FIFA s številnimi ukrepi udarila po ruski nogometni zvezi

Nogomet 27. Feb 202221:21 1 komentar
Giani Infantino
Giani Infantino, foto: Guliverimage

Proti Rusiji še naprej dežujejo sankcije tudi na športnem področju. Mednarodna nogometna zveza je ostro obsodila rusko uporabo sile ob invaziji v Ukrajino in poudarila, da nasilje ni rešitev. Hkrati je FIFA izrekla še vrsto ukrepov proti Ruski nogometni zvezi.

Mednarodna nogometna zveza je v zapisu na uradni spletni strani vnovič pozvala, da se grozljivi dogodki po čim hitrejšem postopku zaključijo z vrnitvijo miru. V ta namen so v stalnem stiku z Ukrajinsko nogometno zvezo, ki je zaprosila za pomoč pri begu iz države za čas trajanja konflikta.

FIFA se je odločila, da bo posredovala tam, kjer ima moč in Ruse po prstih udarila na športnem področju. V sodelovanju z vsemi konfederacijskimi predsedniki, vključno z Uefo, so soglasno v skladu s priporočili Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) sprejeli naslednje ukrepe.

Nobeno mednarodno tekmovanje se ne sme igrati na ozemlju Rusije. Domače tekme bodo odigrane na nevtralnem terenu in brez gledalcev. Rusija bo na mednarodnem prizorišču tekmovala pod imenom “Nogometna zveza Rusije”. Prav tako jim na tekmah ne bo dovoljeno uporabljati ruske zastave ali ruske himne.

V prihodnje bi lahko Ruse tudi izključili iz tekmovanj, v kolikor se položaj v Ukrajini ne bo hitro izboljšal.

Po napovedih češke, švedske in poljske nogometne zveze, da z Rusi v kvalifikacijah za SP 2022 ne bodo igrali, je FIFA sporočila, da je v dialogu z vsemi zvezami in išče primerno rešitev.