Fantasy managerji, pozor! Začenja se nova Fantasy sezona

Nogomet 1. Jul 202215:26 > 03. Jul 2022 16:15 0 komentarjev

Še dobrih štirinajst dni nas loči od začetka nove sezone slovenskega državnega nogometnega prvenstva. In s tem, ko se bodo ekipe vrnile na zelenice, se bo vrnil tudi vse bolj popularni Fantasy, ki ima svoj kotiček tudi v naši nogometni oddaji Pod prečko. Letošnja sezona prinaša kar precej novosti, nekaj jih odkrivamo že zdaj, druge razkrijemo v kratkem!

Svojo Fantasy ekipo za sezono 2022/2023 že lahko ustvarite na tej povezavi.

Kratek video vodič, kako ustvariti ekipo:

Kako Fantasy v osnovi deluje?

Nogometni Fantasy je zabavna “strateška nogometna igra”, v kateri tekmujete s prijatelji, sodelavci, pa tudi s celotno Slovenijo oziroma v primeru angleškega Fantasyja, ki je imel v lanski sezoni več kot 8,5 milijona ustvarjenih ekip, s celotnim svetom.

Na začetku sezone oziroma ob vzpostavitvi ekipe dobi vsak virtualni manager na voljo določen znesek, ki navadno znaša 100.0 enot. To je znesek, ki ga imate na voljo za nakupe igralcev. Vsaka ekipa je sestavljena iz petnajsterice – dveh vratarjev, petih branilcev, petih igralcev sredine igrišča in treh napadalcev. Ker lahko naenkrat na igrišču stoji samo enajsterica ostali igralci tvorijo vašo klop.

Cene igralcev seveda niso enake, zelo verjetno je namreč, da bo Luka Bobičanec skozi sezono zbral več točk kot napadalci Tabora iz Sežane, Brava, Radomelj … Zakaj? Pa poglejmo.

Luka Bobičanec je tudi v novi sezoni najdražji igralec v Fantasyju (11.0). Foto: Jure Banfi

Kako se zbirajo točke?

Čeprav je Fantasy virtualna igra, se pravzaprav dogaja na igriščih Prve lige Telemach. Vaši izbranci vam bodo namreč točke prinesli z dobrimi predstavami na tekmah. Napadalci in vezisti bodo tako prinašali točke ob doseženih zadetkih in podajah, branilci in vratarji ob ohranjenih “clean sheetih” oziroma čistih mrežah.

Ob velikem številu prejetih zadetkov bodo branilci in vratarji točke izgubljali, odbitek prinašajo tudi kartoni in zgrešene enajstmetrovke. Vsa pravila točkovanja so sicer podrobno razložena tukaj.

Če torej razložimo, zakaj bo Luka Bobičanec dobil več točk, kot jih bo zbral denimo Loren Maružin, napadalec Brava … enostavno zato, ker obstaja velika verjetnost, da bo Mura dosegla več zadetkov kot šiškarji. Posledično se bo bržkone pogosteje zgodilo, da bo Bobičanec udeležen pri zadetkih. Boste pa seveda na ta račun morali zanj plačati višjo ceno. Ravno iskanje razmerja med ceno nogometaša in njegovim doprinosom točk v skupni seštevek je ključ do uspeha. Prej omenjeno povezavo res vzemite samo kot primer.

Če z določenim nogometašem niste zadovoljni, ga lahko seveda prodate in kupite novega. Vsak krog dobite en brezplačen “prestop” oziroma “nakup”, vsakega naslednjega plačate z odbitkom štirih točk od skupnega seštevka. Dvakrat letno – v poletnem in zimskem prestopnem roku, dobite na voljo tudi “wildcard”, ki vam omogoča neomejeno število menjav.

Zakaj je Fantasy tako zabaven?

Zaradi prijateljev in znancev, s katerimi tekmujete. Fantasy je orodje, s katerim lahko prijatelju oziroma prijateljici končno dokažete, da so bolje spoznate na nogomet kot on ali ona. Hkrati je odlično družbeno lepilo, platforma, skozi katero spoznate druge nogometne navdušence, s katerimi sodelujete v različnih “mini” ligah.

Kaj so letošnje novosti?

Prva novost je ta, da bodo odslej za vsake tri obrambe eno dodatno vratarji prejeli dodatno točko. A to ne bo edina novost, še nekaj ostalih novitet vam predstavimo do začetka nove sezone. Do takrat pa, uživajte v sestavljanju svojih ekip!

Sestavi svojo Fantasy ekipo za sezono 2022/2023!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!