Kako so igrali: dva grešna kozla med akterji pogroma v Helsinkih

Nogomet 17. Jun 202313:00 1 komentar
FOTO: Aleš Fevžer.

Kako so se ob bolečem porazu proti Finski v Helsinkih z 0:2 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 obnesli slovenski nogometaši?

Najboljši pri Sloveniji:

Petar Stojanović (ocena Sofascore 7,7): Izkušeni slovenski bočni branilec je tudi tokrat stal precej izven svojega igralnega položaja, zelo blizu nasprotnikovim vratom. In bil med najboljšimi na igrišču, pri Sloveniji pa zagotovo. V napadu je bil zelo agilen in nevaren. Ustvaril je eno veliko priložnost in kreiral tri ključne podaje, dvakrat pa tudi streljal v nasprotnikova vrata. Enkrat je bil zelo blizu gola, a na žalost se je z obrambo izkazal finski vratar. Dvakrat iz dveh poskusov je uspešno preigral nasprotnika. Pri podajah je bil 82-odstotno uspešen (32/39), spodobno pa je v 78 minutah, kolikor je bil na igrišču, odigral tudi v obrambi. Dvakrat je uspešno razčistil in dobil pet od šestih dvobojev na tleh. Edinega v zraku je izgubil. Zamerimo mu lahko premalo agresivnosti. Naredil ni niti enega prekrška.

Začetna enajsterica:

Vid Belec (6,1): Po porazu in dveh žogah v svoji mreži, čeprav Finci niso imeli prav veliko priložnosti, se je znašel na udaru nogometne javnosti, čeprav, resnici na ljubo, za nobenega od dveh zadetkov ni kriv. Toda ko so navijači vajeni, da vrata Slovenije brani eden najboljših vratarjev na svetu, je pač tako. Niti najmanj lahko. Bi pa, kakopak, pri obeh lahko posredoval tudi bolje. Jan Oblak bi bil ob enaki predstavi verjetno deležen povsem drugačne obravnave. Izkušeni večni rezervist Slovenije se bo pač moral sprijazniti z vlogo grešnega kozla. Ena obramba mu je sicer uspela.

David Brekalo (7,0): Še en slovenski nogometaš, ki se je znašel na udaru, pa sploh ni odigral slabo. Razlog je seveda to, da je bil delni krivec za oba finska gola. Pri prvem, ki ga je dosegel Joel Pohjanpal, je branilec norveškega Vikinga zamudil. Pri drugem je bil on tisti, ki je s podajo v noge nasprotnika Fincem omogočil začetek akcije, ki se je končal z drugo žogo v slovenski mreži. Sicer pa za njim ni slaba predstava. Kar sedemkrat je uspešno razčistil, uspeli sta mu dve posredovanji, eno žogo je prestregel. Dobil je štiri od petih dvobojev na tleh in dva od štirih v zraku. Pri podajah je bil 92-odstotno uspešen (73/79), uspela mu je tudi ena ključna.

Jaka Bijol (7,4): S kapetanskim trakom na roki je odigral dobro tekmo. Štirikrat je uspešno razčistil, en strel Fincev blokiral, prestregel dve žogi in dvakrat uspešno posredoval. Pri dvobojih na tleh je bil stoodstoten (2/2), zelo uspešen pa je bil tudi v zraku. Dobil jih je sedem od devetih. Podajal je s 94-odstotno natančnostjo (76/81), ena od njegovih podaj je bila ključna. Precej dober je bil tudi pri dolgih podajah. Pravega naslovnika jih je našlo sedem od devetih, s katerimi je poskusil.

Jure Balkovec (6,8): Prste je imel pri obeh golih Fincev. Pri prvem je Teemu Pukki podal mimo njega, pri drugem je zamudil v bloku. Sicer pa je šestkrat uspešno razčistil, dobil dva od treh dvobojev na tleh in oba v zraku. Ne preveč uspešen je bil pri predložkih, zadel je le dva od sedmih, medtem ko je bil pri dolgih podajah precej boljši (3/5). Ena od njegovih podaj je bila ključna.

Žan Karničnik (6,5): Edini nogometaš iz slovenske lige, ki se je znašel v začetni enajsterici, je imel na desni strani veliko dela s Teemujem Pukkijem. Dvakrat ga je nasprotnik uspešno preigral. Pri predložkih je bil povsem brez učinka, zgrešil je vse štiri, dobil je pet od devetih dvobojev na tleh in oba v zraku. Štirikrat je uspešno posredoval in enkrat razčistil. Izgubil je preveč, kar 15 žog. Z dolgimi podajami mu je šlo bolje. Uspele so mu tri od štirih, s katerimi je poskusil.

Adam Gnezda Čerin. FOTO: Profimedia.

