Evropsko prvenstvo presežkov in rekordov

Nogomet 1. Avg 202210:18 0 komentarjev
Angleška ženska nogometna reprezentanca
Foto: Paul Terry/CSM via ZUMA Press Wire/Guliverimage

Z zmago Angležinj pred domačimi navijači se je v nedeljo zaključilo 13. evropsko nogometno prvenstvo za ženske. Turnir se je še enkrat več izkazal za izjemno uspešnega, saj je potolkel številne rekorde.

Angleška nogometna reprezentanca je v nedeljo na razprodanem stadionu Wembley pred 87.192 gledalci prvič v zgodovini postala ženski evropski prvak, potem ko je v finalu 13. evropskega prvenstva na Wembleyju v Londonu po podaljšku premagala Nemčijo z 2:1 (0:0, 1:1). Kar zadeva tovrstnih ženskih turnirjev se je tokratnji vpisal kot najuspešnejši doslej, saj je krepko potolkel rekord v gledanosti.

Tega si je z 240.055 gledalci lastilo zadnje evropsko prvenstvo pred petimi leti na Nizozemskem, nov mejnik pa je po 31 odigranih tekmah sedaj postavljen pri številki 574,875. Povprečna obiskanost tekem na Otoku je tako znašala 18.544 gledalcev, kar je še enkrat več kot leta 1989 (9.000).

A to je le eden od rekordov, ki je bil presežen letos, za kar nekaj od teh pa so zaslužene nove evropske prvakinje. Te so samo v skupinskem delu tekmovanja mrežo tekmic zatresle 14-krat in za tri gole popravile dosežek Nemk iz leta 2001, na celotnem turnirju pa zabile 22 golov – enega več kot njihove sinočnje tekmice in pretekle rekorderke na prvenstvu pred 13 leti.

Z zmago proti Norvežankam s kar 8:0 so levinje poskrbele tudi za najvišjo zmago v zgodovini evropskih nogometnih turnirjev in najvišje vodstvo ob polčasu (6:0), kar jim je uspelo prav na dvoboju z nesrečnimi Skandinavkami. Na omenjeni tekmi se je med strelke vpisalo kar pet igralk, kar se ni zgodilo še nikoli doslej. Nove prvakinje so obenemizenačile rekord Nemk po številu osvojenih točk v skupinskem delu (9) in tudi prejetih golov v predtekmovanju (0).

Kar se tiče posameznih rekordov, je Severnoirka Julie Nelson pri starosti 37 let in 33 dni postala najstarejša strelka evropskih prvenstev, Angležinja Beth Mead in Nemka Alex Popp pa se lahko po novem pohvalita, da sta postali prvi nogometašici, ki sta se na tekmovanju med strelke vpisali na petih zaporednih tekmah. Omenjeni dvojec je sicer tudi prvi, ki je zabil gol na vseh treh obračunih skupinskega dela.

Naj dodamo, da je bila za najboljšo igralko prvenstva s šestimi zadetki in petimi asistencami izbrana prav Beth Mead, ki si je z Alex Popp razdelila naziv najboljše strelke, najboljša mlada igralka pa je postala Poppova soigralka, 20-letna Lena Oberdorf.