Guberac: Riera je bil v Kopru kot prostitutka za 1500 evrov

Nogomet 28. Feb 20237:28 4 komentarji
Albert Riera se je po tekmi zapletel z direktorjem Kopra Antejem Gubercem. Foto: SPS

Odnosi med Olimpijo in Koprom so bili skozi zgodovino obeh klubov takšni in drugačni. V teh dneh se zdi, da so na najnižji točki. No, če smo bolj konkretni, so takšni odnosi med družino Guberac, ki vodi primorskega prvoligaša, in trenerjem zmajev Albertom Riero. Zaradi dogodkov po sobotni tekmi, ko se je ob igrišču in v tunelu pred garderobami dogajalo marsikaj, je zavrela kri predsedniku kanarčkov Anteju Gubercu, ki je, kot smo to od njega vajeni, brez dlake na jeziku povedal, kaj si misli o Špancu na klopi Ljubljančanov.

Kakorkoli obrnemo, bi FC Koper brez Anteja Guberca danes verjetno životaril v nižjih slovenskih ligah. Uspešni primorski poslovnež je v različnih obdobjih s svojim denarjem klub ohranjal pri življenju, v zadnjih letih pa ga je znova iz nižjih lig vračal med slovensko elito. Krona tega truda je bila lanskoletna lovorika v slovenskem pokalu.

Guberac nogomet doživlja zelo čustveno. Takšni so tudi njegovi medijski nastopi in s tem pristopom nogometno javnost redko pusti ravnodušno. V teh dneh prvi mož kanarčkov še zdaleč ni dobre volje. S svojim obnašanjem ga je namreč zelo, zelo razjezil trener Olimpije Albert Riera.

“Najprej želim povedati, da Olimpijo kot klub spoštujem. Ne glede na to, kar se piše za Adama Deliusa in Igorja Barišića, sta zame korektni osebi in priznam, da so trenutno najboljši v ligi. Tudi večina igralcev je izvrstnih fantov, ampak to, kar počne Albert Riera, je nedopustno,” ob našem klicu začne Ante Guberac.

In nadaljuje.

“Te njegove izjave o tem, da je potrebno ponavljati derbi … Potem bi morala Olimpija ponavljati vsaj šest tekem. V soboto ne bom rekel, da niso bili boljši. Ampak boljši so bili, ker sodniški kriterij ni bil enakovreden. Vse majhne situacije so bile dosojene njim v prid. Vprašanje, kako bi se končala tekma, če bi bil sodniški kriterij enak za obe ekipi. Da ne govorimo o tem, da sta bili samo dve minuti dodatka na koncu tekme. Že samo njihovo slavje ob golu je trajalo toliko časa, da o ostalih dogodkih sploh ne govorim. To kaže nespoštovanje sodnikov do našega kluba. To je smešno!”

Ante Guberac. FOTO: Uroš Skaza

To je bil rasističen izpad

Dogodke takoj po koncu tekme je spremljal s častne tribune. Ob prihodu v tunel pred garderobami pa se je tudi sam zapletel v besedni dvoboj s trenerjem zmajev. Kako je sam videl dogajanje po koncu obračuna med Koprom in Olimpijo?

“Riera je fizično napadel našo klop. To je nedopustno. In če bo zato dobil samo eno tekmo prepovedi, je to norost. Čakam, kaj bo storila Nogometna zveza Slovenije. Sam sem dobil tri tekme kazni, ko sem se pritoževal samo nad nogometnimi zadevami. Tu pa govorimo o rasizmu oziroma etičnem sovražnem govoru. Po tekmi je namreč v tunelu, to so slišali vsi in to je v poročilu zapisal tudi delegat, našo družino zmerjal s ‘cigani’ in govoril o tem, da je Koper ‘ciganski klub’. V našem klubu so vsi enakovredni, romi, muslimani, Albanci, Srbi, Slovenci, Hrvati, vse to so ljudje in so v našem klubu dobrodošli. Mi ne delamo razlik,” poudarja prvi mož primorskega prvoligaša.

Kaj se je dogajalo po tekmi v Kopru?

Riera je v Koper prišel kot prostitutka

Predsednik Kopra se nad obnašanjem trenerja Olimpije čudi tudi zato, ker Riero z obalnim prvoligašem veže tudi zgodovina. Januarja 2016 se je namreč Španec iz Zavrča kot zvezdniška okrepitev preselil v Koper, a v drugi polovici sezone za Primorce odigral eno samo tekmo. Po koncu sezone je končal svojo nogometno kariero, katere krona so bili nastopi v majici Galatasaraya, Manchester Cityja in Liverpoola.

“Albert Riera je očitno pozabil, na kakšen način je prišel v Koper leta 2016. Kot prostitutka se je iz Zavrča prodal za 1.500 evrov in s somišljeniki so klub spravili v peto ligo. Ta klub mu je takrat omogočil preživetje. Ne vem, če je res pojedel vso nogometno pamet sveta, sicer ne bi bil pred sedmimi leti v situaciji, ko je bil odvisen od koprskih 1.500 evrov. Očitno ni tako zelo pameten, kajne?” brez dlake na jeziku svoje mnenje o Špancu predstavi koprski predsednik.

Koprska nogometna zgodba Alberta Riere je bila kratka in nič kaj sladka. Foto: SPS

Trener ima polno zaupanje kluba

Koprska pomlad je za zdaj rezultatsko neuspešna. Kanarčki so na štirih tekmah zbrali eno samo točko in na prvenstveni lestvici z drugega mesta padli na peto, ki ob koncu sezone ne prinaša vozovnice v Evropo. Guberac je bil v preteklosti znan po tem, da s trenerji ni imel posebnega potrpljenja, a v tem primeru je očitno drugače.

“Trener Zoran Zeljković ima polno zaupanje kluba. Sprememba se bo zgodila le v primeru, če bo želel sam oditi. Ne bo konec sveta, če eno leto ne bomo v Evropi. Ampak verjamem, da bomo, ker imamo kvalitetno ekipo. Kar nekaj stvari nam ni šlo na roko v teh štirih tekmah, ampak življenje niso štiri tekme. Tekmi z Mariborom in Olimpijo sta bili polni tempa, res lepi tudi za gledalce. In za to potrebuješ dve dobri ekipi. Kvaliteto imamo in sploh me ne skrbi za prihodnost. Imamo svoje težave, delamo napake, potem pride še malce smole in trenutno rezultati niso najboljši,” ocenjuje Ante Guberac.

In zaključuje.

“Nima smisla objokovati tega kar je bilo. Krivi smo sami in sami se bomo izvlekli iz tega. Ne morem pa preko tega, da se nekdo na našem stadionu, v našem domu tako obnaša.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje