V Gradcu je našel natanko to, kar je iskal

Nogomet 7. Feb 20237:00 0 komentarjev
Jon Gorenc Stanković
Jon Gorenc Stanković med pogovorom za SportKlub. FOTO: Uroš Skaza.

Jon Gorenc Stanković je v treh letih v Avstriji prišel do zavidljivega statusa in postal eden redkih slovenskih nogometašev, ki v tujini nosijo kapetanski trak. Ne kar nekega kluba, ampak enega tamkajšnjih velikanov, graškega Sturma, ki ima malo morje navijačev. V tem 27-letni vezist, ki se vse bolj v ospredje prebija tudi v reprezentanci, naravnost uživa.

“Res je super. V Gradcu sem dobil tisto, kar sem iskal v Angliji. Redno igram, sem v dobri ekipi, nastopam pred velikim številom navijačev. Počutim se kot nogometaš. Za to treniramo in živimo,” pravi Jon Gorenc Stanković, ki je zelo vesel tudi tega, da pri trikratnemu prvaku in trenutno drugemu najboljšemu avstrijskemu klubu Sturmu občasno, ko ne igra izkušeni Avstrijec Stefan Hierländer, nosi tudi kapetanski trak.

Tako je bilo tudi prejšnji teden, ko je s soigralci v Salzburgu izločil favorizirane prvake, ki so lovili novo dvojno krono. Po zaslugi slovenskega vezista in soigralcev pri Sturmu je prvič po štirih letih ne bodo dobili.

“Izločili smo najboljše moštvo, a čakata nas še dve tekmi na poti do lovorike. Če ne bomo zmagali na naslednjih tekmah, potem nam ta zmaga ne pomeni veliko. Sem pa vesel, da sem to ekipo kot kapetan popeljal do velike zmage, ki smo jo proslavili s številnimi navijači,” nam je po dramatični zmagi v četrtfinalu pokalnega tekmovanja povedal nekdanji nogometaš Domžal, druge ekipe Borussie Dortmunda in angleškega Huddersfield Towna, ki se vse bolj prebija v ospredje tudi v reprezentanci, za katero je odigral večino zadnjih tekem.

Na njih je Slovenija pokazala nov, veliko boljši obraz, zato se skorajšnjega začetka kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki varovance Matjaža Keka čaka že konec prihodnjega meseca, veseli. “Jaz mislim, da bomo,” je odgovoril na vprašanje, ali bomo Slovenija poleti 2024 videli v Nemčiji.

Jon Gorenc Stanković
Za Sturm je do zdaj odigral 102 tekmi in dosegel 10 golov. FOTO: Uroš Skaza.

Selitev v Sturm je bila očitno zadetek v polno. V Gradcu ste se uveljavili in postali nepogrešljiv član ekipe. To nenazadnje potrjuje tudi kapetanski trak.

Da, že nekaj časa sem v tej vlogi, ki prinaša izjemno odgovornost, ampak tudi veliko veselje. Voditi to ekipo je res nekaj, v čemer uživam. Sicer nisem prvi, ampak drugi kapetan. Toda vsakič, ko imam kapetanski trak, sem zelo vesel. Uživam, ko lahko to ekipo popeljem na igrišče, saj vem, da se bomo borili eden za drugega. Vsi držimo skupaj. To potrjujemo iz tekme v tekmo.

Ne zgodi se pogosto, da tujec dobi kapetanski trak. Slovence, ki jih je doletela takšna čast, verjetno lahko preštejemo na prste ene roke.
To je res velika čast. Verjetno se bom šele po karieri zavedal, kako velika. Trenutno sem osredotočen predvsem na sedanjost in na to, da bomo iz tekme v tekmo boljši.

Priljubljeni ste tudi pri navijačih Sturma, ki so zelo številčni in tudi glasni. To smo lahko videli tudi tokrat v Salzburgu. Prišlo jih je skoraj dva tisoč, spodbujali so vas od prve do zadnje minute.

Škoda, da nismo igrali doma, saj bi bilo vzdušje še boljše, še bolj glasno in čustveno. Toda tudi v Salzburgu so dokazali, iz kakšnega testa so. Ne glede na to, kje igramo – v Gradcu, drugod po Avstriji ali kjerkoli v Evropi – pridejo množice naših navijačev, ki nas spodbujajo tako v dobrih kot v slabih trenutkih. Neverjetni so.

Kako je biti nogometaš Sturma v Gradcu?
Super. Navijači te prepoznajo, te včasih pocukajo za rokav. Z veseljem se s kom fotografiram, podpišem kak avtogram. Niso vsiljivi, to mi je všeč. Predvsem pa na vsakem koraku čutiš podporo. Ne glede na to ali izgubimo ali zmagamo, vedno so na naši strani.

Zdaj, ko ste nespornega vladarja avstrijskega nogometa, Salzburg, izločili iz pokala, se odpira pot do lovorike, ki jih v zadnjem času v Avstriji osvaja praktično le Salzburg.

Da, na žalost. (smeh) Super je, da smo ga zdaj izločili, a če na naslednji tekmi izgubimo, potem ta zmaga ne bo imela prav velikega pomena. Zdaj moramo delati, garati na treningih in še naprej držati skupaj. Čaka nas še prvenstvo, gremo iz tekme v tekmo, potem bomo videli, kam bomo prišli. Si pa seveda želimo, da bi pokal osvojili.

