Selektor predstavil jedro igralcev za Euro

Nogomet 13. Mar 202413:18 0 komentarjev
Matjaž Kek
Matjaž Kek. FOTO: Gregor Valančič.

Matjaž Kek je predstavil seznam nogometašev za marčevski prijateljski tekmi proti Malti in Portugalski. Selektor je ob tem dodal, da je to jedro igralcev, na katere računa v prihodnosti. Torej za evropsko prvenstvo v Nemčiji. Josipa Iličića ni niti na razširjenem seznamu.

“Končno spet reprezentančna akcija, z mislimi na evropsko prvenstvo. Dobro je, da bomo kar nekaj časa skupaj. Čaka nas veliko obveznosti, ki jih prinaša uvrstitev na veliko tekmovanje. To so sladke skrbi. Spisek je pred vami. Nikoli ni idealno. To je jedro igralcev, o katerih razmišljamo za prihodnost. Najprej seveda razmišljamo o Malti, čaka nas gostovanje. Približno vemo, za kaj gre. Ne moremo pa seveda odmisliti niti gostovanje ene najboljših reprezentanc na svetu. Veseli me, da se je ustvarila evforija. Stadion je bil razprodan v rekordno hitrem času. Upam pa, da ljudje niso pozabili, da na tej tekmi ne bo samo Cristiano Ronaldo, ampak tudi Jan Oblak, Benjamin Šeško, Petar Stojanović … Zraven bo tudi Slovenija. Super je, da se je ustvarila histerija. Me pa veseli, da se dobro prodajajo tudi paketi. To pomeni, da ljudje verjamejo v nas,” je uvodoma na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal Matjaž Kek, ki s seznamom ni presenetil.

Seznam za Malto in Portugalsko:

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vide Belec (Apoel), Igor Vekić (Vejle);

Branilci: Jaka Bijol (Udinese), Jure Balkovec (Alanyaspor), Miha Blažič (Lech Poznan), Žan Karničnik (Celje), David Brekalo (Orlando City), Erik Janža (Gornik Zabrze), Vanja Drkušić (Soči);

Vezisti: Jasmin Kurtić (Südtirol), Benjamin Verbič (Panathinaikos), Petar Stojanović (Sampdoria), Sandi Lovrić (Udinese), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Jan Mlakar (Pisa), Timi Max Elšnik (Olimpija), Tomi Horvat (Sturm), Nino Žugelj (Bodö/Glimt);

Napadalci: Andraž Šporar (Panathinaikos), Benjamin Šeško (Leizpig), Žan Celar (Lugano), Žan Vipotnik (Bordeaux).

V Kekovih mislih so še nekateri, ki jih zdaj ni zraven

Na njem ni Josipa Iličića, o katerem je prav tako spregovoril, izpadla sta tudi Luka Zahović (Pogon) in Miha Zajc (Fenerbahče), ki pa sta, tako kot David Zec (Celje), Žan Zaletel (Viborg) in Dejan Petrović (Rijeka), na razširjenem seznamu, je dodal selektor.

Povedal je tudi to, da je tri mlade nogometaše, o katerih razmišlja, tokrat odstopil selektorju mlade reprezentance Milenku Ačimoviću. To so Adrian Zeljković (Spartak Trnava), Nejc Gradišar (Fehervar) in Srdjan Kuzmić (Viborg).

“Jasno je, da bomo poskušali izkoristiti vsako minuto, ki jo imamo na razpolago. To zame niso prijateljske tekme, želim, da se tako igralci tudi obnašajo. Trije meseci so minili od zadnjega srečanja. Upam, da bomo dobro in uspešno izpeljali to akcijo,” je o tekmah na Malti (21. marec) in proti Portugalski v razprodanih Stožicah pet dni pozneje v dolgem uvodnem nagovoru povedal Kek.

“Skratka, zelo se veselim ponovnega snidenja s fanti. Z nekaterimi smo v stikih, nekateri imajo težave, ki pa so za Slovenijo običajne. Nikoli ne more biti idealno. Nekateri igrajo manj, nekatere mučijo poškodbe. Tukaj je problematičen predvsem Benjamin Verbič,” je še dodal selektor, ki se bo z večino reprezentantov srečal prvič po novembru lani in zadnji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Kazahstanu v Ljubljani, kjer si je Slovenija prvič po dolgih 14 letih čakanja zagotovila nastop na velikem tekmovanju.

FOTO: Aleš Fevžer.

