Grešni kozel: V drobovju pariške “katastrofe” Lionela Messija

Nogomet 5. Jun 202320:00 0 komentarjev
Lionel Messi
FOTO: Profimedia.

Lionel Messi je zaključil dveletno obdobje v majici PSG, ki bo šlo v zgodovino kot neuspeh. Iz Pariza so ga navijači pospremili z žvižgi, čeprav je bil njihov z naskokom najboljši igralec. Preverimo, kako je Argentincu v Franciji v resnici šlo.

V dveh sezonah je Lionel Messi s PSG osvojil dva naslova državnega prvaka. V ligi prvakov je dvakrat izpadel v osmini finala. Letos je bil zanj in soigralce usoden Bayern München, lani pa poznejši evropski prvak Real Madrid. Tudi od francoskega pokala se je obakrat poslovil v osmini finala. Lani po enajstmetrovkah proti Nici, letos proti Marseillu.  S suvereno zmago nad Nantesom s 4:0 je konec julija lani osvojil francoski superpokal, tako da Pariz zapušča s tremi lovorikami.

Kljub temu da so sezono 2021/22 mnogi označili za katastrofalno, za Argentinca sploh ni bila tako zelo slaba. V vseh tekmovanjih je v 34 nastopih dosegel 11 golov in zbral 15 asistenc. Da še zdaleč ni bil zanič, potrjuje tudi algoritem Sofascore, ki pravi, da je bil s povprečno oceno 7,75 drugi najboljši igralec francoske Ligue 1 za soigralcem Kylianom Mbappejem.

Francoski zvezdnik v napadu PSG je bil po Sofascoru v sezoni 2022/23 z oceno 7,42 precej za Messijem, ki je bil s povprečno oceno 8,11 krepko najboljši, a je bil vseeno še četrtič v nizu izbran za najboljšega igralca najboljše francoske nogometne lige. Tudi to o tamkajšnjih ustvarjalcih javnega mnenja pove veliko.

Najboljši igralci Ligue 1 po oceni Sofascore:

Sezona 2021/22:
7,77 – Kylian Mbappe (PSG)
7,75 – Lionel Messi (PSG)
7,73 – Dimitri Payet (Marseille)
7,56 – Benjamin Bourigeaud (Rennes)
7,42 – Teji Savanier (Montpellier)

Sezona 2022/23:
8,11 – Lionel Messi (PSG)
7,56 – Remy Cabella (Lille)
7,52 – Branco van den Boomen (Toulouse)
7,42 – Kylian Mbappe (PSG)
7,39 – Benjamin Bourigeaud (Rennes)

Slika v javnosti precej drugačna od realnosti

V do tujcev vedno kritični francoski javnosti na čelu s tamkajšnjo medijsko srenjo je bil Messi označen za velik spodrsljaj, kot tak pa nezaželen tudi pri navijačih, ki so ga po sobotnem zadnjem nastopu, novem šokantnem porazu proti Clermontu z 2:3, na pot iz Pariza pospremili z žvižgi.

Toda Messi je, v nasprotju s sliko, ki se je ustvarila v širši javnosti, pri PSG prav tako blestel in vlekel glavne niti v napadu. Zato bo zelo zanimivo videti, kako se bodo Parižani ob slabo sestavljeni ekipi, ki za prihodnost ne obeta veliko dobrega, znašli brez njega.

Če poleti ne bo prišlo do poštene rekonstrukcije bogate zasedbe, morda tudi tako samoumevnega naslova francoskega prvaka, ki ga je PSG osvojil še devetič v nizu, ne bo.

V prvenstvu in ligi prvakov je (spet) blestel

Messi je v dveh letih za PSG v 75 nastopih v vseh tekmovanjih dosegel 32 golov in prispeval kar 34 asistenc. Ustvaril je 54 velikih priložnosti in v povprečju na tekmo prispeval kar 2,6 ključnih podaj. Še več je bilo v povprečju uspešnih preigravanj, ki so mu na tekmo uspeli, skorajda tri (2,88).

To so številke, ki jih boste našli pri redko kateremu nogometašu z najvišje ravni, kar potrjuje tudi njegova povprečna ocena pariških nastopov. Sofascore pravi: 7,91.

V francoskem prvenstvu je za PSG na 58 tekmah zbral 22 golov in 31 asistenc. V ligi prvakov na 14 tekmah 9 golov in 4 asistence. V pokalu je zaigral le dvakrat, njegova statistika golov in asistenc pa je v tem tekmovanju ostala prazna. V edinem nastopu v francoskem superpokalu je zadel.

Katastrofalna statistika? Ni videti tako. Bolj se zdi, da je bil Messi ob številnih kadrovskih spodrsljajih vodstva PSG na čelu z njegovim katarskim lastnikom Nasserjem Al Khelaifijem pač najlažja tarča.

Malo za šalo, malo za res – bil je dežurni grešni kozel. Po angleško “Goat”. G.O.A.T., kot s kratico v angleško govorečem nogometnem svetu radi označimo besedno zvezo “Greatest of All Time”. Najboljši vseh časov …

FOTO: Guliverimages.