po poročanju medijev pri južnih sosedih ne strinja s predsednikovim pogledom na statut Evropske nogometne zveze, ker bi si na tak način Čeferin po njegovem mnenju “kupil” čas za podaljšanje svojega staža. Večernji list navaja, da “pri takšnih spletkah Boban ne želi imeti prstov vmes.”

“To je paradoks!”

“S predsednikom sem se pogovarjal o težavi z zadnjega sestanka izvršnega odbora v Hamburgu. Gre za predlog o spremembi statuta UEFE, ki bi Čeferinu na naslednjem kongresu 8. februarja v Parizu omogočila novo kandidaturo, pa čeprav je ta mandat na papirju njegov zadnji. Potem, ko sem izrazil svojo zaskrbljenost in nelagodje z načinom delovanja ter samim predlogom, mi je Aleksander odgovoril, da sam v tem ne vidi nikakršnega pravnega ali pa moralno-etičnega problema.

FOTO: Guliverimages

Hrvaški funkcionar je za Večernji nadaljeval: “Največji paradoks pri vsem skupaj mi predstavlja dejstvo, da je prav Čeferin leta 2017 predlagal in tudi sprovedel paket reform, ki bi morale UEFO in evropski nogomet zaščititi pred slabim upravljanjem, torej ravno to, kar je bil ‘modus operandi’ stare, pokvarjene garniture na čelu krovne organizacije. Glavna točka je zadevala to, da se niti predsednik in niti člani izvršnega odbora ne morejo kandidirati več kot trikrat (12 let op. a.) ter da je starostna omejitev za vladanje 70 let.”

Po poročanju BBC-ja naj bi predlagana sprememba razjasnila, da Čeferinov “polovični” prvi mandat ne šteje v to kvoto in bi zato lahko leta 2027 kandidiral za nov mandat in ostal na položaju do leta 2031. Za vsa imenovanja pred letom 2017 naj namreč omejitev še ne bi veljala.

Aleksander Čeferin. FOTO: Profimedia.

O predlaganih spremembah statuta naj bi Uefa odločala na februarskem kongresu v Parizu, za potrditev predloga pa je potrebna dvotretjinska večina 55 članic zveze.

Boban dodaja, da je ravno s tem početjem Čeferin pridobil njegovo spoštovanje in naklonjenost ostalih funkcionarjev, zdaj pa po mnenju nekoč izjemnega vezista hrvaške reprezentance dela ravno nasprotno, zato je njegov dosedanji parnter očitno preveč razočaran, da bi z delovanjem pri UEFI nadaljeval, še navaja Večernji.

Odhod nekdanjega zlatega dečka jugoslovanskega nogometa so potrdili tudi pri Uefi, kjer so zapisali, da gre za sporazumni odhod. Boban je vlogo tehničnega direktorja pri Uefi prevzel leta 2021, pri tem pa je nadziral postopke ustanavljanja Uefinega odbora za nogomet in mladinskega nogometnega odbora. “Uefa se zahvaljuje Bobanu za njegov predan prispevek in mu želi vso srečo pri nadaljnjih kariernih izzivih.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje