Svetovno prvenstvo 2030 na dveh celinah?

Foto: Guliverimage

Katar bo prihodnje leto gostil svetovno prvenstvo v nogometu. Štiri leta kasneje se bodo najboljše reprezentance sveta merile na turnirju, ki ga bodo skupaj organizirale ZDA, Kanada in Mehika. Za gostiteljstvo leta 2030 pa naj bi se dogovarjali Savdska Arabija in pozor - Italija.

Država z Arabskega polotoka naj bi bila sicer sama pripravljena gostiti turnir, nato pa so tamkajšnji organizatorji prišli na idejo, da bi gostiteljstvo delili. Najglasneje sta se omenjala Egipt in Maroko, s čimer bi se povezali afriška in azijska nogometna zveza. To bi bilo geografsko gledano logično, a bi tako Egipt kot Maroko morala močno izboljšati svojo nogometno infrastrukturo, obenem pa se pojavlja vprašanje ekonomskega učinka in potencialne varnosti turnirja.

Zato so v Savdski Arabiji prišli na idejo, da bi svetovno prvenstvo – takrat naj bi na njem že nastopalo 48 reprezentanc – gostili kar z Italijo. Novico o povezovanju aktualnih evropskih prvakov in zalivske države je prvi sporočil angleški Athletic, ki trdi, da ima številne vire, ki to dokazujejo.

Državi, ki sta med seboj oddaljeni več kot 3000 kilometrov, naj bi se za pomoč za oddajo skupne kandidature obrnili na svetovalno podjetje iz ZDA Boston Consultancy Group. Njuno nogometno sodelovanje je že zdaj močno (Savdska Arabija bo letos znova gostila italijanski superpokalni obračun), skupno gostovanje mundiala pa bi še dodatno okrepilo ekonomske, športne in politične vezi med obema nacijama.

Da obstaja možnost za skupno kandidaturo, je na novinarski konferenci že potrdil predsednik Italijanske nogometne zveze Gabriele Gravina, češ da bo Italija s političnimi veljaki “preučila možnosti italijanske kandidature za evropsko prvenstvo leta 2028 in za svetovno prvenstvo leta 2030, ko bo ravno sto let od prve izvedbe mundiala”. Številni navijači s celega sveta na družbenih omrežjih sicer takšni izvedbi nasprotujejo, saj se je že na letošnjem panevropskem prvenstvu pokazalo, da ni pošteno, ko morajo nogometaši in navijači med tekmami prepotovati velike razdalje.

Italijo in Savdsko Arabijo pa, če bo do kandidature res prišlo, očitno čaka močna konkurenca. Trenutni britanski premier Boris Johnson je namreč že marca letos potrdil, da si želi, da Velika Britanija in Irska leta 2030 nogomet “pripeljeta domov”. S podobnimi besedami je vztrajal tudi v začetku tega tedna, ko je dejal, da je Združeno kraljestvo pripravljeno gostiti svetovno prvenstvo 2030, ne glede na vse dogodke z Wembleyja med finalom Eura 2020 med Italijo in Anglijo.

Za jubilejni mundial naj bi se po navedbah Athletica potegovale še Španija, Portugalska in Kitajska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!