Guberac: V vseh 20 letih še nisem videl tako bojazljivega Maribora

Nogomet 26. Sep 202313:01 3 komentarji
Ante Guberac. Foto: Uroš Skaza

Malo je bilo junakov, ki bi napovedali, da bo v zaključku septembra FC Koper tik pod vrhom prvenstvene lestvice in najresnejši izzivalec prvega favorita za naslov Celja. A prenovljena zasedba kanarčkov za zdaj odlično kljubuje prvenstvenim izzivom in je v prvem delu sezone že premagala tako Olimpijo kot tudi Maribor. Po zadnji veliki zmagi smo se pogovarjali s predsednikom kanarčkov Antejem Gubercem.

Ante Guberac, že vrsto let alfa in omega koprskega prvoligaša, je vedno zanimiv sogovornik. Tako takrat, ko njegovi ekipi ne gre vse po načrtih kot tudi v tem obdobju, ko so kanarčki sijajno začeli sezono in so trenutno celo prvi izzivalec Celja na vrhu prvenstvene lestvice.

Dobri rezultati rišejo nasmeh na obraz predsednika kluba, ki pa ima v tem trenutku zaradi uspehov svojega moštva tudi malce več dela. Guberac je namreč človek, ki v največji meri finančno skrbi za stabilnost kluba in mi ga s klicem zmotimo ravno pri delu v svojem podjetju. No, nekaj časa za Sprotklub si vendarle vzame, čeprav v šali prizna, da res mora te dni v pisarni ostajati kakšno uro dlje, ker so si koprski nogometaši z zmagami priigrali ker precej premij.

Foto: Uroš Skaza

A to so sladke stvari, ki jih ob uspehih svoje ekipe z veseljem izpolni prvi mož Koprčanov. Slabo varovana skrivnost je, da so Anteju Gubercu od vseh zmag najslajše tiste proti Olimpiji in Mariboru. Tako pač je, največja slovenska kluba je vselej lepo premagati, četudi Guberac deli mnenje slovenske javnosti, da vijolice trenutno niso na pravem nivoju. A je prepričan, da se bodo hitro pobrale.

“Če sem iskren, vsi v klubu smo verjeli v zmago. Toda sam sem s svojimi izkušnjami ves teden opozarjal igralce in trenerja – Maribora nikoli ne smeš odpisati. Samo vprašanje časa je, kdaj bo Maribor spet pravi Maribor. Mi smo v nedeljo izkoristili njihov slab moment. Vsaj dvajset let sem vpet v nogomet, s Koprom smo odigrali ogromno tekem v Ljudskem vrtu. V vseh teh letih nisem videl bolj bojazljivega Maribora,” priznava prvi mož kanarčkov.

V nadaljevanju preberite, kaj Ante Guberac odgovarja Albertu Rieri oziroma njegovemu razmišljanju, da je Celje trenutno najboljša ekipa v ligi. Preverite tudi, zakaj je predsednik Kopra hvaležen Olimpiji in kako zelo zadovoljen je, da so v klubu vztrajali s trenerjem Zoranom Zeljkovićem. Med drugim boste izvedeli, ali na Primorskem že razmišljajo o tem, da bi lahko spet krojili vrh prvenstvene lestvice ob koncu sezone …

Ante Guberac. Foto: Uroš Skaza

G. Guberac, za vami je izvrsten začetek nove sezone. Koper smo pred sezono uvrščali nekako v drugi rang klubov na lestvici, zagotovo pa ne v družbo Celja, Maribora in Olimpije na samem. Ste tudi presenečeni nam tem, kako dobro vam gre trenutno?

Od začetka sezone smo vedeli, kaj počnemo. Naredili smo dober skavting, za kar gre pohvala športnemu direktorju, trenerju in tudi Safetu Hadžiću, ki skrbi za ta del. A naredili nismo še nič. Ni še čas za bombastične izjave.

Ni vse odvisno samo od kvalitete. Sam vedno pravim, da je pomemben tudi dejavnik sreče. Poglejte denimo tekmo med Celjem in Radomljami. Odločila jo je sreča, ne ker je bil nekdo boljši. Že lani sem opozarjal, da moraš imeti za najvišja mesta v naši ligi precej športne sreče. Zadeve so zelo izenačene. Zato zdaj govoriti, da je nekdo boljši od drugih nima smisla. Razlike med ekipami so zelo majhne. Nihče še ni superioren, niti Celje. Nogomet se igra 90 minut in celoten drugi polčas so bili v Kopru podrejeni. Ko Riera pravi, kako zelo so dobri, to ne drži. Niso zmagali, njihov golman pa je bil igralec tekme. To vse pove.

