Iskreni Benjamin Šeško: Tepe me, ker sem predobrega srca

Nogomet 12. Okt 202213:04 0 komentarjev
Benjamin Šeško med pogovorom za SportKlub. FOTO: Uroš Skaza

Z Benjaminom Šeškom, najbolj vročim slovenskim nogometašem ta hip, smo se pogovarjali o Ligi prvakov, v kateri še čaka na prvi gol, slabši strelski formi, sebičnosti soigralcev pri Salzburgu in seveda tudi o slovenski reprezentanci oziroma žrebu kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo 2024.

Benjamin Šeško je včeraj ob remiju Salzburga proti Dinamu v Zagrebu z 1:1 tudi v desetem nastopu v Ligi prvakov (504 minut igre) ostal brez gola v Ligi prvakov. Prav veliko pri žogi ni bil. Tudi po zaslugi sebičnosti soigralcev, ki je najbolj do izraza prišla v drugem polčasu.

Takrat je imel Salzburg na voljo prosti strel z leve strani, ki ga je želel izvesti 19-letni slovenski napadalec, a mu je žogo iz rok iztrgal hrvaški reprezentant Luka Sučić, ki se mu mladi Radečan ni znal postaviti po robu in odkorakal stran.

“Morda sem predobrega srca, kar me v življenju včasih tepe,” nam je to, da mu morda še manjka pozitivne predrznosti, po tekmi priznal visokorasli napadalec.

Pod tribuno zagrebškega Maksimirja smo se z njim pogovarjali tudi o slabši strelski formi, pomanjkljivosti v njegovi igri in o slovenski reprezentanci. Glede uvrstitve na evropsko prvenstvo 2024 je velik optimist.

Po tekmi ni bil najbolj zadovoljen. FOTO: Uroš Skaza

Nov remi, tretji v četrtem nastopu, ste z rezultatom zadovoljni?
Tekma je bila, tako kot sem tudi napovedal, zahtevna. Takšna, kot sem pričakoval. Borili smo se do zadnjega. Bilo je še težje kot nazadnje. Osvojili smo točko, kar je pomembno. Treba se je osredotočiti na prihodnost in Chelsea, ki v naslednjem krogu prihaja k nam.

Je Liga prvakov za Salzburg velik pritisk? Je napredovanje v izločilne dele cilj?
Ne, tukaj nekega velikega pritiska zaradi Lige prvakov ni. To tekmovanje jemljemo predvsem kot nagrado za vse nas, da se pokažemo. To je tudi naš največji plus.

Če bi danes zmagali, bi bili že zelo blizu napredovanja.
Seveda nam je zaradi tega malo žal, pomenilo bi nam veliko, ampak na koncu je rezultat realen. Res je, da smo bili blizu drugega gola, a je bilo tudi na drugi strani podobno. Oboji smo imeli srečo in nesrečo.

Igrali ste 85 minut in se spet precej razdajali za ekipo.
Da, sem kar precej utrujen. Od sebe sem dal vse, kar lahko. Boril sem se do konca.

V Ligi prvakov je do zdaj zbral 10 tekem oziroma 504 minut igre. FOTO: Uroš Skaza.

Zdi se celo, da tečete preveč in zaradi tega ostanete brez potrebne svežine za zaključke akcij.

To je stvar, ki jo bom moral popraviti. Teči bi moral bolj pametno. Ko imam energijo, sem najbolj nevaren. Takrat me je težko ustaviti. Tukaj vidim največjo razliko med mojimi igrami v klubu in v reprezentanci. Tudi v dresu Slovenije veliko pretečem, ampak tečem kot napadalec, ohranim energijo za napad. Tukaj je treba vseskozi pritiskati. Moram še naprej dajati vse od sebe, a pametneje teči, se bolje postavljati. Moram se učiti.