Lahko Salzburg s prestola zrinete tudi v prvenstvu, v katerem je bil prvak v zadnjih devetih letih? Trenutno na drugem mestu zaostajate za šest točk.
Kot sem rekel, gremo iz tekme v tekmo. Pred nami je še šest tekem rednega dela, potem se prvenstvo razdeli. Bomo videli, kje bomo. Če se bo ponudila priložnost, jo bomo seveda izkoristili, ampak o tem bomo govorili takrat. Gremo iz tedna v teden. Ne prehitevajmo zadev.

Ivica Osim
Ivica Osim je na prelomu tisočletij spisal najlepša leta zgodovine Sturma. FOTO: Guliverimages.

Se v Sturmu še spominjajo generacije, ki je med letoma 1999 in 2001 pod vodstvom legendarnega Ivice Osima trikrat postala prvak in trikrat zaigrala v ligi prvakov?
Seveda se. Trener nas na vsak teden spominja na to. Vsi vemo, kaj jim je uspevalo. Če bo malo sreče, lahko s kakšnim uspehom svoje v klubsko zgodovino pridodamo tudi mi.

V tistem Sturmu je igral tudi Darko Milanič. O njem vas povprašajo?
Da, trener in športni direktor me vedno spominjata nanj in mi govorita, da je igral za Sturm. Pustil je dober pečat. Navijači in vsi v klubu so ga ohranili v dobrem spominu.

Igrali ste v Nemčiji in v Angliji, potem ste prišli v Gradec. Kako ste se znašli na začetku?
Zelo dobro. Z jezikom nisem imel težav, saj sem pred tem živel v Nemčiji, s prilagoditvijo na nogomet prav tako ne. Ko igraš, je vse lažje. Iz Anglije sem v Avstrijo prišel, da bi igral in pokazal, česar na Otoku nisem mogel. Srečen sem, da sem dobil priložnost. Ponosen, da sem jo izkoristil. Upam, da bo tako tudi naprej.

Lani poleti ste dobili slovensko družbo. V Gradec je prišel Tomi Horvat. Kako se je znašel?

Odlično se je vklopil. Vsi v ekipi ga imajo radi, to se vidi tudi na igrišču. Kot sem že rekel, je vzdušje v garderobi Sturma res dobro. Vsi se spoštujemo, smo prijatelji. To je najbolj pomembno.

Je obdobje pri Sturmu najboljše v vaši karieri?
Da, verjetno je res tako. Zdaj sem tukaj že tri leta, res uživam. Sploh, ko so na sporedu kakšne pomembne, velike tekme. Ko igramo v Evropi in so stadioni polni. Doma je na takih tekmah stadion vedno poln. Čutiš vzdušje, navijače, čustva. To je nogomet, ki si ga želi vsak nogometaš.

Ste v polfinalu pokala, v prvenstvu ste tik pod vrhom, medtem ko ste se iz lige Evropa, čeprav ste v družbi Lazia, Feyenoorda in Midtjyllanda osvojili kar osem točk, poslovili po skupinskem delu. Ste s sezono 2022/23 zadovoljni?

Vedno je lahko bolje, zato težko rečem, da smo zadovoljni. Bilo je nekaj zelo dobrih, ampak tudi nekaj slabih tekem. Smo pa kot ekipa na dobri poti. Bomo videli, kam nas bo to na koncu sezone pripeljalo.

Načrti za prihodnost. Ambicije za stopničko višje še imate?
Za zdaj sem osredotočen le na Sturm. Bomo videli, kaj se bo dogajalo, ko pridejo novi prestopni roki. Zdaj pa sem v Gradcu, kjer uživam in si želim, da bo tako šlo naprej. Drugih načrtov trenutno nimam.

Za slovensko reprezentanco je do zdaj odigral 14 tekem in dosegel 1 gol. FOTO: Aleš Fevžer.

Spregovoriva še nekaj besed o reprezentanci, v kateri imate vse pomembnejšo vlogo. Po slabi lanski prvi polovici leta je v drugi prišlo do velikega zasuka na bolje. Kaj se je zgodilo?
Ne bom rekel, da se je vse obrnilo, je pa šlo v drugo smer. Težko povem, zakaj. Včasih se to kar zgodi. Ni enega točnega razloga, se je pa nekaj zgodilo. To vidijo vsi. Ekipa se je bolj povezala med sabo. Če bomo tako nadaljevali, lahko pridemo tudi na velika tekmovanja. Moramo ohraniti pozitivno energijo in obdržati rezultate. To nas lahko pripelje zelo, zelo daleč.

Bliža se začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Ste s soigralci iz reprezentance v stikih in se že pogovarjate o tem?
Zdaj smo vsi v svojih klubih, smo profesionalci, tako da o reprezentanci ne govorimo veliko. Je pa teh stikov vse več, bolj ko se približuje naslednja reprezentančna akcija. Mislim, da se bomo v naslednjih tednih veliko pogovarjali o njej.

Kvalifikacijska skupina, ki nam jo je namenil žreb, je precej ugodna. Se strinjate?
Lahko smo zadovoljni, to je res, ampak na koncu je vse odvisno od nas in tega, kako bomo igrali. Najprej je treba poskrbeti, da bomo mi pravi. To je najpomembnejše.

Bomo Slovenijo poleti 2024 videli v Nemčiji?
Jaz mislim, da bomo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!