Na relaciji FC Koper – Albert Riera že dolgo ni prav nobene ljubezni. Foto: Aleš Fevžer

Te sreče, o kateri govorite, vam je zmanjkalo tudi v lanski sezoni, ko ste imeli Evropo že v rokah, a ste na koncu ostali brez nje …

Lani so se Domžale v Evropo uvrstile samo zato, ker so imele več sreče od Kopra, ne zato, ker so bili tako dobri. Mi zapravimo enajstmetrovko, naš branilec pade v odločilnem trenutku in oni dosežejo gol. V zadnjih minutah smo dvakrat zadeli svojega igralca na golovi črti in Domžale so na ta način dobile Evropo. Odločil je dejavnik sreče.

Omenjali ste sestavo ekipe, veliko je že bilo povedanega o tem, da ste se marsikaj naučili na napakah iz lanske sezone. Zdaj naj bi bilo glavno vodilo to, da v Kopru ustvarite zdravo slačilnico povezanih fantov, ki bodo garali drug za drugega in za klub. Kako vi vidite sestavo moštva?

To je ekipa, ki je narejena dolgoročno. Tudi trener je po tekmi z Mariborom lepo povedal, da imamo še ogromno rezerv. Ruedl je letnik 2004, Groznica 2002, Ankrah 2002, Hrvatin 2006, Pabai 2001, Mittendorfer 2000, Tičić 2000, Tepšić 2002, Pavlović 2001. Tu je še mladi Diaby, ki mora še malce taktično napredovati, potem pa boste vsi presenečeni, kako dober je. To je mlada ekipa, ki je sestavljena dolgoročno. Me pa veseli, da je že zdaj na igrišču konkurenčna. Nihče nas še ni nadigral, fizično so fantje odlično pripravljeni. V dvobojih ena na ena smo najboljši v ligi. Bo pa, kot sem dejal, končni rezultat zelo odvisen tudi od dejavnika sreče.

Je torej to ekipa, ki lahko še raste v tej sezoni?

Naj poudarim, da je Enej Jelenič prišel šele v tem mesecu. Ob koncu prestopnega roka smo se okrepiti tudi z Ramazanom Orazovim. Čakamo tudi, da se popolnoma pripravi Ahmed Ankrah.

Naši vložki v ekipo so bili na začetku sezone relativno nizki in že s temi fanti je Zoran Zeljković ustvarjal izjemne rezultate. Hvalimo sposobnosti Riere, ki pa ima na voljo igralce, ki so plačani 20.000 evrov na mesec. Enako velja za Olimpijo in Maribor. Pri nas so razmere precej drugačne, ampak ko pridemo na igrišče, se ta razlike ne opazi. To je kakovost trenažnega procesa. Zasluge za to pa ima trener in zato je Zoran Zeljković danes trener Kopra.

Zoran Zeljković je po dolgih letih koprski trener, ki mu vodstvo kluba brezpogojno zaupa. FOTO: Aleš Fevžer.

Res dolgo se v Kopru že ni zgodilo, da je trener vstopil v svojo tretjo sezono na čelu kluba. Zoranu Zeljkoviću ste po koncu sezone dali zaupnico, kljub temu, da se Koper ni uvrstil v Evropo, je ostal trener prvega moštva.  Kot ste poudarili je bila ta odločitev očitno pravilna …

Zakaj nisem menjal Zorana Zeljkovića? Ker Koper ni bil slab, ampak ga je zapustila športna sreča. Celoten drugi del smo imeli praktično deset poškodovanih igralcev. Trener je ekipo sestavil glede na to, kdo je zdrav in ne glede na to, kdo si zasluži igrati. Kdor je bil zdrav, je igral.

Ne bi bilo korektno, če bi v takšnem trenutku menjali trenerja. Sploh zato, ker smo bili vse do zadnjih minut sezone v igri za Evropo. V 90. minuti je Kotnik zadel vratnico. Če bi se žoga odbila v gol, bi bil Koper v Evropi, Zeljković pa bi izpolnil svoj cilj.

Morda bi v primeru, da bi deset krogov pred koncem Koper močno zaostajal za Domžalami ali Muro res povlekli kakšno potezo menjave trenerja, ampak bili smo ves čas zraven. Trener je dobro delal, zato nismo videli nobenega razloga, da ga Zeljkovića zamenjamo.

Veliko sva govorila o mladih igralcih, ki so prihodnost Kopra, ampak vaš velik ulov to poletje je bil tudi Nik Omladič, ki je po vrnitvi v Slovenijo hitro dokazal, za kako kakovostnega nogometaša gre. Kako gledate na njegovo vlogo pri odličnem začetku sezone?

Ko smo izvedeli, da obstaja možnost za sodelovanje z Nikom Omladičem, nismo razmišljali niti minuto. Vedeli smo, da je igralec, ki bo delal razliko v naši ligi. Ne vem, kam je gledala Olimpija, ni skrivnost, da je čakal njihov klic, a ga ni dobil. Lahko jim rečem samo hvala.

