Iz enega turškega hotela v drugega in do pogodbe v Ukrajini

Nogomet 3. Feb 20238:00
Luka Guček
Foto: Uroš Skaza

V lanski sezoni je bil eden najboljših branilcev Prve lige Telemach in eden ključnih mož preporoda Radomelj, ki so sploh prvič v zgodovini obstale med slovensko elito. Poleti si je Luka Guček zaželel novega izziva in ga našel to zimo. Seli se v Ukrajino, kjer bo oblekel dres Černomorca iz Odese. Ekipa je te dni v turškem Beleku, kjer je bila tudi ekipa Sportkluba, ki pa ga je na tekmi proti Kopru opazovala v majici Zorje iz Luganska. Zapleteno? Spoznajmo, kaj se te dni dogaja z našim novim legionarjem.

Ko smo prejšnji teden v turškem Beleku sedli na tribuno športnega centra Miracle in nas je zanimalo predvsem, v kakšni postavi in podobi se bodo proti ukrajinski Zorji predstavili nogometaši Kopra, so nam nogometni prijatelji na tribunah svetovali, naj bomo pozorni tudi na nasprotnika Primorcev, še posebej na njegovo zadnjo vrsto. In v njej smo hitro opazili znan obraz. V majici Ukrajincev je namreč zaigral Luka Guček, ki je na preizkušnji pri četrtouvrščeni ekipi ukrajinske Premijer lige skušal prepričati potencialne delodajalce.

Nekdanji branilec Radomelj je proti Kopru odigral vseh 90 minut. In odigral jih je dobro. Ko se je po tekmi pozdravljal z znanci in prijatelji iz koprskega tabora, smo ga seveda prosili za kratek pogovor. A mudilo se mu je, nogometaše Zorye je namreč takoj po tekmi čakal avtobus, ki jih je odpeljal v hotel. Smo pa se dogovorili, da se z njim slišimo po telefonu. Kmalu po pogovoru pa nas je sicer pričakalo sporočilo: “Počakajte še malo, kot kaže ne bom podpisal z Zorjo, ampak s Černomorcem”.

Nogometna usoda je hotela, da je naš fotograf posnel eno redkih fotografij Luke Gučka v dresu Zorye. Foto: Uroš Skaza

“Enostaven” prestop: iz enega hotela v drugega

In res, kmalu je sledila uradna objava ukrajinskega prvoligaša, da so svoje vrste okrepili s 24-letnim Slovencem. Ko se torej z nekdanjim nogometašem Radomelj znova slišimo, nas najprej zanima, kaj se je pravzaprav z njim dogajalo v zadnjih dneh.

“Treniral sem z Zorjo in odigral tudi dve pripravljalni tekmi. Nato me je poklical agent, da je trener Černomorca gledal tekmo s Koprom in da je bil z videnim zelo zadovoljen. Tako zelo, da je bila pogodba zame pripravljena, v kolikor bi me zanimal prihod v njihov klub. Odločiti sem se moral hitro, ljudem v Zorji sem povedal, kakšna je situacija, a so želeli, da pri njih opravim še nekaj treningov in odigram še eno tekmo. Zdelo se mi je sicer, da so zadovoljni z mano, sicer bi me že prej poslali domov. A odločil sem se, da ne bom tvegal, tudi agent mi je svetoval, naj izberem klub, ki si me želi. Liga je enaka, je pa res, da se Zorja bori za Evropo, Černomorec pa za obstanek. A morda je to zame še bolje, ker sem branilec in bom še bolj prišel do izraza. Oba kluba sem obvestil o svoji odločitvi, Černomorec pa je nato poslal taksi in me iz Zorjinega hotela pripeljal v svojega,” zanimiv preobrat v pogovoru za Sportklub opisuje Luka Guček.

Kalil se je v Španiji, ustalil v Radomljah

To sicer ni Gučkov prvi odhod v tujino. Že kot zelo mlad najstnik je domače Krško zamenjal za Španijo, kjer se je kalil v akademiji seviljskega Betisa.

“Če povem po pravici, ob odhodu v Betis nisem niti vedel, kaj me čaka. A tega niti malo ne obžalujem, to bi še enkrat ponovil. Dobil sem izkušnje na tujem, ki mi pomagajo zdaj v nadaljnji karieri. Zdaj vem, kako izgleda nogomet v tujini in zato bo tudi ta prehod lažji,” je prepričan naš sogovornik.

Po vrnitvi v domovino je oblekel dres Domžal, nato pa se je v članskem nogometu uveljavil v Radomljah. Z mlinarji je še posebej v lanski sezoni spisal lepo zgodbo, ko so črno-rumeni prvič v svoji zgodovini obstali v prvi ligi. Tekmovalna sezona 2022/2023 je bila nato drugačna. Ekipa je zapadla v hudo krizo in je brez zmage že od julija ter je prezimila na predzadnjem mestu.

“Težko je reči, kaj je razlog za nastalo situacijo. Prelomnica je bila verjetno tekma v Sežani, ko smo vodili z 1:0 in bi precej ušli dnu lestvice, a smo na koncu izgubili. Takrat je padlo tudi vzdušje v ekipi, stvari so se začele podirati,” ocenjuje Luka Guček.

V majici Radomelj je v prvi ligi odigral 44 tekem in dosegel en zadetek. Foto: Jure Banfi

Izpolnil je željo, ki je v njem rastla od poletja

V zadnjih krogih osrednji branilec moštvu sicer ni pomagal na igrišču. “Javna skrivnost” je bila, da je iz ekipe umaknjen, ker ne želi podpisati nove pogodbe z mlinarji. Kako je sam doživel to obdobje?

“S klubom sem se pogovarjal o novi pogodbi in v tem obdobju sem še igral. Ko sem klubu sporočil, da se ne nagibam k podaljšanju sodelovanja, ker bi se rad znova preizkusil v tujini, so sprejeli takšno odločitev, kot so jo. Spoštujem to odločitev in ne želim se preveč spuščati v podrobnosti. Kdo ve, morda te priložnosti zdaj ne bi bilo, če bi v Radomljah redno igral. Svojemu nekdanjemu klubu želim vso srečo, z njimi sem bil precej časa in upam, da ostanejo v prvi ligi.”

Glede na to, da je bil med boljšimi branilci v slovenski ligi, pri sogovorniku preverimo tudi, ali je na njegov naslov prišla kakšna ponudba klubov v Prvi ligi Telemach?

“Poleg Radomelj, ki so me želele obdržati v svojih vrstah, sem imel še eno konkretno ponudbo. Ampak po pogovoru z agentom sva bila oba mnenja, da je čas za menjavo okolja in preizkušnjo v tujini. Upal sem, da se bo to zgodilo že poleti, ker sem bil z lansko sezono res zadovoljen. Če se zdaj ozrem nazaj, sem od tedanjih nosilcev igre v klubu ostal samo jaz. Gedeon Guzina, Tomislav Mrkonjić, Ivan Šaranić, Mark Zabukovnik, Mateo Mužek vsi so našli nove izzive. Pred poškodbo je imel ponudbe tudi Ivan Čalušić. Malce sem bil razočaran, to moram priznati, ampak zdaj imam znova priložnost, da se dokažem v tujini,” pogovor zaključuje Luka Guček.

Komentari

Vaš komentar