G. Krznar, tu so ključna vprašanja. Čakamo odgovore …

Nogomet 16. Avg 202220:30 > 17. Avg 2022 12:161 komentar
Delite:
FOTO: Jure Banfi

V Ljudskem vrtu se le tri mesece po osvojenem naslovu državnega prvaka začenja nova era. Temelji, na katerih pa bo gradil novi trener Damir Krznar, so tako trhli, kot v Mariboru že dolgo niso bili. Skušali smo izluščiti ključna vprašanja, na katera bo moral čim Hrvat čim prej najti odgovor.

Športni direktor Maribora Marko Šuler je z imenovanjem Damirja Krznarja zavil v novo smer. Saj ne, da so trenerji, ki so močno povezani z zagrebškim Dinamom, v Ljudskem vrtu novost. A Zlatko Zahović se je tako z Antejem Čačićem kot Krunoslavom Jurčićem opekel. Njegov naslednik, ki trenutno pač rešuje, kar se rešiti da, pa se je znova zatekel v soseščino. Je Krznar najboljša možna izbira za vijolice, ki so močno skrenile s svoje šampionske poti? Na to vprašanje bo odgovor podal čas, na vprašanja, ki sledijo, pa bo moral odgovarjati novi vodje stroke v štajerskem ponosu.

Kako na svojo stran pridobiti slačilnico?

To je vprašanje, s katerim se na začetku svojega mandata srečuje sleherni trener. Če kaj, potem je imel Radovan Karanović dobre (morda celo predobre) odnose s svojimi varovanci. Krznar bo tu verjetno deležen precej bolj hladnega sprejema. A v vsaki slačilnici so seveda posamezniki, katerih glas šteje več in katerih naklonjenost odpira marsikatera vrata tudi pri njihovih soigralcih.

V vijoličastem taboru ta status uživata predvsem ikona kluba Martin Milec in pa Rok Kronaveter. Ko bo Krznar torej začel z individualnimi sestanki z novimi varovanci, bi s tema dvema nogometašema veljalo posedeti nekoliko dlje kot z drugimi.

Martin Milec je vodja mariborske slačilnice. Kako pomemben pa je na igrišču, smo znova izvedeli zdaj – ko na žalost zaradi poškodbe ne more pomagati soigralcem.

Kako na hitro pomiriti navijače?

Maribor je trenutno na zelo nizki točki svoje zgodovine, navijači pa dejstva, da bo novi trener Hrvat, predvsem pa nekdo, ki nima tako opevanega “mariborskega DNK-ja”, niso sprejeli z navdušenjem. A vemo, da se navijaško razpoloženje hitro menja, v Ljubljani je najboljši dokaz za to Albert Riera.

Odgovor, kako na svojo stran pridobiti navijače, je torej jasen. Če bo Krznar uspel na zadnji stopnički kvalifikacij za Konferenčno ligo preskočiti romunski Cluj in vijolicam zagotoviti evropsko jesen, potem bo naklonjenost nogometnih fanatikov v mestu ob Dravi tu. Brez kančka dvoma. Številni navijači sicer že vnaprej obupujejo nad dejstvom, da je romunski prvak premočan tekmec za Maribor, a tu velja vendarle v bližnjo prihodnost pogledati s kančkom več optimizma.

Navijaška podpora bo že v četrtek za Mariborčane zelo, zelo pomembna. FOTO: Jure Banfi.

Ne pozabimo, Cluj je v kvalifikacijah za Ligo prvakov izpadel proti armenskem Pyuniku, ki ga je kasneje Crvena Zvezda odpihnila s skupnih 7:0. Za nameček se je nedavno poškodoval še prvi golgeter romunskih prvakov Gabriel Debeljuh … A o nasprotniku Mariborčanov več v prihodnjih dneh, po šok terapiji v Ljudskem vrtu pa so možnosti za napredovanje vijolic vendarle nekoliko večje.

Kakšno bo sodelovanje z Markom Šulerjem?

Športni direktor Maribora je po slovesu Simona Rožmana in prihodu Radovana Karanovića dobil dodatna pooblastila, tudi ko gre za vodenje članske ekipe vijolic. Nobena skrivnost ni, da je dolgoletni nogometaš aktualnih prvakov zelo tesno sodeloval s strokovnim štabom, svetoval je tudi pri izbiri igralcev na terenu. Sodeloval je na vsakem pomembnejšem sestanku prvega moštva, med tekmami sedel na mariborski klopi in bil med polčasom ter po tekmah v mariborski garderobi.

Karanoviću je ta stil “sovodenja” morda ustrezal, precej manj verjetno pa je, da bo tudi Krznarju. Vsekakor je to tema, ki jo bosta oziroma sta jo s Šulerjem verjetno že odprla. Korošec ima kot športni direktor seveda vso pravico, da sam izbere način, kako bo opravljal svojo službo. A enako velja tudi za trenerja. Morda bi bilo celo bolje, če bo Hrvat Šulerja “odrešil” nekaterih operativnih obveznosti pri vodenju prve ekipe, da se bo ta lahko še bolj posvetil delu na nogometni tržnici. In tu pridemo do naslednjega vprašanja, ki zahteva odgovor.

Foto: Jure Banfi

Kako rešiti pomanjkanje kvalitete v moštvu?

Nihče več ne beži od dejstva, da ekipi Maribora v tem trenutku manjka tudi kvaliteta. Nogometašev z dodano vrednostjo v ekipi je malo. Martin Milec je žal poškodovan, Rok Kronaveter po izpuščenih pripravah zaradi poškodbe izven forme, od novincev izstopa Roko Baturina, ki pa dolgo, dolgo časa ni igral resnega nogometa in ima zaradi strnjenega ritma tekem težave s fizično pripravljenostjo. Ostali poletni prišleki pa bodo morali dvigniti raven svoje forme, da jih bomo lahko resnično poimenovali kot mariborske okrepitve.

Tudi v iskanju kvalitete se odgovor zdi precej na dlani. Ob dejstvu, da je Maribor še vedno v vse prej kot bleščeči finančni situaciji, bi se vijolice lahko znova zatekle k posojam. Te so, kakorkoli obrnemo, lani naslov prvaka vrnile v Ljudski vrt. In kot naročeno Damir Krznar prihaja iz druge ekipe zagrebškega Dinama, ki bo v naslednjih dneh uradno prenehala delovati.

Se bo Krznar ob prihodu v Maribor spomnil na katerega izmed svojih nekdanjih varovancev? Foto: Guliverimages

Precej igralcev je tako iz Zagreba že odšlo. Tudi denimo Neven Đurasek (Šahtar Donetsk), Duje Čop (Šibenik) in Marijan Čabraja (Hibernians), ki so lani igrali v Prvi ligi Telemach. A Dinamo ima še vedno v svojih vrstah celo kopico talentiranih, pa tudi že dokazanih nogometašev, za katere se zdi, da trenutno nimajo mesta v zasedbi, ki jo vodi Ante Čačić. 

Daniel Štefulj, Marko Bulat, Antonio Marin, morda tudi Marko Tolić. To so imena, ki bi lahko v prihodnjih dneh z dresom Maribora pozirala v Ljudskem vrtu. Če seveda Krznar in Šuler ne najdeta kakšnih novih rešitev oziroma okrepitev iz drugih nogometnih smeri. Dvomimo, da iz Nigerije, kajti tudi novi trener Maribora bo verjetno vodstvo kluba vprašal, kje je že davno napovedani krilni napadalec Ishaq Rafiu.

Komentari

Vaš komentar