Nik ustvarja dodano vrednost. Ne bi se rad pretirano vmešaval v odločitve selektorja, ki se na koncu sam odloči, kdo je primeren za reprezentanco, ampak Omladič je trenutno najboljši igralec lige. To je dokazal tako proti Olimpiji kot proti Mariboru. Povem pa vem, da še ni na svojih 100 odstotkih zmožnosti. Še boljši bo.

Delimo mnenje predsednika Kopra, da je Nik Omladič trenutno eden najboljših igralcev lige. Foto: Jure Banfi

Ta vikend je prinesel še eno veliko zmago za vašo ekipo, ko ste v Ljudskem vrtu premagali Maribor. Igrišče je v veliki meri pokazalo, da je trenutno Koper v marsičem pred vijolicami. Kakovost kadra, želja, energija, vse to je bilo večji del tekme na vaši strani. Kako ste vi videli tekmo?

To je ta kakovost skavtinga, o kateri sem govoril. Ali opraviš svoje delo ali pa ga ne opraviš, to je ta razlika. Nas je lanska zima veliko naučila, ko smo ta posel opravili slabo. Prišli so igralci brez ritma tekem in na koncu vemo, kakšen je bil rezultat. Manjkala je dodana vrednost.

To poletje smo bili zelo prividni. Niti en igralec ni prišel samo po zaslugi videoposnetkov, vsak je moral priti v Koper in se dokazati na treningih in pripravljalnih tekmah, šele potem je dobil pogodbo.

Zadetek Kopra za zmago v Mariboru

Dolgo ste že v nogometu, dolgo ste na čelu Kopra. Glede na vse, kar se je dogajalo z Mariborom v zadnjih tednih, ste bili že kdaj prej v vseh teh letih gostovanj na Štajerskem tako prepričani v uspeh vaše ekipe v Ljudskem vrtu?

Če sem iskren, vsi v klubu smo verjeli v zmago. A sam sem s svojimi izkušnjami ves teden opozarjal igralce in trenerja – Maribora nikoli ne smeš odpisati. Samo vprašanje časa je, kdaj bo Maribor spet pravi Maribor. Mi smo v nedeljo izkoristili njihov slab moment. Vsaj dvajset let sem vpet v nogomet, s Koprom smo odigrali ogromno tekem v Ljudskem vrtu. V vseh teh letih nisem videl bolj bojazljivega Maribora.

Ko si prišel v Maribor, je bilo vedno težko preživeti. Zdaj pa se je videlo, da fantje niso samozavestni, da igrajo v strahu. Kot da so vedeli, kje je Koper močan in jim lahko povzroči težave. Koper še nikoli ni imel hitrejše vezne linije, na krilih imamo Maksa in Nkado, za katerega ne veš, kdo je hitrejši.

Fantje so želeli čim prej rešiti tekmo in potem so se nam dogajale napake v zaključkih. Sicer bi bilo do 60. minute vsega konec. Ne glede na to, je po mojem mnenju tako celo slajše. Zmage z 1:0 so meni osebno najbolj pri srcu. Res je, da trpiš do 95. minute, ampak takšne zmage so najlepše. Ko nekdo do konca misli, da je blizu, a je tako daleč.

Koper je Mariboru v nedeljo zadal še enega v nizu težkih udarcev. Foto: Jure Banfi

Kar se tiče vaših napovedi pred sezono, ste nas letos malce presenetili. V prejšnjih letih ste si javno zastavljali visoke cilje, letos ste bili v tem pogledu precej bolj skromni,. Zdaj pa so rezultati tako dobri, da vas za konec moramo vprašati še o tem, ali boste zdaj v vašem razmišljanju o nadaljevanju sezone kaj bolj ambiciozni?

Če si športnik, vedno tekmuješ zato, da zmagaš. Prva želja je naslov prvaka, druga želja je Evropa, tretja je obstanek v ligi. To je nogomet. Tudi mediji ste izpostavili vrstni red Celje, Olimpija, Maribor. Potem pa smo bili mi uvrščeni v ta boj z Domžalami in Muro za četrto mesto. Ne pozabimo še na Bravo, ki mu kaže trenutno zelo dobro.

Mi bomo šli iz tekme v tekmo, kot športniki pa imamo cilj, da izkoristimo vse, kar se nam bo ponudilo. Bomo videli, kam nas bo to pripeljalo. Glede na vložke Maribora, Olimpije in Celja ni imelo smisla, da pred sezono veliko govorimo in napovedujemo.

Spremenili in pomladili smo ekipo. Fantje dajejo več, kot smo pričakovali. Ekipa je nova, a hitro se je uigrala, Zoran je dobro sestavil moštvo. A še enkrat poudarjam tisto, kar je po zmagi nad Mariborom rekel tudi trener. Zmoremo še veliko, veliko bolje. Če bomo zdravi! Ko se uigrajo še novinci, potem bo to spet še boljši Koper.