Uefa zanika dovoljenje za uporabo zastave Velike Madžarke

Nogomet 22. Mar 202313:45 > 13:53
Madžarski nogometni navijači; FOTO: Guliverimage

Evropska nogometna zveza (Uefa) se je odzvala na trditev Nogometne zveze Madžarske, da ji je izdala soglasje, da madžarski navijači na tekmah lahko uporabljajo zastavo Velike Madžarske. Še več, Uefa je Madžarski zagrozila celo s sankcijami.

“Na naše presenečenje smo v medijih zasledili informacijo, da je Uefa dovolila uporabo take zastave ali transparentov na svojih tekmah. Da bi se izognili vsem dvomom, bi radi pojasnili, da Uefa tega nikoli ni dovolila,” so pojasnilo začeli pri evropski zvezi.

V nadaljevanju je Uefa Madžarski neposredno zagrozila: “Kot smo vam omenili v prejšnjem pismu, lahko uporaba takšnih transparentov in zastav vodi v disciplinsko kazen. Zato vam močno priporočamo, da sprejmete ustrezne ukrepe, s katerimi boste preprečili, da bi se te zastave/transparenti pojavili na tekmah.” V nasprotnem, tako Uefa, se bo s kršenjem ukvarjala pristojna disciplinska komisija.

Nogometno javnost je danes presenetila novica madžarske zveze, ki jo je povzela agencija Tanjug, da sta Evropska nogometna zveza (Uefa) in organizacija Nogomet proti rasizmu v Evropi (Fare) madžarskim navijačem na tekmah svoje reprezentance v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji dovolila uporabo zastave takoimenovane Velike Madžarske.

Gre za zastavo, na kateri so po mnenju Madžarske vrisane starodavne državne meje. Na njej so tudi območja, ki danes pripadajo Srbiji, Romuniji, Ukrajini, Hrvaški, Slovaški, Avstriji in tudi Sloveniji.

Madžarska se bo v kvalifikacijah za EP pomerila s Srbijo, Črno Goro, Bolgarijo in Litvo. Prvi nasprotniki bodo 27. marca Bolgari.