O čem je še govoril Matjaž Kek:

O podaljšanju pogodbe z Nogometne zveze Slovenije:
“Zelo enostavno je. Dogovorili smo se relativno hitro. Nekatere stvari, ki so bile terminsko pogojene. Toda žogica je bila tudi na drugi strani. Tudi oni so morali pokazati zanimanje. O drugih možnostih nisem razmišljal. Pri sebi sem vedel, za kaj se gre. Pogojeno je bilo seveda tudi z dobrim rezultatom. Ko ga imaš, se ni težko dogovoriti. Tako je v našem poklicu. Vesel sem, da se je končalo na tak način. Hvala za izkazano zaupanje Nogometni zvezi Slovenije. Tudi, ko ni bilo dobro. V mislih sem imel le reprezentanco. Čast in zadovoljstvo čutim ob tem. Zelo hitro smo se dogovorili.”

O morebitnem prihodu Cristiana Ronalda:

“Ni mi vseeno, ali bo prišel ali ne. Iz spoštovanja do njegovega imena in vsega, kar je nogometu dal. Za dobro nogometa. Jasno je, da se ljudje zanimajo zanj in bi ga radi videli. Ampak, kot sem že omenil. Igrali bodo tudi Jan Oblak, Andraž Šporar … Fantje, ki so v zadnjih letih nekaj naredili. Treba je pozabiti na preteklost. Pred nami so novi izzivi. Začenja se neka nova zgodba. Treba se je dokazovati iz treninga v trening, kaj šele iz tekme v tekmo. Priznanje Nogometni zvezi Slovenije, da je uspela pripeljati Portugalsko. Ne pozabimo, da Portugalska ni samo Ronaldo, ampak še marsikdo. To je taka ekipa, da te zaboli glavo.”

O tem, da se v Sloveniji spet govori o nogometu:
“Dolgo časa nas ni bilo na sceni, zdaj je zgodba drugačna. Decembra sem imel res veliko sladkih obveznosti. Je pa pri nas tako, da smo hitro povezani, ampak se hitro tudi razidemo. Treba pa je priznati, da na evropskem prvenstvu ne bomo favoriti. Smo si pa s poštenim delom in rezultati zaslužili pozornost. Spet se je izkazalo, da je nogomet pomemben za marsikoga. To je za nas privilegij. Moramo se veseliti. Ne sme nam biti obremenitev. Zelo sem vesel, da tudi drugi športniki navijajo za nas, tak kot mi za njih.”

O tekmah proti Malti in Portugalski:

“Nismo izbirali na pamet. Malta pride prav, ker se bomo lahko pripravili na to, kar nas čaka proti Danski. Iskali bomo rešitve v sistemih, ki nas lahko čakajo na tej tekmi. Pa tudi proti Srbiji. Njihova postavitev s tremi branilci in defenzivnim vezistom. Tam, kjer smo imeli v Köbenhavnu največ težav. Kar se tiče Portugalske, pa nima smisla govoriti. Kot sem dejal, imajo planetarno zvezdo Ronalda, pa potem še kup drugih zvezd. To je individualna kvaliteta, ob kateri lahko le uživaš. Jasno je, da so to pripravljalne tekme, ampak bo treba iti na glavo. Če ne, lahko izgubimo tudi z 0:4, 0:5. Moramo pa v prvi vrsti misliti na nas. Lahko se pripravljaš na kogarkoli, a če ti nisi na pravi ravni, potem to ne pomeni nič.”

O igrah reprezentantov v klubih:
“Zavedam se, da nikoli ne more biti idealno. Nikoli ni bilo in nikoli ne bo. Jasno je, da je pomembna vsaka minuta igralne prakse. Se pa da marsikaj kompenzirati z značajem, željo. Glede tega v tej reprezentanci nikoli nisem imel težav. Zdaj, ko tudi njih vodi pogled na evropsko prvenstvo, je jasno, da vedno gledamo na klubske obveznosti. Prihajamo v fazo, v kateri se bo odločalo o marsičem. Veseli pa me, da ladje plujejo v pravo smer. Da ne potonejo.”

O vpoklicu Nina Žuglja, ki še nima nastopa za Slovenijo:

“Bil je z nami na zadnji akciji. Igra na mestu, na katerem imamo nekaj težav s poškodbo Benjamina Verbiča. V tem kontekstu velja omeniti tudi Tomija Horvata. Žugelj je igralec, ki morda ne igra v spektakularni ligi, ampak vedno, ko pride na igrišče, pokaže nekaj, kar rad vidim. Rad bi ugotovil, ali lahko v daljšem časovnem obdobju računamo nanj.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!