Lepo je poslušati Zdravljico v Nemčiji, še lepše pa doma

Smučarski skoki 25. Jan 20245:00 0 komentarjev
Nika Prevc Zoran Zupančič
Foto: Aleš Fevžer

Trener slovenske ženske skakalne reprezentance Zoran Zupančič je prepričan, da lahko njegove varovanke tudi na domačih tekmah na Ljubnem nadaljujejo dobro serijo rezultatov. "Vedno merimo na vrh," ne skriva visokih ciljev pred vikendom ob Savinji.

Za slovensko žensko reprezentanco v smučarskih skokih je zelo pester januar. Po zmagi Nike Prevc na novoletni turneji dveh večerov se je ekipa odpravila na Japonsko, kjer pa jim jo je ob prihodu zagodla izguba tekmovalne opreme. V Saporu je najboljši dosežek pripadel Niki Križnar, ki je na drugi tekmi končala kot tretja, čeprav dan prej ni skakala.

Zupančič se je zaradi zdravstvenih težav Eme Klinec sredi prejšnjega tedna skupaj z nekdanjo svetovno prvakinjo predčasno vrnil v domovino, njegov pomočnik Anže Lavtižar pa je v Zau od blizu spremljal najprej posamično zmago Nike Prevc, dan pozneje pa še superekipno slavje Prevc in Križnar med dvojicami. Prvi mesec leta 2024 bodo orlice sklenile na dveh domačih tekmah na Ljubnem.

“Sem si ob prihodu domov oddahnil? Jaz in Ema sva prišla malce prej. Pot nazaj je bila zelo težka. Že tja z izgubo opreme … Presenečen sem bil, da je zelo zdesetkana ekipa, ki je ostala na prizorišču v Zau, oddelala perfektno in tudi v pokalu narodov praktično ujela Avstrijo. Poleg tekmovalk, ki so bile na svetovnem pokalu, so tudi mlajše na olimpijskih igrah mladih v Koreji skakale dobro. Za nami so super dnevi, kljub težavam, ki so včasih objektivne,” je v pogovoru z mediji dejal Zupančič. Napovedal je, da je vrnitev Klinec na treninge in tekme odvisna od poteka njene rehabilitacije.

Nika Prevc Nika Križnar Zoran Zupančič
Foto: Aleš Fevžer

Cilj je vedno vrh

Ob odlični formi obeh Nik pa tudi zaradi številčnosti ekipe – na Ljubnem bo oba dneva zaradi nacionalne kvote skakalo 12 tekmovalk – Zupančič ne skriva, česa si želi pod Rajhovko. “Mi vedno ciljamo na vrh. Na vsaki tekmi. To lahko izpostavljamo, ampak potem moramo dati to na stran in v tej smeri delovati. Drugače bi bilo ob takih rezultatih to zelo veliko breme. Upam, da bo vikend lep. Da nas pride spodbujat čim več navijačev. Naj bo lepo tudi vreme, da se bomo lahko na lepih tekmah na Ljubnem izkazali.”

Nato je še enkrat neposredno poudaril, s čim bi bil zadovoljen. “Lepo je poslušati himno sredi Nemčije, letos smo jo dvakrat. Še lepše pa je poslušati himno doma. Ostati moramo mirni in tekmovalk ne obremenjevati z rezultati. Že same do sebe so velikokrat preveč zahtevne. Moramo biti zbrani in osredotočeni ter početi stvari, ki so nas pripeljale do tukaj, kjer smo.”

Zoran Zupančič
Foto: Aleš Fevžer

Slovenske barve bodo na Ljubnem zastopale: Nika Prevc, Nika Križnar, Katra Komar, Ajda Košnjek, Taja Bodlaj, Nejka Repinc Zupančič, Tina Erzar, Nika Krašovic, Lara Logar in tri debitantke v svetovnem pokalu: Urša Vidmar, Živa Andrič in Jerica Jesenko.

slovenska ženska skakalna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Trener, ki na čelu Slovenk vztraja od leta 2018, pa je navdušen tudi nad formo Nike Prevc. Ta bo na Ljubnem branila 89 točk pred Juki Ito in še dodatnih 60 pred Josephine Pagnier. “Nika je letos res vrhunsko pripravljena. Vemo, da je rumena majica breme. Vedel sem, da bo zanjo breme tudi superekipna tekma dvojic v Zau, saj prej še ni nikoli tekmovala v tem formatu. A tam je svojo nalogo opravila suvereno, kaže, da je trenutno na ravni, kjer lahko prenaša vse pritiske. Toda moramo biti previdni, v smučarskih skokih se lahko marsikaj zgodi čez noč. Storili bomo vse, da rumeno majico zaščitimo in jo pripeljemo čim dlje. Cilj je seveda do konca sezone v Vikersundu,” je zaključil 48-letni Žirovec.

Program na Ljubnem:

petek, 26. januar: 10.15 uradni trening, 12.15 kvalifikacije
sobota, 27. januar: 10.15 poskusna serija, 11.05 slovesna otvoritev, 11.30 prva serija
nedelja, 28. januar: 9.30 kvalifikacije, 10.35 slovesna otvoritev, 11.00 prva serija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!