Adam Gnezda Čerin (6,7): Tako kot vedno je bil zelo agilen na sredini igrišča, a je zakuhal prvi gol, ko je, namesto da bi pred svojim golom razčistil, v gneči predrzno podal do najbližjega soigralca, ki so mu Finci odvzeli žogo ter začeli akcijo za vodilni gol. Ostal je brez 12 žog. Izgubil je tudi štiri od šestih dvobojev na tleh, dvakrat ga je nasprotnik preigral. Bil je premalo agresiven, zagrešil je le en prekršek. En strel nasprotnika je sicer blokiral, dvakrat uspešno posredoval in prestregel eno žogo. Uspelo mu je 62 od 69 podaj, en od dveh predložkov in ena od dveh dolgih žog.

Miha Zajc (6,3): Slaba predstava enega najboljših slovenskih nogometašev, ki pa se v reprezentanci nikakor ne uspe ustaliti. On je bil tisti, ki je izgubil žogo pri prvem zadetku Fincev, medtem ko za nasprotnikova vrata ni bil nevaren. Enkrat je sicer streljal, a zgrešil okvir vrat. Dobil je le dva od osmih dvobojev na tleh in zapravil kar 16 žog. Podajal je sicer z 88-odstotno uspešnostjo (63/72).

Sandi Lovrić (6,7): Zapravil je lepo priložnost v prvem polčasu, ko bi lahko zadel za izenačenje. V 65 minutah je izgubil 11 žog. Enkrat je v edinem poskusu uspešno preigral nasprotnika, od dveh predložkov ni zadel nobenega, od dveh dolgih podaj prav tako ne. Pri podajah je bil sicer 83-odstoten (33/40), dobil pa tri od štirih dvobojev na tleh.

Andraž Šporar (6,2): Spet je bil zelo borben in kot tak poskrbel tudi za edini slovenski rumeni karton, a to tokrat niti približno ni bilo dovolj. Imel je eno veliko priložnost, ko je v drugem polčasu z desne strani prišel pred nasprotnikovega vratarja, toda ni zadel. Enkrat v dveh poskusih je nasprotnika uspešno preigral. Pri podajah je bil 67-odstotno uspešen (10/15), dobil je le enega od štirih dvobojev na tleh in vsega dva od sedmih v zraku. Izgubil je 10 žog.

Benjamin Šeško (6,5): Na zadnjih tekmah Slovenije je zadeval kot za stavo in poskrbel tudi za evrogole, tokrat ni šlo. Za njim je slab nastop, zapravil je dve veliki priložnosti. Če bi izkoristil vsaj eno, bi bila zgodba v Helsinkih precej drugačna, toda ne smemo pozabiti, da je pred dnevi dopolnil šele 20 let. Pri tako mladih nogometaših pa so nihanja pričakovana. Izgubil je 15 žog, bil vsega 58-odstotno uspešen pri podajah (7/12) in dobil le dva od devetih dvobojev na tleh. Enkrat je v dveh poskusih nasprotnika uspešno preigral.

Benjamin Šeško. FOTO.: Aleš Fevžer.

Rezervisti:

Jan Mlakar (6,4): V 25 minutah igre je bil pri žogi bolj malo, dotaknil se jo je 15-krat. Neuspešen je bil pri obeh predložkih, s katerima je poskusil, in pri edini dolgi podaji. Izgubil je šest žog.

Žan Vipotnik (6,5): Na prvi tekmi kvalifikacij je zadel za zmago v Kazahstanu, na drugi pa zakuhal avtogol San Marina in potrdil nove tri točke. Tokrat je bil v 25 minutah igre precej neopazen. Žoge se je dotaknil enajstkrat. Dobil je tri od šestih dvobojev v zraku in izgubil vse tri na tleh. Ostal je tudi brez štirih žog.

Benjamin Verbič (6,5): Igral je 12 minut in se žoge dotaknil 13-krat. Uspešen je bil pri vseh petih podajah, a nobena ni bila prav nevarna. Dobil je tri od petih dvobojev na tleh in izgubil edinega v zraku. Izgubil je tudi štiri žoge. Sloveniji njegov vstop ni prinesel prav veliko.

Timi Max Elšnik (6,7): Kapetan državnih in pokalnih prvakov, nogometašev Olimpije, je na igrišče prišel ob koncu tekme in odigral 11 minut. Želenega učinka ni prinesel. Uspel mu je en od dveh predložkov, s katerima je poskusil, uspešen je bil tudi pri edini dolgi podaji. Blokiral je en nasprotnikov strel. Dobil je enega od dveh dvobojev na tleh in izgubil edinega v zraku. Izgubil je tudi štiri žoge. Tudi njegov prihod ni spremenil poteka dogajanja na igrišču.

Žan Celar (6,5): Kljub odlični sezoni, ki je za njim v švicarski ligi, in kljub temu, da je Slovenija zaostajala, je igral vsega devet minut. V tem času se je žoge dotaknil samo enkrat. Je treba dodati še kaj?

Vrhunci tekme v Helsinkih:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje