Haaland vabi Norvežane: “Pridite z nami v boj”

Liga narodov 9. Jun 202214:00 > 15:17 0 komentarjev
Foto: Gulvierimages

Če sta stadiona Stožice in slovita Marakana na zadnjih dveh tekmah slovenske reprezentance kazala bolj klavrno navijaško podobo, bodo prizori s tribun stadiona Ullevål nocoj precej drugačni. Norveško je zajela nogometna vročica. Takšna, kot jo močno pogrešamo v Sloveniji.

Koledar je kazal 21. junij 2000, ko je nogometna reprezentanca Norveške zadnjič igrala tekmo na velikem tekmovanju. Prizorišče? Stadion GelreDome v Arnhemu na Nizozemskem. Nasprotnik? Popolnoma enak kot nocoj – Slovenija. Razplet srečanja ni zadovoljil nikogar. Delitev točk ob remiju brez zadetkov je pomenila, da sta iz skupine v izločilne boje evropskega prvenstva napredovali reprezentanci Španije in Jugoslavije.

To bo že deseta medsebojna tekma Slovenije in Norveške. Naša izbrana vrsta je vikinge doslej ugnala le enkrat, oktobra 2013 je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Stožicah s tremi zadetki Milivoja Novakovića slavila s 3:0.

Foto: SPS

Kapetan, ki je postal selektor

Slovenija je od takrat še dvakrat potovala na veliko tekmovanje. Leta 2002 so varovanci Srečka Katanca igrali na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem, osem let kasneje se je Slovenija pod vodstvom Matjaža Keka uvrstila na mundial v Južno Afriko. Norvežani pa že dolgih 22 let niso okusili slasti igranja na velikem tekmovanju.

Ståle Solbakken je bil zadnji kapetan, ki je na velikem tekmovanju na igrišču vodil reprezentanco Norveške. Zdaj jo želi kot trener vrniti na svetovni nogometni zemljevid. Nekdanji trener Kobenhavna, ki je na Dansko v svojem mandatu denimo pripeljal Benjamina Verbiča, je svojo selektorsko pot začel leta 2020, v kvalifikacijski skupini za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju pa je s svojimi fanti zaostal za Turki in Nizozemci.

Foto: Guliverimages

Kljub statusu favorita Norvežani ostajajo previdni

A nogometno prebujenje so Norvežani doživeli v teh dneh. Predvsem po zaslugi izjemnega Erlinga Haalanda so vikingi na gostovanju premagali tako Srbijo kot tudi Švedsko in pred prvo domačo tekmo norveške reprezentance v tem ciklusu je zanimanje domačih navijačev za tekmo v Oslu ogromno. Povsem mogoče je, da se bo tik pred tekmo iskala karta več. Na tekmo s posebnim promocijskim videom vabijo tudi norveški reprezentanti. Še več, da zagotovi čim bolj polne tribune največjega stadiona na Norveškem, ki sprejme 28.000 gledalcev, je selektor kar na tiskovni konferenci potrdil, da bo novi zvezdnik Manchester Cityja začel tekmo s Slovenijo.

Glede na zabaven video pred tekmo s Slovenijo, je vzdušje v Norveškem taboru izvrstno. Povsem drugačno kot v slovenskem. A ne glede na to, da bili sta reprezentanci v zadnjem tednu diametralno nasprotno uspešni, norveški selektor Solbakken opozarja, da zmaga Skandinavcev proti naši izbrani vrsti ni samoumevna.

“Slovenija je imela nekaj smole na prvih dveh tekmah. Reprezentanca premore kar nekaj kvalitete in zagotovo bodo prišli trenutki tekme, ko nam bodo enakovredni. V psihološkem smislu bo tokratna tekma nekoliko drugačna, kot sta bili prvi dve, a moramo biti ravno tako disciplinirani, kot smo bili na prvih dveh tekmah. Želimo nadzorovati dogajanje na igrišču. Naš cilj je, da unovčimo njihove šibkosti,” pred obračunom razmišlja norveški selektor.

Tekmo med Norveško in Slovenijo si boste lahko nocoj ob 20.45 v živo ogledali na Sportklubu. S studijskim delom pričnemo ob 20.00, v naši družbi bo nekdanji slovenski reprezentant Nejc Skubic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!