Izjemno obetavna generacija v boj z nogometnimi velikani

Nogomet 22. Mar 202313:30
Foto: NZS

Pred mlado reprezentanco Slovenije je elitni rang kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki ga letos julija gosti Malta. Varovanci Tončija Žlogarja so pred izjemno težko nalogo, a v dosedanjem delu kvalifikacij je izjemno talentirana generacija slovenskega nogometa že dokazala, da se lahko kosa z najmočnejšimi reprezentancami Evrope v selekciji do 19 let.

Belgija, Nemčija in Italija. Tri nogometne velesile, ki na turnirju v nemškem Bremnu Sloveniji stojijo na poti do uvrstitve na letošnje evropsko prvenstvo reprezentanc do 19 let. A velesila je tudi Nizozemska, ki so ji varovanci Antona Žlogarja že zaprli vrata letošnjega zbora najboljših mladih izbranih vrst, na katerega se bo sicer skozi elitni del kvalifikacij uvrstilo le sedem moštev. Nanje na zaključnem že čaka domača Malta.

Slovenska izbrana vrsta je sestavljena iz draguljev prihodnosti slovenskega nogometa. Mitja Ilenič je Domžale že zamenjal za New York City v ligi MLS, Jaka Čuber Potočnik blesti v mlajših selekcijah nemškega Kölna, tudi Srđan Kuzmić, Anel Zulić, Nino Milić in Beno Selan imajo v svojih nogah že kar nekaj tekem med člansko nogometno elito. V zadnjem krogu Prve lige Telemach je s krasnim zadetkom nase opozoril še Murin Niko Kasalo.

Izjemen gol Nika Kasala proti Olimpiji

Že prva ovira je visoka, naslednji še višji

Prvi nasprotnik Slovenije v nemškem Bremnu bo izbrana vrsta Belgije. Slednja ima v svojih vrstah nogometaše, ki redno igrajo med v najmočnejši belgijski ligi. Cihan Canak je v dresu Standarda iz Liegeja v tej sezoni zbral že 25 nastopov med belgijsko elito, tri tekme manj je za Anderlecht odigral Mario Stroeykens.

“Prvo srečanje je morda najbolj pomembno in vsi skupaj smo osredotočeni na cilj. Prepričan sem, da bodo fantje dali vse od sebe. Verjamem, da nam lahko z nekaj sreče uspe tekmo obrniti v našo korist, če bomo na igrišču agresivni in odločni,” pred tekmo razmišlja slovenski selektor Anton Žlogar. 

Seznam slovenske reprezentance

Matjaž Kamenšek Pahič (Frosinone/ITA), Jaka Čuber Potočnik (Köln/NEM), Srđan Kuzmić (Mura), Luka Turudija (Mura), Niko Kasalo (Mura), Lovro Štubljar (Empoli/ITA), Nejc Dermastija (Ilirija), Mitja Ilenič (New York City/ZDA), Nejc Klašnja (Brinje Grosuplje), Kristjan Trdin (Bravo), Beno Selan (Bravo), Nino Milić (Celje), Miha Sitar (Celje), Edvin Krupić (Domžale), Marcel Lorber (Maribor), Anel Zulić (Radomlje), Enej Marsetič (Parma/ITA), Marko Ristić (Olimpija), Matic Ivanšek (Olimpija), Gašper Černe (Dob)

V nadaljevanju turnirja Slovence čakata še tekmi z Italijani in Nemci, obe reprezentanci sta med glavnimi kandidati za končno slavje na evropskem prvenstvu. A tja se bo iz kvalifikacijske skupine uvrstila ena sama ekipa.

Sreda, 22. marec

16.00 Slovenija – Belgija (Bremen)