Navijači se bodo morali v Katarju pošteno brzdati

FIFA Svetovno Prvenstvo 24. Jun 202212:14 > 12:22 3 komentarji
Foto: Guliverimage

V čakanju na svetovno nogometno prvenstvo mediji vse pogosteje poročajo o rigoroznih zakonih, ki bodo navijače pričakali v Katarju. Za zahodnjake se zdijo nekateri naravnost drakonski, podobno pa velja tudi za kazni, saj lahko kršitelje v najslabšem primeru doleti celo smrt.

Navijači, ki se bodo udeležili svetovnega prvenstva v Katarju med 21. novembrom in 18. decembrom, bržkone ne bodo smeli biti tako sproščeni, kot je bilo to običajno na preteklih mundialih O tem so v tem tednu začeli pisati tudi številni tuji mediji, ki opozarjajo, da se običaji in zakoni v Katarju močno razlikujejo od tistih na Zahodu.

Britanski Daily Star je med drugim zapisal, da neporočenim parom v primeru spolnega odnosa v državi grozi celo do sedem let zapora, prav tako je prepovedano vsakršno javno izkazovanje naklonjenosti.

Foto: Peter Schatz/Guliverimage

Če niste poročeni, spolni odnosi niso dovoljeni. Zabav ne bo. Vsi morajo poskrbeti zase, razen če želijo tvegati, da bodo obtičali v zaporu. Na letošnjem svetovnem prvenstvu bo prvič uveljavljena prepoved seksa. Navijači morajo biti pripravljeni,” je za časopis poudaril neimenovani vir s policije.

Nič slabše se v Katarju ne piše istospolno usmerjenim osebam, saj je homoseksualnost v muslimanskem svetu nezaželena. Kljub temu organizatorji zagotavljajo, da so vse LGBT osebe v njihovi državi dobrodošle.

“Katar in regija sta veliko bolj konservativna in želimo, da navijači to spoštujejo. Prepričani smo, da bodo to storili. Spoštujemo različne kulture in pričakujemo, da bodo ljudje iz različnih kultur spoštovali naše. Katar je strpna država, ki sprejema ljudi. Smo gostoljublni,” je za CNN povedal predsednik organizacijskega odbora Nasser Al-Khater.

Foto: Guliverimage

Kljub temu izkazovanja javne naklonjenosti med istospolnimi osebami v Katarju ne bodo tolerirali, tamkajšnje oblasti pa resno razmišljajo celo o prepovedi mavričnih zastav in mavričnih trakov, ki jih v podporo LGBTQ+ nosijo nekateri kapetani reprezentanc.

“Če želite izraziti vaše stališče glede LGBTQ+, to napravite v družbi, v kateri je to sprejemljivo,” dejal generalni sekretar katarske nogometne zveze Mansoor Al-Ansari.

Alkohol da, a le na za to predivdenih mestih

Močno vznejevoljeni bodo tudi vsi navijači, ki si ob gledanju nogometa vselej radi privoščijo vrček ali dva piva. Na tokratnem svetovnem prvenstvu bodo namreč morali močno paziti, kje bodo popili, saj je konzumacija alkohola v Katarju prepovedan na vseh javnih mestih.

Organizatorji so za časa tekmovanja sicer naredili manjšo izjemo in prodajo ter uživanje alkohola dovolili v uradnih navijaških conah, medtem ko bo na stadionih to dovoljeno le tistim z VIP vstopnicami. Ker je alkohol v državi težje dostopen, saj se prodaja izključno v trgovinah družbe Qatar Distribution Company, je za nameček tudi drag. Paket 24 steklenic malega piva tako stane okoli 61 evrov, steklenica običajnega viskija pa še 40 evrov več.

Foto: Gulivermage

“Alkohol ni del naše kulture in zato ni tako zlahka dostopen kot drugod po svetu, a za svetovno prvenstvo želimo zagotoviti, da bo na voljo navijačem, ki si ga želijo. Poskušamo najti določene kraje – ob hotelih in podobnih mestih, kjer je bil na voljo že prej – kjer bo pitje dovoljeno,” je obljubil Nasser Al-Khater.

Pri mamilih brez izjem

Skozi prste pa katarske oblasti nikomur zagotovo ne bodo pogledale v primeru narkotikov. “Katarski organi ne bodo delali izjem za domače ali tuje državljane. Ko je govora o kaznivih dejanjih, še posebej glede mamil, veleposlaništva tu ne bodo mogla pomagati,” je dejal šef angleške policije Mark Roberts.

Kazni na tem področju so tudi daleč najstrožje. Tamkajšnji zakon iz leta 1987 za vse kršitelje predvideva zaporno kazen do 20 let oziroma denarno v višini do 65.000 evrov, v primeru ponovitve kaznivega dejanja pa je predvidena tudi dosmrtna zaporna ali celo smrtna kazen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje