FIFA še razširila prenovljeni format svetovnega prvenstva

Angel Di Maria se veseli zadetka za 2:0 proti Franciji v finalu SP; FOTO: Guliverimage

Mednarodna nogometna zveza naj bi na četrtkovem kongresu v Ruandi dokončno potrdila format tekmovanja na svetovnem prvenstvu leta 2026. Tekem ne bo 80, temveč kar 104, poročajo številni tuji mediji.

Da se bo svetovno prvenstvo na turnirju, ki ga bodo čez dobra tri leta gostili ZDA, Mehika in Kanada, razširilo z 32 na 48 udeležencev, je znano že dolgo. Prvotno naj bi bile reprezentance v predtekmovanju razporejene v 16 skupin, tako bi bile v vsaki po tri. Po mnenju strokovnjakov je to ustvarilo dve precejšnji težavi. Številne reprezentance bi na prvenstvu odigrale vsega dve tekmi. Prav tako bi zaradi neparnega števila držav v posamezni skupini ena ekipa v zadnjem krogu počivala. Posledično bi se precej povečala možnost dogovarja za izid, ki bi ustrezal obema reprezentancama, ki morata tekmo zadnjega kroga še odigrati.

FIFA naj bi v Ruandi zato spremenila format. Uvrščene reprezentance bodo tako razporejene v 12 skupin s po štirimi predstavniki. Tako bi se izognili zgoraj omenjenima težavama, hkrati bi skupno število tekem poskočilo na 104, namesto na sicer načrtovanih 80 tekem. Na SP 2022 v Katarju smo sicer videli 64 obračunov.

Razlogi so seveda tudi finančne narave. Krovna svetovna nogometna organizacija si želi z naslednjim turnirjem preseči kar devet milijard evrov prihodkov.

Iz skupin bi se v predlaganem formatu v šestnajstino finala prebili najboljši dve reprezentanci iz posamezne skupine in še osem najboljših tretjeuvrščenih. Hkrati bi to pomenilo, da bi finalista odigrala kar osem tekem, namesto sedanjih sedem, a bi dolžina celotnega tekmovanja ostala enaka kot na SP 2010, 2014 in 2018 – 56 dni. Za že tako močno obremenjene nogometaše bi bil torej spored še bolj natrpan.

Najverjetnejše prizorišče finala SP 2026. Foto: Guliverimage

Tri države, 16 mest

Svetovno prvenstvo 2026 bo znova potekalo v tradicionalnem terminu. Finale bo predvidoma 19. julija v ZDA, na stadionu MetLife v New Yorku.

Prvenstvo bo potekalo v kar 16 mestih, s čimer bo večinski delež pripadel Američanom. V Kanadi se bodo nogometaši za žogo podili v Vancouvru in Torontu, v Mehiki v Monterreyju, Guadalajari in Mexico Cityju, v ZDA pa v Seattlu, San Franciscu, Los Angelesu, Kansas Cityju, Dallasu, Houstonu, Atlanti, Miamiju, Philadelphii, Bostonu in New Yorku/New Jerseyju. Gostitelji so tudi že izbrali stadione, na katerih bodo tekme potekale. Za razliko od Katarja je praktično vsa infrastruktura že postavljena, nekateri stadioni bodo deležni le manjših popravkov.

Spremenjene tudi kvalifikacije

Povečanje števila udeležencev pomeni tudi spremembe v kvalifikacijah za turnir. Vsaka od šestih celinskih zvez bo dobila več mest na mundialu, pri čemer bo najmanj pridobila Evropska nogometna zveza (Uefa).

Uefa (Evropa): namesto 13 po novem 16 mest

Conmebol (Južna Amerika): namesto 4,5 po novem 6 1/3 mest

Caf (Afrika): namesto 5 po novem 9 1/3 mest

Afc (Azija): namesto 4,5 po novem 8 1/3 mest

Concacaf (Severna in Srednja Amerika): namesto 3,5 po novem 6 2/3 mest (vključno s tremi že kvalificiranimi gostitelji)

Ofc (Oceanija): namesto 0,5 po novem 1 1/3 mest

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!