Tudi na deseti tekmi v Ligi prvakov ste ostali brez gola. Ste razočarani?
Spet sem imel nekaj priložnosti, a očitno bom za prvi gol potreboval še kanček sreče. Da pridem v pravo akcijo in zabijem. Verjamem, da se bo to prej ali slej zgodilo. Ne smem preveč razmišljati o tem in se sekirati. Gol bo že prišel.

Foto zgodba (foto: Uroš Skaza):

FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
Na tekmi Lige prvakov proti Dinamu v Zagrebu. FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza.
FOTO: Uroš Skaza
FOTO: Uroš Skaza
FOTO: Uroš Skaza

Vas to, da še vedno čakate na prvi gol v najmočnejši ligi na svetu, obremenjuje?
Videti je, kot da mi ni dovoljeno, da bi zabil tudi v Ligi prvakov, ampak verjamem, da bo ta gol prej ali slej prišel. Ne vem, kdaj, ampak zdaj se osredotočam le na naslednje tekme. Upam, da bo že na naslednji prišel.

Opazil sem, da ste v drugem polčasu želeli izvajati prosti strel, pa vam je soigralec Luka Sucić žogo iztrgal iz rok in ga izvajal on. Kaj se je dogajalo, ste bili zaradi tega jezni?
Seveda sem bil. Imamo svoj plan. Napisano je, kdo izvaja proste strele. Na treningih to treniram, zabijam gole. Določen sem za izvajanje prostih strelov z leve strani. Od nikoder se je vzel soigralec in mi prostega strela ni dovolil izvajati. Sodnik mi je rekel, naj postavim žogo na tla, kar sem tudi naredil, potem pa mi je soigralec žogo kar vzel. Ne vem, ali bi kaj dosegel, če bi vztrajal pri svojem …

“Konflikt” z Luko Sucićem:

Vam morda še manjka pozitivne predrznosti, da bi se v takšnih situacijah postavili zase?
Morda je to res, da. Morda sem predobrega srca, kar me v življenju kdaj tepe.

Dvakrat, trikrat ste se soigralcem tudi odkrivali in imeli prosto pot do gola, a podaje niste dočakali.
Da, to je tudi res. O soigralcih ne bom govoril slabo. Vsak si želi zabiti gol, ampak sebičnost za ekipo ni dobra. Nogomet je ekipen šport. Treba je igrati skupaj do zadnjega in skupaj zmagati.

Se je odnos soigralcev do vas pri Salzburgu po potrjenem prestopu v RB Leipzig spremenil?
Ne vem, kaj bi o tem rekel. Rekel bi, da se je in se ni. Ne morem pa reči, da me v klubu kdo od soigralcev ne mara.

V tej sezoni je za Salzburg v 17 nastopih dosegel 5 golov. FOTO: Uroš Skaza.

Statistika vaših golov, odkar ste se odločili glede svoje prihodnosti, je nekoliko padla. Na zadnjih 12 tekmah od takrat ste zabili dva gola. Je prestop vplival na formo?
Ne, ta prestop name ni vplival. Sem še mlad, kar se pozna. Naučiti se moram še marsičesa. Kot sem dejal, tudi tega, kako pametneje teči. Vse to je stvar učenja.

V reprezentanci ste strelsko formo dokazali in najprej navdušili proti Norveški, potem pa še s fenomenalnim golom na Švedsko. Kako so vas v klubu sprejeli po norem reprezentančnem tednu?

Super. Zelo lepo, vsi so bili veseli. V reprezentanci mi je res šlo. Tudi pred reprezentančno akcijo sem zabil nekaj golov.

Žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na evropskem prvenstvu 2024 je bil za Slovenijo zelo ugoden. Se bomo po 14 letih čakanja končno uvrstili na veliko tekmovanje?
Mislim, da imamo velike možnosti za uspeh. Imamo ugodno skupino. Če bomo igrali tako, kot smo igrali nazadnje, imamo res dobre možnosti, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo.

Benjamin Šeško na tekmi proti Dinamu v Zagrebu:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!